Ingezonden persbericht

Toch meer werk door laag BTW

Verschillende interpretaties in rapporten Financien en EIB: brief naar staatssecretaris

Deze week heeft het Ministerie van Financiën de resultaten gepubliceerd van de tweede peiling van de effecten van de BTW-verlaging. Volgens Financiën zijn er 1.200 extra banen bijgekomen in 2000 en 2001. De toename van dit grote aantal banen wordt echter niet toegeschreven aan het lage BTW-tarief maar zou op basis van de conjunctuur verwacht mogen worden. Onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) laat echter zien dat in 2000, 400 tot 700 banen toe te rekenen zijn aan de verlaging van de BTW tot 6%, voor schilder- en stukadoorswerk aan woningen ouder dan 15 jaar. Dit verschil in interpretatie is voor de sector aanleiding om met de staatssecretaris in gesprek te gaan.

Minister Zalm heeft het eind 1999 mogelijk gemaakt dat een aantal arbeidsintensieve diensten onder het verlaagde BTW-tarief van 6% is komen te vallen. Ook in de afbouw- en onderhoudssector geldt een verlaagd BTW-tarief voor schilders- en stukadoorswerk aan woningen ouder dan 15 jaar. De maatregel is een experiment dat doorloopt tot en met 31 december 2002. Het doel van de maatregel is bevordering van de werkgelegenheid. Om het effect te meten heeft het EIB in opdracht van de Federatie van Afbouw Bedrijfschappen, waarin ondernemers- en werknemersorganisaties samenwerken, een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van de BTW-verlaging.

In het tweede jaar van het experiment nam de omzet in de schilders- en stukadoorsbranche toe met 9,3%. De arbeidscapaciteit steeg in 2000 met 5,1%. Een groot effect dat echter niet volledig aan de BTW-verlaging kan worden toegekend. Door stijgende inkomens van consumenten wordt er elk jaar meer werk uitgevoerd. Er is wel een verschuiving te zien in het type werk van schilders en stukadoors. Het aandeel van onderhoud aan woningen in de ordeportefeuille nam met 2%-punt toe tot 46% ten koste van het aandeel van werkzaamheden in de nieuwbouw. Het blijkt voor consumenten aantrekkelijker geworden om de professionele schilders of stukadoor in te huren.

Een groot deel van omzetgroei in de sector is toe te schrijven aan de BTW-verlaging. Bijna negen van de tien schilders- en stukadoorsbedrijven geven aan meer opdrachten te krijgen als gevolg van de maatregel. De BTW-verlaging heeft volgens de ondernemers meer invloed gehad op de productie dan de gunstige conjunctuur. Schilders en stukadoors hebben het lage tarief actief gebruikt in de acquisitie van nieuwe opdrachten. 70 tot 80% van de bedrijven gebruiken de maatregel in het verkoopgesprek. Bijna 30% heeft zelfs speciale folders en advertenties over het lage tarief gemaakt.

Het EIB geeft aan dat mogelijk een derde tot de helft van de stijging van de arbeidscapaciteit toe te schrijven is aan de BTW-verlaging. Het andere deel is voor een groot deel toe te schrijven aan de gunstige conjunctuur. Rekening houdend met de verschuiving naar het onderhoudssegment kan het BTW-effect berekend worden op 3 tot 4,5 procent van de werkgelegenheid in het woningonderhoud van de bedrijfstak. Dit komt neer op een groei van 450 tot 700 mensjaren per jaar.

De sector zal in een schrijven Staatssecretaris Bos verzoeken om overleg over deze verschillende interpretaties. Bij de overwegingen over verlenging van het lage BTW-tarief zou immers van de juiste gegevens moeten worden uitgegaan.