Ingezonden persbericht

Actiegroep "A2 Geluidswal Maarssen Nu" eist noodmaatregelen

Minister Netelenbos onderbreekt werkbezoek voor actievoerders

MAARSSEN, 20020311 -- Geluidsoverlast van A2 ondermijnt leefklimaat en leidt tot ernstige gezondheidsrisico's. Meer dan 20.000 bewoners zijn slachtoffer van achterblijvende verkeersprognoses en trage ambtelijke procedures Rijkswaterstaat. Langs A2 worden enkele honderden miljoenen uitgegeven voor geluidsbescherming van woningen die nog gebouwd moeten worden en voor 20.000 inwoners in Maarssen trekt overheid een zuinig gezicht.

Op maandag 11 maart 2002 zal de minister van Verkeer en Waterstaat haar werkbezoek om ongeveer 15.00 uur ter hoogte van het viaduct aan de A2 bij de Verbindingsweg te Maarssen onderbreken om de actievoerders "A2 Geluidswal Maarssen Nu" te woord te staan. Bij deze gelegenheid zal zij de harde cijfers aangeboden krijgen van het Integraal Geluidsonderzoek.

In december 2000 toonde geluidsonderzoek aan wat iedereen al lang wist. In Maarssenbroek loopt de geluidsbelasting op tot 70 dBa. Bij dit geluidsniveau is er geen sprake meer van een gezond leefklimaat. Immers bij het ontbijt laat u de stofzuiger toch ook niet aanstaan...

De Wet Geluidshinder is ervoor om de burger te beschermen en een aangenaam leefklimaat te waarborgen. Thans lijkt het erop dat juridische muggezifterij tussen verschillende overheden onderdeel is van een poging zo min mogelijk te doen aan het probleem en een oplossing zo lang mogelijk uit te stellen.

De Maarssense gemeente politiek is tot inkeer gekomen nadat ook zij lange tijd aan de zijlijn heeft afgewacht. De Gemeente heeft besloten om zonodig een nieuwe geluidswal voor te financieren. Zij steunt het actiecomité bij de keuze voor een gezond leefklimaat en stelt een grens van 50 dBa voor heel Maarssen! Voorwaar geen geringe toezeggingen.

Rijkswaterstaat heeft een planning afgegeven die betekent -rekening houdend met de reeds opgelopen vertraging- dat nog minstens tot 2007 of 2009 de onhoudbare situatie voortduurt. Het Rijk onderschat de ernst van de situatie en verschuilt zich achter tijdverslindende procedures.

Er dient nu direct krachtdadig te worden ingegrepen om elke vertraging te voorkomen. De situatie is zo ernstig dat noodmaatregelen genomen dienen te worden. Een herstel van een gezond leefklimaat kan niet langer wachten. Waar de overheid kapitalen uitgeeft voor bedreigde diersoorten, kan niet getolereerd worden dat de gezondheid van zovelen nog langer in gevaar wordt gebracht!



Ingezonden persbericht