Ingezonden persbericht


PERSBERICHT en UITNODIGING

Noord- en Midden-Limburgse gemeenten willen één webportaal

Venlo Veertien Noord- en Midden-Limburgse gemeenten willen binnenkort starten met de bouw van een gezamenlijke webportaal. Het portaal moet een virtuele marktplaats worden, waar men informatie vindt van overheidsinstanties en waar bijvoorbeeld ook een vergunning kan worden aangevraagd of een afspraak kan worden gemaakt. Tevens zou er toegang moeten worden geboden tot vele diensten van regionale verenigingen en het bedrijfsleven, zoals banken, supermarkten, openbaar vervoer, enzovoorts. De gemeenten willen dat het regionale portaal komend najaar in werking is.

Er zijn inmiddels afspraken gemaakt met Siemens Nederland N.V. voor het technische raamwerk naar model van de Duitse deelstaat Beieren. Web3 zal zich onder meer gaan richten op regionale dienstverlening. Limburg Online wil zorgen voor operationele ondersteuning en helpdesk en e. is bereid gevonden voor de verzorging van de regie, vormgeving, PR en Promotie. De bestuurders en directies van de betrokken partijen tekenen dinsdag 12 maart 2002 een intentieovereenkomst. Voorafgaand aan de ondertekening wordt een persconferentie gehouden, waarin het doel van het project wordt uitgelegd. U wordt hierbij van harte uitgenodigd.

dinsdag, 12 maart 2002 om 17.00 uur
in de B&W-kamer van het stadhuis te Venlo

De Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling kwam eind 2000 in het aan het kabinet gerichte strategisch advies "Ver weg èn dichtbij: over hoe ICT de samenleving kan verbeteren" tot de volgende belangwekkende conclusie:

"De raad vindt dat de overheid een veel krachtiger en breder ICT-beleid moet voeren. Om via ICT de samenleving als geheel te versterken moet aan een aantal maatschappelijke voorwaarden worden voldaan. Om de beoogde kwaliteitsslag te maken zal ICT toegankelijk moeten zijn: mensen mogen niet buitenspel staan of raken omdat ICT abacadabra voor hen is. Er zijn mogelijkheden om de toepassing en het ontwerp van ICT te sturen. De raad pleit voor actieve sturing door de politiek en het beleid om het maatschappelijk perspectief op ICT te realiseren Er is een inhaalslag nodig die voor een vliegwieleffect kan zorgen. Voor zo'n inhaalslag beveelt de raad beleid op de volgende fronten aan:
- ontwikkel een ICT-beleid dat uitgaat van maatschappelijke voorwaarden;
- schep digitale kansen voor iedereen;

- organiseer een beleidsimpuls met een tijdelijk karakter en een losse structuur."
In de regio Noord- en Midden-Limburg wordt dit advies opgepakt. Niet als een op zich staand gegeven, maar in combinatie met verantwoordelijkheden die bij de gemeentelijke en intergemeentelijke overheden liggen. Te denken valt daarbij bijvoorbeeld aan zaken als stabiliteit van de samenleving en kwaliteit van het dagelijks bestaan. Daarnaast is echter ook een goed gestructureerde informatievoorziening ten behoeve van de dienstverlening, (preventieve) gezondheidszorg, openbare orde, hulpverlening et cetera hoogst noodzakelijk voor een verantwoorde taakvervulling door overheden. Uit de voorliggende verantwoordelijkheden ontsproot de visie dat het goed zou zijn een poging te ondernemen om de informatie- en communicatiebronnen en stromen binnen onze regio op termijn zodanig te kanaliseren dat in één klap aan al deze en komende behoeften kan worden voldaan. Zo'n operatie kan de overheid natuurlijk nooit in zijn eentje uitvoeren. Dat is een kwestie ván, vóór en dóór de regio. Alle geledingen zullen daarbij betrokken moeten worden. Als opstart is daarom door een aantal gemeentebestuurders uit Noord- en Midden-Limburg het initiatief genomen een Stuurgroep Digitale Regio op te richten met als taak de uitvoerbaarheid van de visie en de haalbaarheid van voldoende draagvlak te onderzoeken. De stuurgroep wordt daarbij mentaal gesteund door Minister van Boxtel, die het initiatief als uniek heeft gekwalificeerd en het graag als goed voorbeeld ten toon spreidt voor de rest van het land.

Het initiatief van de stuurgroep krijgt inmiddels zoveel steun en draagvlak, dat er van wordt uitgegaan medio april aanstaande te starten met de ontwikkeling en opzet van de eerste fase: een virtuele marktplaats voor Noord- en Midden-Limburg, die ruimte biedt voor burgers, bedrijven, verenigingen, instellingen en overheden; kortom één loket voor de hele regio. Om met de eerste fase te kunnen starten zal de komende weken door een aantal partijen een ondernemingsplan worden opgesteld. De partijen die hun schouders onder de virtuele marktplaats zetten zijn: Regio Noord- en Midden-Limburg namens de samenwerkende gemeenten en de organisaties Siemens Nederland N.V. (www.siemens.nl) , e. (www.epunt.nl), Web3 (www.web3.nl) en Limburg Online (www.lol.nl).


---


Ingezonden persbericht