Ingezonden persbericht

Jagen op katachtigen in het wild Anno 2002

Stichting Wild Cat woedend ,anno 2002 nog steeds jacht op katachtigen in de vrije wild baan

LEXMOND, 20020315 -- De gedachte als zou CITES (*) een beschermende maatregel zijn voor wilde dieren is in feite een farce. Vandaag de dag, anno 2002, worden er door honderden jachtorganisaties jachtreizen georganiseerd naar bestemmingen over de hele wereld, ook binen Europa. Deze reizen zijn speciaal voor de jagende ¨mens¨ die graag toont hoe geweldig hij wel is in het om zeep helpen van onze prachtige natuur.

De Stichting Wild Cat is thans bezig deze moordende hobby in kaart te brengen via de betrokken organisaties en hun agenten en bijbehorende prijslijsten. Hiermee willen wij het Nederlandse publiek informeren over het zinloos doden van exotische wilde dieren. Voor veel van de betrokken soorten dreigt in Nederland een verbod te komen om ze als nakweek dier te houden terwijl ze in het wild op ¨legale¨ wijze afgeschoten worden. Het is een heel gewone zaak dat een jager zijn hobby kan uitoefenen door een dier te schieten, of dit nu een katachtige is of een neushoorn, olifant of giraffe. Zelfs in Nationale Parken kan er gejaagd worden in landen als bijvoorbeeld Tanzania en Namibie, om er maar twee te noemen uit de rij. Bulgarije en Rusland zijn voorbeelden dichter bij huis. Dieren die gejaagd kunnen worden zijn, als ik me nu even beperk tot de katachtigen:

o De leeuw: u wilt 21 dagen jagen op een leeuw? Dat kan en kost u $1500. Per dag dan mag u 1 leeuw en 1 luipaard schieten.

o Wilt u alleen ¨maar¨ een luipaard schieten?
Kan ook, dat kost u dan $3500.

o Wilt u een cheetah schieten?
Het kan voor maar $3000.

o Of ¨liever¨ een serval voor $500 of uhhhhhh een caracal voor $500? U zegt het maar, alles is mogelijk.

Daarnaast kunt u nog ¨heerlijk genieten¨ van het doden van beren, wolven, en tientallen andere exotische dieren. Woont u in een land waar CITES van kracht is? Geen probleem, want in het land waar de jacht georganiseerd is, regelt men de CITES dokumenten voor u. Deze handelingen gebeuren binnen Europa, maar ook in Afrika. Of, als u geen geschoten beschermde dieren mag invoeren, dan vilt men uw ¨trofee¨, de huid wordt geprepareerd door een preparareur, deze schrijft een verklaring en u kunt uw huid invoeren in uw geboorte land. Legaal toch??? Het is volgens de Stichting Wild Cat een bizarre situatie dat dit allemaal mogelijk en legaal is, terwijl het in Nederland verboden is nakweek katachtigen te houden en te fokken. Als deze jachtpraktijken gewoon doorgaan, vrees ik dat het in 2102 een lege dierenwereld is (en wellicht nog veel eerder). Deze bezorgdheid werd onlangs ook nog eens benadrukt door dierenarts Kaandorp in Avro's Alle Dieren Tellen Mee. De Stichting Wild Cat pleit dan ook voor het nog steeds mogen houden - onder bij wet geregelde eisen inzake huisvesting en verzorging - van katachtigen die al reeds in gevangenschap geboren zijn. Deze kunnen dienen als ¨reserve¨ voor het behoud van de soort terwijl de gruweldaden die op katachtigen in het wild gepleegd worden door blijven gaan. De Stichting Wild Cat houdt u via haar eigen website en via DierenNieuws op de hoogte van deze praktijken.



Ingezonden persbericht