Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Conferentie 'Innovatie en Kwaliteit in de Publieke Sector'

15 maart 2002

Minister De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties opende vandaag de conferentie ´Innovatie en Kwaliteit in de Publieke Sector´ in Nijkerk. De conferentie is georganiseerd door zijn ministerie ter verbetering van de publieke sector. De minister zei in zijn openingstoespraak: ´De cases die hier vandaag gepresenteerd worden, bevestigen mijn beeld dat er binnen de publieke sector heel veel medewerkers en managers zijn die innovaties en kwaliteitsverbeteringen tot stand brengen´.

Tijdens het lijsttrekkersdebat tussen de heren Melkert (PvdA), Dijkstal (VVD) en De Graaf (D66) zijn een aantal stellingen naar voren geschoven ter verbetering van de publieke sector. De stelling van de heer Melkert luidde: De lange duur van wetgeving belemmert de politiek in haar vermogen herkenbare oplossingen te bieden voor urgente problemen. Daarom moet veel meer de weg van het experiment of de tijdelijke regeling worden gezocht.

De heer Dijkstal verdedigde zijn eigen stelling: De innovatie en kwaliteit van de publieke sector is gebaat bij een nieuwe, aan deze tijd aangepaste definiëring van wat tot het publiek domein behoort én medeverantwoordelijkheid van burgers bij wetshandhaving.

De stelling van De Graaf luidde: De Tweede Kamer moet ambtenaren in hoorzittingen kunnen bevragen over beleidsvoorbereiding- en uitvoering.

Gedurende de hele dag zijn verschillende praktijkvoorbeelden gepresenteerd. Uit die voorbeelden zijn drie winnaars gekozen die Nederland zullen gaan vertegenwoordigen in Kopenhagen, waar in oktober de tweede Europese Kwaliteitsconferentie voor organisaties in de publieke sector.

De winnaars zijn ROC Frieslandcollege met de ´OPMaatmethode´ waarmee een vernieuwende methode is ontwikkeld om schooluitval te beperken en te voorkomen, KLPD Driebergen met ´Inzet visueel gehandicapten´, een project waarbij visueel gehandicapten worden ingezet bij de recherche en UMC Utrecht met ´Moedercontract, ook voor vaders´, een project waarin het behoud van eigen personeel en het aantrekken van herintreders door maatwerkarbeidsovereenkomsten voorop staat.

In de beoordeling zijn de volgende criteria gehanteerd:
1.


het innovatieve gehalte en de bijdrage aan de kwaliteitsverbetering
2.


de overdraagbaarheid naar andere organisaties, ook in andere delen van de publieke sector

3.

de verbetering van de dienstverlening aan de burger

4.

de samenwerking tussen verschillende organisaties

5.

de relevantie voor goed human resource management en een beter imago van de publieke sector als werkgever

6.

de spreiding over de hele publieke sector

7.

de geschiktheid van het praktijkvoorbeeld om Nederland te vertegenwoordigen op de Europese conferentie.

De samenstelling van de jury was als volgt:

*

Drs. W.J. Deetman, burgemeester van Den Haag

*

Mr. I.W. Opstelten, burgemeester van Rotterdam

*

Drs. H.J. Simons, voorzitter van de Raad van Bestuur van het NIZW
*

Prof. dr. W. Lemstra, lid van de Eerste Kamer

*

Mw. Mr. S.J.E. Horstink-von Meyenfeldt, substituut-ombudsman
*

De heer C.A. Vrins, bondsvoorzitter van FNV/Abvakabo
*

Mevrouw S.M. Dekker, directeur van de AWVN

*

Drs. M.J. van Rijn, directeur-generaal Management en Personeelsbeleid van BZK

---