Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

'Was 'ie nou officier of niet?'

Fotoweekend 'Mijn opa was een...' bij militair-historische musea op 9 en 10 maart 2002

Altijd al willen weten welke rang uw oudoom had in het leger? Of op welk schip uw vader geplaatst was in zijn diensttijd bij de marine? Op 9 en 10 maart 2002 kunt u familiefoto's waarop militairen en militair materieel zijn afgebeeld, door deskundigen van de militair-historische musea in Nederland laten onderzoeken. Zij beantwoorden uw vragen over de uniformen, wapens, voertuigen en gebeurtenissen op de foto's die u heeft meegenomen. Het fotoweekend 'Mijn opa was een ...', vindt plaats op 9 en 10 maart 2002. De panels met specialisten beginnen beide dagen om 11.00 uur en ontvangen de laatste bezoekers om 16.00 uur. Gezien de verwachte drukte raden wij u aan om te reserveren bij het betreffende museum.

Alleen het eigen krijgsmachtonderdeel
Ieder militair-historisch museum heeft voor deze gelegenheid een panel geselecteerd. Deze 'specialisten' zijn bijzonder thuis in foto's van het eigen krijgsmachtonderdeel. Heeft u bijvoorbeeld foto's van uw opa, oom of oudtante in een luchtmachtuniform, bezoek dan het Militaire Luchtvaart Museum. Voor vragen over foto's van mariniers kunt u in het Mariniersmuseum terecht, voor de landmacht in het Legermuseum, voor de marine in het Marinemuseum en voor foto's van Nederlands-Indië - en in het bijzonder het Koninklijke Nederlands-Indisch Leger (KNIL) - in Museum Bronbeek.

Opkomst van vrijetijdsfotografie
De meeste mensen hebben tegenwoordig albums vol met foto's in de kast, waarvan ze de meeste zelf hebben gemaakt. We beseffen vaak niet dat onze overgrootouders deze luxe niet kenden: pas sinds de jaren dertig van de twintigste eeuw werden vrijetijdskiekjes gemaakt. Lichtere fototoestellen - zoals de bekende KODAK Brownie - boden ook aan militairen de gelegenheid om in de vrije tijd, maar ook tijdens oefeningen en acties snel een plaatje te schieten. Deze foto's werden na terugkeer zorgvuldig ingeplakt in een fotoalbum, al dan niet voorzien van commentaar en aangevuld met foto's die bij officiële legerfotografen, zoals de bekende marinefotograaf Wim Dussel, werden gekocht.
Het nageslacht kan later meestal niet veel méér achterhalen dan het krijgsmachtonderdeel en de namen van de personen op de foto's. Velen willen echter ook weten welke rang en functie hun voorouder bij de krijgsmacht had en bij welke gelegenheid bepaalde foto's zijn genomen. Ook zijn er vragen over de uitrusting. Tijdens het fotoweekend 'Mijn opa was een ...' bieden de militair-historische musea u de kans uw foto's te determineren.

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met één van de musea of kijk op www.mijnopawaseen.nl
Legermuseum, Delft (tel. 015-2150500), Marinemuseum, Den Helder (tel. 0223-657534), Mariniersmuseum, Rotterdam, (tel. 010-4129600), Militaire Luchtvaart Museum, Soesterberg (tel. 0346-353815) en Museum Bronbeek, Arnhem (tel. 026-3763555).

Noot voor de pers
Voor meer informatie of (digitaal) fotomateriaal kunt u contact opnemen met Manôn Schuurman, hoofd afdeling Communicatie & Publiek Marinemuseum, telefoonnummer 0223 - 657 636.