Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit en Researchcentrum

14 maart 2002, nr. 021

Scholieren willen snoep en vette hap in kantine

Een overgrote meerderheid van 83% van de scholieren uit het middelbaar onderwijs vindt dat snoep en een vette hap niet uit de schoolkantines moeten verdwijnen. Ook denkt bijna een kwart dat zij zonder ontbijt prima bij de les kunnen blijven. Dit blijkt uit een peiling die vandaag is gehouden onder deelnemers aan de voedselconferentie 'To eat or not to eat' in Wageningen. Op de door Wageningen Universiteit en Researchcentrum georganiseerd conferentie werden zo'n 1700 scholieren en docenten van 4 en 5 vwo door wetenschappelijke experts bijgepraat over de laatste stand van zaken ten aanzien van gezond en veilig voedsel. Tweede Kamerlid Erica Terpstra (VVD), die de conferentie samen met de eigenzinnige tv-kok Pierre Wind opende, benadrukte in haar toespraak het belang van goed wetenschappelijke onderzoek op het gebied van voedselveiligheid en gezondheid. Minister Brinkhorst werd in een chatsessie met scholieren flink aan de tand gevoeld over de risico's van MKZ en BSE voor de volksgezondheid.

Met deze voedselconferentie wil Wageningen Universiteit en Researchcentrum een bijdrage leveren aan de invulling van de tweede fase in het middelbaar onderwijs. Op de conferentie konden de scholieren en docenten deelnemen aan een keur van korte lezingen, experimenten en computersimulaties, om zo
informatie te verzamelen en ideeen op te doen voor mogelijke onderwerpen voor profielwerkstukken.

Tijdens de conferentie is de deelnemers gevraagd hun mening te geven op een vijftal stellingen rond voedsel die tezamen het slotdocument vormen. Zo'n 20% van de deelnemers heeft zijn mening middels deze enquete kenbaar gemaakt. Een grote meerderheid van de deelnemers (84%) vindt dat voedselveiligheid niet alleen een zaak is van de overheid. Opvallend is dat een kleine meerderheid (55%) denkit dat er meer Nederlanders dood gaan genetisch gemanipuleerd voedsel dan aan een vies vaatdoekje. Slechts 22% denkt dat ontwikkelingslanden zelf goed kunnen zorgen voor hun voedselvoorziening.

Hoofdsponsors van 'To eat or not to eat' zijn het Wagenings Universiteits Fonds en de ministeries van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).