Vereniging Nederlandse Gemeenten
Persbericht VNG
Den Haag, 11 maart 2002
Gemeente gaan hun prestaties vergelijken
Gemeenten gaan bij elkaar in de leer om hun prestaties te verbeteren. Zij gaan op allerlei beleidsterreinen hun prestaties vergelijken naar prijs, kwaliteit en specifieke eisen van de lokale samenleving. Zij maken vervolgens de uitkomsten inzichtelijk voor de burger. Dat is een van de manieren waarop de gemeenten werken aan de versteviging van het vertrouwen van de burger in de lokale overheid. Het vertrouwen van de burger is een van de belangrijkste drijfveren van de gemeenten voor de komende gemeenteraadsperiode. Onder de titel "Om het vertrouwen van de burger. Ambities van de gemeenten 2002 2006" heeft de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, drs. W.J. Deetman vandaag het manifest van de gemeenten overhandigd aan minister mr. K.G. de Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
De eisen die de gemeenten aan zichzelf stellen, zijn gegroepeerd rondom drie centrale thema's: samenwerken, handhaven en verantwoorden. Samenwerken vergt van alle partners respect voor ieders positie en vermogens om vanuit die erkenning te komen tot duidelijke, haalbare en controleerbare afspraken. Dat geldt in gelijke mate voor de relaties met de provinciale en Rijksoverheid als voor samenwerkingsverbanden met burgers, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Op eigen terrein ziet het gemeentebestuur zich als de regisseur: niet steeds zelf het spel spelen maar alle partijen in staat stellen het beste uit zichzelf te halen. De gemeenten leggen voorts een zwaar accent op het uitvoeren en handhaven van regels en bepalingen zonder voortdurend ruimte te laten voor allerlei uitzonderingssituaties. Het gemeentebestuur houdt zich aan afspraken en regels en houdt ook anderen hieraan. Bij dat alles investeren de gemeenten in gedrag en geld in een open communicatie met de burger. Het gaat daarbij primair om het luisteren naar de burger en vervolgens om het tijdig en met toegesneden middelen kenbaar maken van de plannen en de uitvoering van beleid. Het gemeentebestuur legt niet alleen verantwoording af aan zijn volksvertegenwoordiging, maar geeft ook rekenschap aan burgers en medeoverheden.
Gemeentebesturen wijzen, ongeacht hun onderlinge verschillen, vier vraagstukken aan als de meest urgente in de komende bestuursperiode:
- samenhang brengen in voorzieningen voor kinderen en jeugdigen, met de school als kern;
- zorg voor de gezondheid en het welzijn van de inwoners en vooral de toegankelijkheid en kwaliteit daarvan;
- zuinige en evenwichtige benutting van de ruimte, voor wonen en werken, voor ontspanning en voor ecologisch behoud;
- versterking van de sociale en fysieke veiligheid.
De prestatievergelijking die gemeenten voor de verschillende onderwerpen gaan oppakken, vindt op dit moment al plaats op het gebied van de sociale diensten.
Nagenoeg alle gemeentebesturen zijn op de één of andere manier betrokken geweest bij het totstandkomen van het manifest "Om het vertrouwen van de burger. Ambities van de gemeenten 2002 2006". Ook hebben externe kritische beschouwers hun visie gegeven op de plaats van het lokaal bestuur in het totale maatschappelijk bestel.
Het vandaag gepresenteerde manifest zal ook de basis vormen na de Tweede-Kamerverkiezingen voor de brief aan de kabinetsformateur met aanbevelingen en verlangens in geld en bevoegdheden, zodat de gemeenten hun taken goed kunnen uitoefenen.