Ingezonden persbericht


charset="iso-8859-1"

PERSBERICHT

Hoogland, 11 maart 2002

Pleidooi voor méér psychologische ondersteuning
bij diabetes mellitus

"Kwaliteit van leven
vaker bespreken tijdens consult"

Er moet méér aandacht zijn voor de psychologische aspecten van diabetes. Een medisch-psycholoog zou in een ziekenhuis standaard tot ieder diabetesteam moeten behoren, zodat ook de drempel lager wordt voor mensen met diabetes. Dit zegt de Amsterdamse medisch-psycholoog dr. Frank Snoek in het nieuwe nummer van DiabeteSpecialist, dat als thema heeft de "kwaliteit van leven" bij diabetes mellitus.

"Hoe gaat het met je?" is misschien wel de meest gestelde vraag naar de kwaliteit van iemands leven. Helaas wordt deze vraag vaak routinematig gesteld, meer uit beleefdheid dan uit werkelijke interesse. Niet zelden is het antwoord ontwijkend, soms zelfs ver van de waarheid... Toch zou deze vraag serieus aan de orde moeten komen tijdens ieder spreekuurbezoek, om na te gaan hoe mensen met diabetes hun aandoening ervaren.

Medisch-psycholoog Frank Snoek pleit ervoor bij diabetespatiënten systematisch navraag te doen naar de kwaliteit van hun leven. De diabeteszorg moet meer aansluiten bij de gesignaleerde kwaliteit van leven, is de stellige overtuiging van Snoek, vanaf 1985 verbonden aan de afdeling Medische Psychologie van het Vrije Universiteit Medisch Centrum (VUMC) in Amsterdam.

Serieuze vraag, serieus antwoord

"Er zijn verschillende studies die laten zien dat er een duidelijke relatie bestaat tussen enerzijds de door de patiënt gerapporteerde kwaliteit van leven en anderzijds ziekte en sterfte. Ook een depressie blijkt een voorspellende factor te zijn voor latere complicaties. Ik vind dus dat de vraag naar de kwaliteit van leven een belangrijk thema moet zijn binnen de diabeteszorg. Stel maar gewoon de vraag 'Hoe gaat het met u?', maar doe dit wel met de intentie om het antwoord serieus te nemen, zodat de patiënt de vraag ook serieus zal beantwoorden."

Volgens Snoek is er nog een hoge drempel om mensen met problemen te verwijzen naar de psycholoog: "Je kent wel het klassieke patroon. Wanneer alles en iedereen heeft gefaald, dan ga je uiteindelijk naar de psycholoog, of nog erger: de psychiater...! Maar waarom wachten tot de situatie ondraaglijk is geworden? Als iemand het gevoel heeft vast te lopen, kan hij beter éérder worden verwezen naar de psycholoog. Dan kun je preventief vaak veel doen en voorkómen dat het allemaal nog erger wordt. Ik ben dus voor een pro-actief beleid, de psycholoog moet een deel zijn van het diabetesteam. Meer psychologen zijn nodig om de diabeteszorg te ondersteunen. Ik realiseer mij dat dit zeker niet overal mogelijk is als gevolg van de beperkte capaciteit."

Brugfunctie

Verwijzing naar de psycholoog is in elk geval nodig bij ernstige eetstoornissen, depressie, destructief gedrag en grote problemen binnen het gezin. "Als je er dan snel bij bent, hoeft de behandeling ook minder lang te duren", meent Snoek. "De psycholoog kan een brugfunctie vervullen tussen mensen met diabetes en hulpverleners. De diabeteszorg heeft immers heel veel te maken met het gedrag van mensen en daarmee met de kwaliteit van leven."


* Het interview met dr. Frank Snoek staat in DiabeteSpecialist dat deze week verschijnt. DiabeteSpecialist verschijnt viermaal per jaar en is geregistreerd onder nummer ISSN 1570-0313. Een abonnement is gratis. Aanmelding bij Novo Nordisk Farma B.V., mevrouw Elvira van Leeuwen, uitsluitend schriftelijk naar: postbus 443, 2400 AK Alphen a/d Rijn, e-mail ELEE@NovoNordisk.com, fax (0172) 424729.


* DiabeteSpecialist richt zich op internisten, kinderartsen, in diabetes mellitus geïnteresseerde huisartsen en andere belangstellenden. De eindredactie is in handen van dr. E. van Ballegooie, internist in Zwolle en oud-voorzitter van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), en dr. S. Verhoeven, huisarts in Heerde en bestuurslid van de Diabetes Huisartsen Advies Groep (DiHAG).


---
NOOT VOOR DE REDACTIE /