Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Nieuwe publicaties over zorgprogramma's

Op 1 maart werden tijdens het drukbezochte congres Zorgprogramma's in de GGZ: een zorg of een zegen? in de Reehorst te Ede verschillende nieuwe publicaties over zorgprogramma's ten doop gehouden. In de eerste plaats het boekje Cliënten en hun omgeving over GGZ-programma's (samenstelling: Gerdien Franx, Trimbos-instituut en Winkie Zeldenrust, GGZ Nederland). Hierin geven cliënten en familieleden aan wat zij van het hulpaanbod in een aantal belangrijke GGZ-programma's verwachten. Het gaat om programma's voor mensen met depressie en/of angststoornis, schizofrenie of andere psychotische stoornissen, borderline persoonlijkheidsstoornissen, complexe en langdurende psychische problematiek en voor kinderen en jongeren met ADHD en hun omgeving. Per programma is een werkgroep samengesteld van vertegenwoordigers van landelijke en regionale familie- en cliëntenorganisaties. Elke werkgroep formuleerde voor het eigen programma wat de wensen en verwachtingen van de betreffende cliënten en familieleden zijn. Een deel van de wensen en verwachtingen blijkt niet gebonden te zijn aan een bepaald programma. Daarom bevat het boekje eerst algemene kwaliteitseisen van cliënten en familieleden en daarna specifieke kwaliteitseisen per programma. Doel van het boekje is om informatie van de kant van cliënten en familieleden aan te dragen, die bij het schrijven of herzien van de regionale GGZ-programma's gebruikt kan worden.
Ook verscheen op 1 maart het boekje Implementatie van zorgprogramma's in de GGZ (samenstelling: Henk Verburg, Trimbos-instituut en Christian v/d Vliet, Vrije Universiteit Amsterdam). In dit boekje wordt verslag gedaan van een oriënterend onderzoek naar de ervaringen met het implementeren van zorgprogramma's in tien regio's, waar men al langer met zorgprogrammering bezig is. Tot nu toe ontbrak het aan gebundelde informatie hierover, terwijl dit regionaal op dit moment een van de belangrijkste thema's is. In het boekje worden een aantal onderzoeksbevindingen en voorlopige conclusies gepresenteerd en bediscussieerd, tegen de achtergrond van de meest recente kennisinzichten over de implementatie van vernieuwingen in de zorg. Het boekje eindigt met aanbevelingen over het invoeren van programma's in de regionale GGZ. Doel van het boekje is regio's te ondersteunen bij het concretiseren van de zorgprogrammering in de hulpverleningspraktijk.
Tenslotte kwam op 1 maart uit het boek Psychische problemen - passende hulp, bedoeld als handleiding programma's in de GGZ voor volwassen hulpvragers en hun omgeving. Meer informatie over dit boek is te vinden in Nieuwsflitsen 2/2002.

Psychische problemen - passende hulp
, geschreven door Theo Festen (psycholoog/psychotherapeut) en Henk Verburg (Trimbos-instituut) is uitgegeven door SWP te Amsterdam. Het boek (ISBN 90665 4416) is te bestellen bij de boekhandel of bij de uitgever (020) 330 72 00/www.swpbook.com/379.
De publicaties Cliënten en hun omgeving over GGZ-programma's en Implementatie van zorgprogramma's in de GGZ zijn te bestellen bij GGZ Nederland, liefst per fax (030) 289 48 70 met
vermelding van de titel. Prijs ¤7 (inclusief verzendkosten).
* Henk Verburg
hverburg@trimbos.nl

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11