Gemeente Barendrecht

Persberichten februari 2002

Het laatste persbericht staat bovenaan.

Persbericht nummer 26, 27 februari 2002

Vergaderingen tijdelijk niet in gemeentehuis

BARENDRECHT Alle commissie- en raadsvergaderingen van de gemeente Barendrecht zullen vanaf donderdag 14 maart tijdelijk buiten het gemeentehuis plaatsvinden. Als vervangende locatie is inmiddels gekozen voor de vergaderzaal in het nieuwe gebouw van woningbouwvereniging Patrimonium aan de Londen 14-16. De oorzaak van deze maatregel is tweeledig. Door de grootscheepse verbouwing van het gemeentehuis is de huidige raadzaal na half maart niet meer beschikbaar. Bovendien gaat Barendrecht in het duale systeem na de verkiezingen van 19 naar 23 raadsleden (nog exclusief de 4 wethouders en de griffier) en daarmee was de oude raadzaal hoe dan ook te klein geweest.

Voor welke periode de commissie- en raadsvergaderingen naar het gebouw van Patrimonium verhuizen is niet exact bekend. Naar verwachting is de nieuwe raadzaal begin volgend jaar klaar en vanaf dat moment zijn de vergaderingen weer in het gemeentehuis. Woensdag 6 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen waarna de oude gemeenteraad op 13 maart zal afzwaaien in de huidige raadzaal. De eerste vergadering in het gebouw van Patrimonium is één dag later, op donderdag 14 maart. Op die dag wordt de nieuwe raad officieel geïnstalleerd. Uiteraard is publiek ook bij de vergaderingen in het gebouw van Patrimonium van harte welkom.

Verbouwing

Overigens verloopt de verbouwing van het Barendrechtse gemeentehuis geheel volgens planning. Het eerste gedeelte is eind vorig jaar opgeleverd en half maart volgt een tweede deel, namelijk de tweede vleugel en een groot deel van de nieuwe centrale hal. Intern is er vrijdag 15 maart weer een verhuizing. Dit keer betreft het vooral het college van burgemeester en wethouders en de afdeling burgerzaken. Burgerzaken is daarom op 15 maart gesloten. In de tweede helft van maart wordt vervolgens een begin gemaakt met de verbouwing van het gedeelte aan het Binnenhof. Als gevolg daarvan komt de huidige hoofdingang tijdelijk te vervallen, maar aan de Rijnstraat is een tijdelijke entree met receptie. Medio 2003 moet de verbouwing van het gemeentehuis helemaal klaar zijn.

Een artist impression van het nieuwe gemeentehuis

Einde persbericht nummer 26

Persbericht nummer 25, 26 februari 2002

Vrijdag 8 en maandag 4 maart:

Sportgala en huldiging jeugdkampioenen

BARENDRECHT Vrijdagavond 8 maart worden de beste sporters van Barendrecht gehuldigd. Tijdens het sportgala worden onder meer de beste sportman, -vrouw en -ploeg van het seizoen 2000-2001 in het zonnetje gezet. Het sportgala wordt gehouden in de brasserie van sporthal Aksent (Bachlaan 12-14). De avond begint om 20.00 uur, maar vanaf 19.45 uur is iedereen welkom. Een paar dagen eerder, op maandag 4 maart, is de huldiging van de jeugdkampioenen. Deze huldiging vindt plaats in theater Het Kruispunt en duurt van 19.00 tot 20.30 uur

In totaal worden op 8 maart in zeven categorieën prijzen uitgereikt: beste sportman, beste sportvrouw, beste sportploeg, meest veel belovende sporter, beste sportbestuurder, meest toegewijde vrijwilliger en beste sporter bij de senioren. Voor iedere categorie is een aantal Barendrechtse sporters genomineerd (zie bijlage). Deze nominaties zijn tot stand gekomen op basis van voordrachten door verenigingen en inwoners. De jury bestaat uit leden van de Sportstichting Barendrecht, een vertegenwoordiger van de plaatselijke pers alsmede een lid van de stichting Evenementen. De organisatie van het sportgala is in handen van de Sportstichting Barendrecht, de stichting Evenementen en de gemeente. De prijzen worden uitgereikt door vertegenwoordigers van het college van burgemeester en wethouders, Nootenboom Sport en de Winkeliersvereniging Middenbaan.

Huldiging jeugdkampioenen

De Barendrechtse jeugdkampioenen van 14 jaar en jonger worden gehuldigd op maandag 4 maart. Dat zal gebeuren in theater Het Kruispunt. Alle jeugdleden van Barendrechtse verenigingen die zijn aangesloten bij de Sportstichting komen hiervoor in aanmerking, maar uiteraard moeten ze in het seizoen 2000-2001 wel een kampioenschap hebben behaald. Naar schatting gaat het hierbij om ongeveer 200 kampioenen. De huldiging, die om 19.00 uur begint, wordt gepresenteerd door wethouder K.J.Orsel (sport en cultuur). Naar verwachting wordt de avond om 20.30 uur afgesloten.

Genomineerden sportgala vrijdagavond 8 maart

Sportvrijwilliger

* Wim den Otter (Roeivereniging Barendrecht)
* Pim Ooms (Toerclub Barrhopoort)

* Piet van Doesburg (s.v. Smitshoek)

Sportbestuurder

* Gerard v.d. Burg (ZPB Afd. Waterpolo)

* Walter Griese (Toerclub Barrhopoort)

Seniorensporter

* Gré Sché Schönberger (ZPB Afd. Zwemmen)
* Ad Onnink (Rotterdam Atletiek)

Meest belovende sporter

* Derk Jan v.d. Boogert (Atletiekvereniging Energie)
* Lindsay Hornstra (Gymnastiekvereniging O&O)
* Romana Janshen (Tennis)

Sportvrouw

* Bianca Dekker (Golf)

* Zhaoqin Peng (Schaken)

* Kitty Joosten (Gymnastiekvereniging Barendrecht)
Sportploeg

* Dames 1 handbalassociatie ANCORA/Sprongschot (Sprongschot)
* Jeugdteam C4 (Roeivereniging Barendrecht)
* Heren 1 Waterpoloteam (ZPB Afd. Waterpolo)
Einde persbericht nummer 25

Persbericht nummer 24, 20 februari 2002

Start procedure woningbouw Van Leidenvliet

Barendrecht- De commissie Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting heeft dinsdagavond in meerderheid een positief advies uitgebracht ten aanzien van de ontwikkeling van de locatie Van Leidenvliet. De inbreidingslocatie is gelegen in het verlengde van de Van Leidenvliet achter 2e Barendrechtseweg nrs. 364 374. De commissie heeft verder groen licht gegeven voor de verdere procedure rond de herziening van het bestemmingsplan Havenkwartier.

Van Leidenvliet

De plannen aan de Van Leidenvliet voorzien in de bouw van 14 woningen en de aanleg van 21 parkeerplaatsen met een speelvoorziening. Het plan zal ontsloten worden vanuit de Van Leidenvliet. In de commissievergadering ging de discussie met name over het wel of niet instemmen met inbreidingslocaties in zijn algemeenheid. De VVD beriep zich op een motie ingediend in oktober waarin alle partijen zich uitspraken tegen ontwikkeling van nieuwbouw (inbreidingslocaties) in bestaand Barendrecht totdat Carnisselande is afgerond. De overige partijen waren van mening dat de locatie Van Leidenvliet wel ontwikkeld moet kunnen worden. De plannen waren al in voorbereiding voordat de motie werd aangenomen. Bovendien past de ontwikkeling in het nieuwe bestemmingsplan Molenvliet/Nieuweland. Ten aanzien van de plannen is door alle partijen gevraagd nogmaals te kijken naar de afstand van de nieuwe woningen tot de bestaande woningen aan de Van Leidenvliet. Wethouder Silvis gaf aan dat hij het plan opnieuw in de commissie brengt nadat bewoners hun reactie hebben kunnen geven en door de ontwikkelaars nog eens gekeken wordt naar de afstand van de woningen tot elkaar. Omwonenden worden persoonlijk uitgenodigd voor een informatieavond op donderdag 7 maart a.s, aanvang 20.00 uur. Belangstellenden zijn welkom. De avond wordt gehouden in scholengemeenschap Johannes Calvijn aan de Botter 135.

Bestemmingsplan Havenkwartier

De commissie is het eens met de wijzigingen die betrekking hebben op de ontwikkeling van het Havenkwartier binnen het geldende bestemmingsplan Carnisselande-Zuid. De wijzigingen in het bestemmingsplan zijn noodzakelijk om de realisatie van een onderwijsvoorziening mogelijk te maken waar nu de tijdelijke AH gevestigd is. Ook wordt het aantal pleinen verminderd van 3 naar 2 en worden er meer mogelijkheden gecreëerd voor het vestigen van horeca, banken e.d. aan het tweede plein. Dit biedt ook de mogelijkheid om een kleine weekmarkt te houden. Tevens wordt in de herziening de geplande toren van 50 meter op Gaatkensplaat vervangen door een veel lager gebouw. Het plan kan na het positieve advies in procedure worden gebracht en ligt vanaf donderdag 28 februari vier weken ter inzage.

Einde persbericht nummer 24

Persbericht nummer 23, 19 februari 2002

Burgemeester verwelkomt nieuwe buurtagenten

BARENDRECHT Aanstaande dinsdag (26 februari) worden de vier nieuwe Barendrechtse buurtagenten officieel verwelkomd door burgemeester M.Th. van de Wouw. Het gaat daarbij om de buurtagenten Jan Bal en Rein de Waart namens het wijkteam Maastraat en Willem Zijderveld en Manoe Khatib Harammotahar namens het wijkteam Middeldijkerplein. Deze vier buurtagenten zijn begin februari met 250 collegas aangesteld door korpschef A.J. Meijboom. Dat gebeurde tijdens een speciale bijeenkomst in De Kuip.

De informele bijeenkomst tussen de vier buurtagenten en burgemeester Van de Wouw is vooral bedoeld om nader met elkaar kennis te maken. De burgemeester zal bovendien nader ingaan op het onderwerp veiligheid, dat in de politiek maar ook op straat momenteel een hot-item is.

Fijnmazigheid

De buurtagenten zijn per 1 februari aangesteld in het kader van de operatie Fijnmazigheid van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond. Deze operatie moet zorgen voor een betere betrokkenheid tussen politie en lokale bevolking. Hiervoor is het regiokorps medio 2000 opgedeeld in een viertal takken; Wijkpolitie, Intake & Service, Directe Hulp Verlening en Opsporing. Barendrecht bestaat uit de wijkteams Maasstraat (Barendrecht-Centrum) en Middeldijkerplein (Barendrecht-Carnisselande en Portland). De wijkteams krijgen te allen tijde ondersteuning van de Directe Hulp Verlening (DHV) van district Zuid. Dit is de surveillancedienst die in het hele politiedistrict (Albrandswaard, Barendrecht, Charlois, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg) patrouilleert en meldingen behandelt.

Ieder wijkteam bestaat uit een wijkteamchef, enkele buurtagenten en diverse wijkmedewerkers. Op dit moment telt het wijkteam Maasstraat 11 medewerkers en het team Middeldijkerplein heeft 6 medewerkers. Op termijn zullen de wijkteams uitgroeien naar respectievelijk 16 en 11 medewerkers. Voor het wijkteam Maasstraat zijn Jan Bal en Rein de Waart momenteel de buurtagenten, maar op termijn komen er in dit team nog twee buurtagenten bij. Of er in de toekomst ook bij het wijkteam Middeldijkerplein nog versterking komt voor de buurtagenten Willem Zijderveld en Manoe Khatib Harammotahar is op dit moment nog niet duidelijk.

Einde persbericht nummer 23

Persbericht nummer 22, 19 februari 2002

Samenvatting van de Gemeenteraadsvergadering van februari 2002

Manege Dros krijgt tijdelijke ontsluitingsweg

BARENDRECHT De tijdelijke ontsluitingsweg van de in het Kooiwalbos gelegen Manege Dros op de 1e Barendrechtseweg komt er. Dat is meest in het oog springende resultaat van de Barendrechtse raadsvergadering van gisteravond. Hoewel het Barendrechtse college van burgemeester en wethouders niet alleen op wilde draaien voor een dergelijke tijdelijke ontsluiting, zal de weg er op aandringen van een ruime meerderheid in de raad (VVD, CDA, SGP/ChristenUnie en D66) toch komen. Het college zal nu de procedure rond het te nemen verkeersbesluit opstarten. Zodra het verkeersbesluit effectief is wordt begonnen met de aanleg van de weg, die tot uiterlijk juli 2003 gebruikt kan worden. Met de aanleg van de tijdelijke ontsluiting is een bedrag gemoeid van 63.600.

Op dit moment wordt Manege Dros, die ruim een jaar geleden is verhuisd naar het Kooiwalbos, ontsloten door de Kooiwalweg. Deze weg ligt voor een groot deel op Rotterdams grondgebied. Als het aan de gemeente Barendrecht ligt zal de Manege eind 2003 direct na de ontmanteling van de huidige Havenspoorlijn een definitieve ontsluiting krijgen. Tot die tijd willen de bewoners van de Kooiwalweg echter ook een tijdelijke ontsluiting van de manege. Het Barendrechtse college van b&w heeft altijd gezegd dat de tijdelijke ontsluiting niet alleen een zaak van Barendrechts is. Ook andere partijen zoals de Rotterdamse deelgemeente IJsselmonde, het Natuur- en Recreatieschap en de NS spelen een rol, maar geen van hen is bereid om in dit stadium financieel bij te dragen in de kosten.

Financiële huishouding

De gemeenteraad heeft gisteren tevens ingestemd met de nieuwe financiële verordening. Dat is voor gemeentes een belangrijk document omdat het alle regels rond de financiële huishouding en de controle hierop bevat. Barendrecht is nu één van de eerste gemeentes die zijn verordening geheel heeft aangepast aan alle nieuwe ontwikkelingen zoals treasury, dualisme, het nieuwe aanbestedingsbeleid en niet te vergeten de euro. Overigens is het concept van de nieuwe verordening eerder al als zeer positief beoordeeld door de Provincie Zuid-Holland. Mogelijk gaat het Barendrechtse exemplaar ook dienen als voorbeeld voor andere gemeentes.

De komst van een nieuwe financiële verordening was nodig vanwege de komst van de euro, gewijzigde wetgeving en enkele veranderingen in de structuur van de ambtelijke organisatie. Ook de intrede van het dualistisch proces is van invloed op de totstandkoming van de nieuwe financiële verordening. De gemeente moet na de verkiezingen van 6 maart verder invulling geven aan het dualistisch proces. Dat betekent grofweg dat de gemeenteraad met het oog op de financiële verordening in alle opzichten meer een controlerende taak krijgt dan nu het geval is. In tegenstelling tot de huidige verordening valt de nieuwe feitelijk uiteen in twee delen.

Verordeningen

Verder is er gisteravond in de raadsvergadering vooruitlopend op het nieuwe duale systeem uitvoerig gesproken over de verordening op de raadscommissies en het reglement van orde van de gemeenteraad. De voornaamste wijziging ten opzichte van de huidige situatie betreft het aantal raadscommissies. Nu zijn dat er nog zes (Verkeer & Vervoer, Ruimtelijke Ordening & Volkshuisvesting, Financiën & Welzijn, Sociale Zaken & Openbare Werken, Sport & Cultuur en Algemeen Bestuurlijke Aangelegenheden), maar na de verkiezingen gaat Barendrecht verder met drie raadscommissies: Middelen, Samenlevingszaken en Grondgebied.

Eindejaarsuitkering

In december 2001 hebben alle Barendrechtse uitkeringsgerechtigden van de afdeling sociale zaken een eindejaarsuitkering ontvangen van respectievelijk 70 of 90 euro, dit naar gelang de gezinssamenstelling. In het kader van de rechtsgelijkheid heeft de gemeenteraad gisteren besloten dat behalve de geregistreerde uitkeringsgerechtigden ook andere minima met terugwerkende kracht in aanmerking komen voor de eindejaarsuitkering 2001. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om mensen met minimumloon, maar ook om AOW-ers en WW-ers. Zij kunnen een beroep doen op de eindejaarsuitkering wanneer hun inkomen gelijk of lager is dan 110% van het voor hen geldende minimum. Mensen voor wie dit geldt kunnen zich tot 1 april aanmelden bij de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Barendrecht, tel. (0180) 698 298.

Einde persbericht nummer 22

Persbericht nummer 21, 19 februari 2002

Rechter stelt gemeente Barendrecht in het gelijk:

Schorsing bouw Zorgcentrum afgewezen

BARENDRECHT Het verzoek om schorsing van de bouw van het multifunctionele Zorgcentrum in Barendrecht-Carnisselande is door de President van de Rotterdamse Rechtbank afgewezen. Dat betekent dat de gemeente alle procedures goed heeft doorlopen en dat de bouwwerkzaamheden daarom volgens het voorlopige oordeel van de President rechtmatig zijn. Tijdens de rechtszaak, die 5 februari diende, uitten de BOCA en de familie Valk hun bezwaren tegen de hoogte van het hoofdgebouw. Dit deel van het Zorgcentrum, dat wordt gerealiseerd in de noordwest-hoek van het Middeldijkerplein, krijgt een maximale hoogte van ruim 28 meter. Afgelopen week is er al een begin gemaakt met de bouw van het Zorgcentrum, dat medio 2003 geheel klaar moet zijn. Overigens zal de officiële start van de bouw op 12 maart nog op feestelijke wijze worden ingeluid.

Tijdens de zitting betoogde de BOCA en de familie Valk dat zij de noodzaak van het multifunctionele Zorgcentrum wel inzagen, maar dat ze aan de andere kant niet konden leven met de geplande hoogte van het hoofdgebouw. De gemeente is echter net als de rechter van mening dat alle procedures voor de bouw van het Zorgcentrum op een adequate en juiste wijze zijn doorlopen. Zo voldoet het Zorgcentrum aan alle eisen die gesteld zijn in onder meer het Regionaal Structuurplan, het Vinex-convenant, het onlangs vastgestelde bestemmingsplan Middeldijkerplein-Noord en de door Gedeputeerde Staten afgegeven verklaring van geen bezwaar. Daarnaast is ook de procedure rond de bouwvergunning zorgvuldig doorlopen.

Polikliniek

De eerste fase van het Zorgcentrum moet volgend jaar klaar zijn. In dit deel van het gebouw komt verpleeghuis De Elf Ranken, dat nu nog gevestigd is in Rotterdam Lombardijen. Daarnaast zijn er verregaande plannen om in het Zorgcentrum een bescheiden polikliniek van het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis te vestigen. Deze polikliniek moet ruimte bieden aan enkele specialismes, maar over de precieze invulling moet men zich binnen het Ikazia Ziekenhuis nog buigen. Het Zorgcentrum biedt verder onderdak aan een aantal huisartsen, een aantal tandartsen, een apotheek, enkele fysiotherapeuten en nog andere zorgverleners zoals maatschappelijk werk, een consultatiebureau en logopedie. Tot slot omvat het complex ook nog 60 koop- en 30 huurappartementen.

Reacties

In een eerste reactie toonde wethouder Ett Schoehuizen (gezondheidszorg) zich zeer verheugd met het vonnis van de president van de Rotterdamse Rechtbank. ,,Deze uitspraak is voor ons het bewijs dat wij ons huiswerk goed hebben gedaan. Het is wel zo dat de ingediende bezwaar-schriften nog behandeld moeten worden door de commissie voor de bezwaar- en beroepsschriften, maar alles wijst er nu op dat het zorgcentrum er komt. Bovendien zal er als gevolg van deze uitspraak geen verdere vertraging ontstaan. In het voortraject hebben de onderhandelingen met de Stichting Eerstelijns Zorg Carnisselande, de Stichting Netwerk Zorgaanbieders Rijnmond (De Elf Ranken) en bouwer Dura Vermeer immers al lang genoeg geduurd. Het zorgcentrum wordt één van de belangrijkste voorzieningen in Barendrecht-Carnisselande en daarom is het voor mij een hele opluchting dat de rechter het schorsingsverzoek heeft afgewezen. Vanaf nu gaan we ons voor de volle honderd procent concentreren op de bouw zodat we over ruim een jaar een prachtig nieuw zorgcentrum kunnen presenteren.. Peet van Breugel, directeur van De Elf Ranken, reageert eveneens verheugd. ,,Er is nu groen licht voor de verder realisatie van zorgvoorzieningen in Carnisselande. Het is goed dat we daar nu onze energie weer in kunnen steken.

Einde persbericht nummer 21

Persbericht nummer 20, 15 februari 2002

Gemeente Barendrecht klaar met aanleg 30 km-zones

BARENDRECHT Na vijf jaar van voorbereidingen en hard werken is Barendrecht zo goed als klaar met inrichten van alle bestaande woongebieden als 30 km/uur-zones. Vrijdag 22 februari zal verkeerswethouder Dirk Vermaat de werkzaamheden om 16.00 uur officieel afsluiten door op de hoek van de Vlietweg met het Jaagpad het laatste verkeersbord op te hangen. Aansluitend is er in theater Het Kruispunt een feestelijke bijeenkomst, waarvoor alle mensen die de afgelopen jaren actief hebben meegedacht over verkeerskwesties door de gemeente zijn uitgenodigd.

Stukje geschiedenis

In 1996 werd door middel van het gemeentelijk verkeersveiligheidsplan een eerste aanzet gegeven voor de invoering van 30 km/uur zones. Nog dat jaar werd de Nassaustraat in de Oranjewijk als eerste onder handen genomen en kort daarna volgden de Strausslaan, Talmaweg en Reijerwaardseweg. Gezien het succes werd de roep om meer 30 km/uur zones alleen maar groter, waarop het college van burgemeester en wethouders uiteindelijk in 1999 heeft besloten om de 30 km/uur-zones versneld en per wijk uit te voeren. In 1996 was het nog de planning om in 2008 met deze klus klaar te zijn, maar uiteindelijk is het dus gelukt om de klus in krap zes jaar te klaren. Op dit moment is in Barendrecht in totaal ruim 46 kilometer straat ingericht als 30 km/uur zone. Dit jaar komen er nog enkele kilometers bij, zo wordt er momenteel nog gewerkt aan de aanpassing van de busroute door Nieuweland. Daarnaast wordt er bij de bouw van nieuwe wijken al direct rekening gehouden met de aanleg van 30 km/uur-zones

Verkeersveiligheid

Barendrecht is één van de eerste gemeentes in de regio die klaar is met de inrichting van woonwijken als 30 km/uur-zones. Navraag bij de Stadsregio leert dat buiten Barendrecht alleen Albrandswaard en Capelle aan den IJssel dit jaar het project rond de inrichting van 30 km/uur-zones hopen af te ronden. Overigens zijn alle Nederlandse gemeentes verplicht om voor het eind van dit jaar vijftig procent van de woongebieden om te vormen tot 30 km/uur zones. De achterliggende gedachte daarbij is uiteraard verkeersveiligheid. Inmiddels blijkt dat het aantal ongevallen in Barendrecht sinds april 1999 fors is gedaald. De gemeente ziet op dat punt een verband met de invoering van de 30 km/uur-zones, maar ook het weren van bromfietsers op fietspaden en de onlangs veranderde voorrangsregels lijkt effect te hebben.

Jaartal

1996

1997

1998

1999

2000

2001

Aantal ongevallen

128

165

139

221*

137

81


* In 1999 waren er veel ongevallen op de A15, Dierensteinweg en Kilweg, maar die staan niet in relatie tot de 30 km/uur-zones

De gemeente Barendrecht raamt de totale kosten van dit project op circa 1 miljoen euro. Ongeveer de helft van dat bedrag is gedekt door subsidies van de Stadsregio en de Rijksoverheid. Alle projecten zijn samen met de bewoners en andere direct belanghebbenden tot stand gekomen. Zo zijn de fietserbond, 3VO en politie en brandweer zeer nauw betrokken geweest bij de planvorming.

Einde persbericht nummer 20

Persbericht nummer 19, 12 februari 2002

Meerderheid raad tegen openstelling onderdoorgang

BARENDRECHT Een ruime meerderheid van de gemeenteraad is tegen de (tijdelijke) openstelling van de bustunnel onder de A29 (Harmonielaan) voor al het autoverkeer. De commissie Openbare Werken en Sociale Zaken behandelde gisteravond tijdens een speciale vergadering de vraag of de bustunnel (tijdelijk) opengesteld zou moeten worden. In oktober 2001 kwam de zaak Bustunnel A29 opnieuw op de politieke agenda. Door middel van een motie werd het college van burgemeester en wethouders gevraagd te onderzoeken of en zo ja onder welke voorwaarden de veelbesproken onderdoorgang alsnog open zou kunnen voor autoverkeer. Gisteravond werden de resultaten van het onderzoek, dat Goudappel Coffeng in opdracht van het college van b&w heeft uitgevoerd, gepresenteerd aan de commissie. De PvdA stemde tegen openstelling, hetzelfde deed de VVD, die overigens wel pleitte voor een aanvullend pakket maatregelen voor de bewoners van Barendrecht-Carnisselande. CDA, SGP/ChristenUnie en D66 namen nog geen standpunt in. Zij maken hun standpunt kenbaar voor de gemeenteraadsverkiezingen op 6 maart.

De resultaten van het uitgevoerde verkeersonderzoek zijn op dinsdag 15 januari bekendgemaakt tijdens een druk bezochte informatie-avond in theater Het Kruispunt. De commissievergadering werd gisteravond minder druk bezocht. Ongeveer 35 bezoekers inclusief 10 insprekers kwamen naar het gemeentehuis om gebruik te maken van het spreekrecht en om de discussie te volgen. De insprekers, van wie 8 tegen openstelling van de onderdoorgang en 2 voor, waren vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, basisschool de Draaimolen en bewoners. De tegenstanders voerden als belangrijkste argumenten tegen openstelling aan:
* de toename van de verkeersonveiligheid voor de fietser en in het bijzonder fietsende kinderen;

* de te verwachten bereikbaarheidsproblemen voor zowel de bedrijventerreinen als de woonwijken gelegen langs het noordelijk deel van de rondweg dat nu al zwaar belast is;
* de vrees het probleem slechts te verschuiven.
De voorstanders pleitten voor het voorkomen van een tweedeling binnen Barendrecht, kortere rijroutes en optimaler gebruik van de onderdoorgang door deze open te stellen voor al het verkeer.

De vertegenwoordigers van VVD en de PvdA in de commissie, die gezamenlijk een ruime meerderheid hebben binnen de Barendrechtse gemeenteraad, stemden gisteravond tegen de tijdelijke dan wel definitieve openstelling van de onderdoorgang. Het belangrijkste uitgangspunt hierbij vormde het onderzoeksrapport van Goudappel Coffeng, waaruit blijkt dat het nut van definitieve openstelling niet is aangetoond en dat openstelling van de onderdoorgang alleen in een tijdelijke situatie (tot realisatie TramPlus 1e kwartaal 2004) enige positieve effecten
heeft op de verkeersafwikkeling nabij de Kilweg. Voor de eindsituatie zijn de Verlengde Zuiderparkweg en de Rhoonse Baan noodzakelijk. De oplevering van deze beide hoofdontsluitingen staat gepland voor 2005.

Verder staat in het rapport van goudappel Coffeng dat de recente roep om (tijdelijke) openstelling van de onderdoorgang voor autoverkeer met name is ingegeven door de huidige verkeersdruk nabij de opritten van de A29 en door sluipverkeer dat door de gemeente rijdt om de files op de twee verbindingswegen tussen de A15 en de A29 te vermijden. Deze files ontstaan doordat er vanwege werkzaamheden aan het Vaanplein tijdelijk minder rijstroken beschikbaar zijn. De commissie stemde gisteren dan ook in met de voorgestelde aanpassingen aan de op- en afritten van de A29. Hierdoor ontstaat een betere/snellere afwikkeling van verkeer van en naar de A29 en de Kilweg. Daarnaast stelden VVD en D66 voor een shuttlebus in te voeren en de frequentie van het intergemeentelijk openbaar vervoer te verhogen. Wethouder Vermaat beloofde dit nader te bekijken, maar waarschuwde op voorhand al voor de hoge kosten die daarmee gepaard gaan.

Naar aanleiding van de commissievergadering zal het college van burgemeester en wethouders op 5 maart haar definitieve standpunt bepalen. Dat standpunt komt tot uiting in het voorstel van b&w dat de gemeenteraad op 13 maart bespreekt.

Einde persbericht nummer 19

Persbericht nummer 18, 12 februari 2002

Meedenken over gemeentelijk duurzaamheidsplan

BARENDRECHT Het concept gemeentelijk duurzaamheidsplan van de gemeente Barendrecht is gisteravond besproken in de commissie Openbare Werken en Sociale Zaken. Het duurzaamheidsplan 2002-2006 is de opvolger van de Barendrechtse milieunota 1996-1999 en moet in samenspraak met bewoners, ondernemers en (natuur- en milieu)organisaties vorm krijgen. In het plan worden de ambities en doelstellingen voor het gemeentelijk milieubeleid voor de jaren 2002 tot en met 2006 uiteengezet. Het plan moet in de zomer van 2002 klaar zijn.

Met de nieuwe benaming van de milieunota sluit Barendrecht met het duurzaamheidsplan aan bij de landelijke, provinciale, regionale en gemeentelijke ontwikkelingen in het denken over het milieu en in het denken over het opstellen van beleid. In het gemeentelijk duurzaamheidsplan staat de duurzaamheid van de dagelijkse leefomgeving centraal. Hierbij wordt gezocht naar ontwikkelingen die voorzien in de behoeften van de huidige generatie zonder voor toekomstige generaties de mogelijkheden in gevaar te brengen om in hun eigen behoeften te voorzien. Deze ontwikkelingen hebben bijvoorbeeld betrekking op de bedrijfsvoering van de gemeente en binnen de gemeente gevestigde bedrijven. Maar ook de Barendrechtse huishoudens kunnen een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. Hierbij kan gedacht worden aan het scheiden van afval, het gebruik van drinkwater, energiegebruik, consumptie et cetera. In het duurzaamheidsplan wordt hieraan verdere uitwerking gegeven.

Duurzaamheidsplatform

In het duurzaamheidsplatform kunnen bewoners, bedrijven, verenigingen en geïnteresseerden met de gemeente werken aan het duurzaamheidsplan. Het is de bedoeling dat in een tweetal sessies wordt gebrainstormd over de inhoud, prioriteiten en verschillende ambitieniveaus van het plan. De resultaten hiervan worden via een informatieavond, markt of tentoonstelling gepresenteerd. Na deze ronde volgt uiteraard nog een mogelijkheid voor betrokkenen en geïnteresseerden om een reactie te geven. In de zomer van 2002 moet het duurzaamheidsplan klaar zijn. Geïnteresseerden kunnen zich bij mw. D. Wijngaard van de afdeling Milieu aanmelden voor deelname aan het duurzaamheidsplatform: (0180) 698 330, d.wijngaard@barendrecht.nl. Als u niet wilt participeren in het platform maar wel concrete ideeën heeft omtrent duurzaamheid, kunt u eveneens contact opnemen met de afdeling Milieu.

Einde persbericht nummer 18

Persbericht nummer 17, 11 februari 2002

Opnieuw werkzaamheden 2e Barendrechtseweg

BARENDRECHT Vrijdag 15 februari gaat het gedeelte van de 2e Barendrechtseweg tussen de J.G. Oemvliet en de Middeldijk na een langdurige afsluiting weer open voor alle verkeer, maar vrijwel tegelijkertijd wordt een ander deel van de 2e Barendrechtseweg weer afgesloten. Daarbij gaat het dit keer om het gedeelte tussen de J.G. Oemvliet en het Jaagpad. Deze afluiting gaat maandag 18 februari in en zal naar verwachting vier weken duren. De nieuwe afsluiting is nodig in verband met de vervanging van een grote ondergrondse waterverbinding van de singels in de wijken Molenvliet en Buitenoord.

De Barendrechtseweg is de afgelopen maanden veelvuldig en vaak afgesloten geweest. Eerst in verband met de aanleg van een rotonde ter hoogte van het Jaagpad en daarna als gevolg van werkzaamheden aan de riolering. Nu zijn er dus opnieuw ingrijpende werkzaamheden en daarnaast is het de bedoeling om (bij een verklaring van geen bezwaar door de provincie) nog dit jaar een rotonde aan te leggen ter hoogte van de J.G. Oemvliet. De gemeente beseft zich terdege dat de langdurige afluitingen van de Barendrechtseweg voor veel mensen lastig zijn. Qua planning was het echter niet mogelijk om alle werkzaamheden tegelijkertijd uit te voeren. Voor een belangrijk deel komt dat omdat de aansluiting van de J.G. Oemvliet op de Barendrechtseweg de enige ontsluitingsweg is van de wijk Molenvliet. Bovendien was het in de meeste gevallen technisch en organisatorisch onmogelijk om de verschillende werkzaamheden tegelijkertijd uit te voeren.

De nieuwe afsluiting van de 2e Barendrechtseweg geldt alleen voor autoverkeer. Voor fietsers en voetgangers wordt aan de oostzijde (de kant van Buitenoord) een speciale voorziening getroffen zodat zij ondanks de werkzaamheden hun weg gewoon kunnen vervolgen. De huizen aan de het afgesloten deel van de 2e Barendrechtseweg blijven overigens wel gewoon bereikbaar. Vanaf de rotonde Buitenlandsebaan/Jaagpad kan gereden worden tot en met huisnummer 300 en uit zuidelijke richting is de 2e Barendrechtseweg tot en met huisnummer 302 bereikbaar. Een omleidingsroute voor doorgaand verkeer wordt aangegeven door middel van gele routeborden.

Einde persbericht nummer 17

Persbericht nummer 16, 11 februari 2002

Officieuze opening nieuwe trouwzaal

BARENDRECHT Woensdag 20 februari wordt de nieuwe trouwzaal in de historische dorpskern van Barendrecht officieus in gebruik genomen. Die dag zal daar voor het eerst het Ja, ik wil klinken. Kees Slotboom en Sandra Smeehuizen uit Barendrecht-Carnisselande hebben de primeur. Zij geven elkaar rond 15.00 uur het jawoord. Het eerste huwelijk wordt voltrokken door burgemeester M. Th. van de Wouw.

De bouw van de trouwzaal is vorig jaar zomer begonnen en ongeveer drie maanden geleden, op 20 november, werd de eerste steen gelegd. Dat gebeurde door initiatiefnemer en wethouder Kees Silvis in het bijzijn van het bruidspaar dat aanstaande woensdag als eerste in de nieuwe trouwzaal in het huwelijksbootje zal stappen. H. Spek van AB Architectuur & Bouwkunde is de ontwerper en Aannemersbedrijf J. van de Berg verzorgde de bouw van de trouwzaal, die groepen tot 60 personen kan herbergen. Het is een stijlvolle halfronde zaal, die één geheel vormt met de Barendrechtse Watertoren. De bouw van de trouwzaal is voor een belangrijk deel bekostigd uit giften van diverse sponsors.

Overigens lijkt de nieuwe trouwzaal nu al een schot in de roos, want tot het eind van dit jaar staan er op dit moment al 53 huwelijken gepland. Ter vergelijking: In 1999 werden er in Barendrecht 93 huwelijken voltrokken, in 2000 waren dat er 126 en vorig jaar lag dat aantal op 94. Momenteel worden de meeste huwelijken nog voltrokken in het gemeentehuis, maar als gevolg van de verbouwing is dat binnenkort tijdelijk niet meer mogelijk. Als alternatief is het dan tot medio 2003 mogelijk om tegen gereduceerd tarief in theater Het Kruispunt te trouwen.

16 maart: Open Dag en Trouwbeurs

Volgende maand (zaterdag 16 maart) is de officiële opening van de trouwzaal. Op die dag is er tevens een Open Dag en bovendien organiseren de winkeliers uit de oude kern dan een Trouwbeurs. Op deze beurs, die gehouden wordt in de dorpskerk en het ontmoetingsgebouw (schuin tegenover de trouwzaal), zal een groot aantal bedrijven uit de huwelijksbranche zich presenteren aan het publiek. Het gaat daarbij vooral om exclusieve artikelen, variërend van bruidstaart tot koets en van trouwringen tot bruidsmode. Zo zijn er vier bruidsshows en de Barendrechtse Muziekschool zal diverse korte concerten verzorgen. De trouwbeurs duurt net als de Open Dag van de trouwzaal van 11.00 tot 17.00 uur.

Einde persbericht nummer 16

Persbericht nummer 15, 11 februari 2002

Aanstelling nieuwe jeugdverkeersbrigadiers

BARENDRECHT Wethouder Vermaat (verkeer en vervoer) zal vrijdag 15 februari vanaf 8.30 uur 32 nieuwe jeugdverkeersbrigadiers officieel aanstellen. Dat gebeurt in de gymzaal van de Rehobôthschool, gevestigd aan de Dorpsstraat 184. De nieuwe jeugdverkeersbrigadiers gaan iedere werkdag tussen 8.15 en 8.30 uur aan de slag. Ter plaatse van de voetgangers- en fietsoversteekplaats aan de Dorpsstraat en de Boerhaavelaan zorgen zij ervoor dat kinderen veilig kunnen oversteken. Tot het eind van dit schooljaar wordt de nieuwe lichting jeugdverkeersbrigadiers begeleid door de groep van vorig jaar. Na de zomervakantie zal deze oude groep afzwaaien.

Jaarlijks worden twintig tot dertig leerlingen uit de groepen zeven van de Dr. Schaepmanschool en de Rehobôthschool opgeleid tot jeugdverkeersbrigadier. De opleiding wordt verzorgd door de politie en bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte.

Veiligheid

Het is gebruikelijk dat verkeersbrigadiers alleen voetgangers helpen bij het veilig oversteken van gevaarlijke wegen in de directe omgeving van een school. Bij de oversteekplaatsen aan de Dorpsstraat en de Boerhaavelaan wordt deze service echter ook aan fietsers verleend. Dit vraagt van de verkeersbrigadiers extra aandacht, iets wat soms door automobilisten wordt onderschat. Er zijn gevallen bekend waarbij automobilisten de oversteekplaats met veel te hoge snelheid naderen of waarbij pas op het laatste moment vlak voor de verkeersbrigadiers wordt gestopt. Tevens zijn sommige bestuurders zo ongeduldig dat zij de verkeersbrigadiers proberen te intimideren. De politie houdt regelmatig toezicht tijdens het brigadieren. Op basis van de officiële aanstelling is men verplicht het stopteken van een verkeersbrigadier op te volgen. Het negeren van een stopteken is een verkeersovertreding. Tegen deze overtreding en ander ontoelaatbaar gedrag van de weggebruikers zal door de politie worden opgetreden.

Einde persbericht nummer 15

terug naar vorig niveau