amsterdam oud zuid

PARKEREN: ER VERANDERT WAT!

Via het parkeerbeleid zorgen gemeente en stadsdelen voor een balans tussen wonen, leven en het autogebruik. Zodat alles en iedereen een plek heeft in de stad. De gemeenteraad heeft vorig jaar een nieuwe parkeerverordening vastgesteld. Het stadsdeel heeft dit voor een deel uitgewerkt in een zogenaamd uitwerkingsbesluit parkeren. Hierdoor verandert er het een en ander per 1 april 2002. De belangrijkste veranderingen zijn:

Nieuwe parkeertijden en tarieven

Per 1 april gelden in heel Amsterdam nieuwe parkeertijden en
-tarieven. In de gebieden waar nu tot 23.00 uur betaald parkeren is, wordt dat tot 24.00 uur. De bewoners- en bedrijfsvergunningen zijn voortaan zes maanden geldig. Een bewonersvergunning kost 57,52 euro per zes maanden. Een bedrijfsvergunning kost 92,04 euro per zes maanden en is alleen geldig in het gebied waarvoor de vergunning is afgegeven.

klik op de kaart om een vergroting te downloaden in pdf

Aantal vergunningen

Bewoners in vergunninggebied Oud Zuid I (zie kaart) en Oud Zuid II kunnen per 1 april 2002 zelfstandig per woning één bewonersvergunning aanvragen. Bewoners in vergunninggebied Oud Zuid III kunnen twee bewonersvergunningen aanvragen.

Wachtlijsten

Het vergunninggebied Oud Zuid III (zie kaart) wordt per 1 april 2002 overloopgebied voor de vergunningebieden Oud Zuid I en II. Als er een wachtlijst is voor een parkeervergunning in Oud Zuid I of II en er is wel plek in Oud Zuid III, dan kunnen bewoners en bedrijven zolang een vergunning krijgen voor gebied III totdat er plaats is in gebied I en II.

NIEUWE VERGUNNINGEN EN REGELINGEN:


1. Mantelzorgvergunning


Bewoners die afhankelijk zijn van mantelzorg, kunnen een mantelzorgvergunning aanvragen. Met deze vergunning kunnen ze hun verzorgers laten parkeren. Per zelfstandige woning kan maximaal één mantelzorgvergunning worden aangevraagd, waarop drie kentekens kunnen worden vermeld. De vergunning is zes maanden geldig met een stilzwijgende, eenmalige verlenging van zes maanden. Hierna moet de vergunning opnieuw worden aangevraagd. Verklaring van huisarts of andere professionele instantie zoals de stichting Tot en Met dient bij de aanvraag te worden overlegd.


2. Sportverenigingvergunning


Om vrijwilligers van sportverenigingen tegemoet te komen in de kosten van het parkeren is er nu een sportverenigingvergunning. De vergunning is bedoeld voor vrijwilligers die regelmatig op de vereniging aanwezig zijn. Per tien leden wordt op verzoek één parkeervergunning op kenteken verstrekt met een maximum van tien vergunningen per sportvereniging. De vergunning kost ¤ 92,04 per zes maanden.


3. Kraskaartvergunning voor ouderen en gehandicapten
Ouderen vanaf 65 jaar en gehandicapten kunnen een kraskaartvergunning aanvragen. De kraskaartvergunning geeft per kwartaal recht op de aanschaf van drie boekjes met elk twaalf kraskaarten, waarmee het bezoek tegen een gereduceerd tarief kan parkeren. De kraskaart is gedurende twee aaneengesloten uren alleen geldig in het vergunninggebied waar de vergunninghouder woont. De vergunning is twee jaar geldig en moet na afloop van die termijn opnieuw worden aangevraagd.


4. Parkeren voor gehandicapten

Met ingang van 1 april 2002 is het duidelijk zichtbaar plaatsen van een geldige gehandicaptenparkeerkaart (GPK) voor bestuurders of een LPO-kaart op kenteken voldoende om gratis te parkeren in heel Amsterdam. De bestaande invalidenparkeervergunning komt hiermee te vervallen. Houders van LPO-kaarten voor passagier, GPK-P(assagier) en GPK-I(nstelling) mogen wel gratis parkeren op algemene invalidenparkeerplaatsen, maar moeten betalen voor reguliere, niet-gereserveerde parkeerplaatsen.


5. Spijtoptantenregeling

Voor houders van een bewonersvergunning, die bij wijze van proef overstappen op het openbaar vervoer of gaan deelnemen aan een autodeelorganisatie, is een zogenaamde spijtoptantenregeling ingevoerd. U kunt één jaar geregistreerd blijven als rechthebbende op een parkeervergunning. Als u gebruik maakt van deze regeling en besluit binnen één jaar toch weer een auto te kopen, en uw omstandigheden zijn verder niet gewijzigd, dan krijgt u direct een vergunning en komt u niet eerst op een eventuele wachtlijst te staan.

MEER INFORMATIE

Voor meer informatie of het aanvragen van een vergunning kunt u terecht bij de dienst Stadstoezicht, tel. (020) 553 03 33 (maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Vergunninghouders krijgen binnenkort een folder in de bus met daarin meer informatie over parkeervergunningen, het antwoord op veelgestelde vragen en de tarieven die vanaf 1 april gelden.