FNV
Avebe: draagvlak nodig voor strategie
Regio Noord - groningen@vc.fnv.nl
Avebe heeft een onderzoek laten uitvoeren door Boer & Croon naar een nadere concretisering van de strategie. "Case for Change" is de titel van het onderzoek. Reeds eerder was onderzoek uitgevoerd door de Centrale Ondernemingsraad van Avebe (COR) met behulp van Tim Lakeman en Paul Elshof. Zie voor een samenvatting het vorig jaar uitgebrachte rapport (1). De probleemanalyse van het onderzoek door Avebe met hulp van Boer & Croon heeft verrassend veel overeenkomsten met de probleemanalyse van de COR en FNV Bondgenoten destijds tijdens de discussies over het Groei en Ontwikkelingsmodel. (GDP). Avebe zal nu beleid moeten ontwikkelen om bedreigingen het hoofd te bieden en kansen te benutten. Volgens bestuurder Anja Dijkman van FNV Bondgenoten in Groningen zijn alleen oplossingen mogelijk, indien daarvoor draagvlak bestaat bij de werknemers van Avebe.
Gezamenlijk oplossingen zoeken
Avebe zal concrete stappen moeten zetten om bedreigingen het hoofd te bieden en de aanwezige kansen te benutten. Na een dergelijke analyse moet vastgesteld worden welke problemen er zijn. Als er overeenstemming is met COR en bonden over deze probleemanalyse kan begonnen worden met het zoeken naar oplossingen. De analyse, de definities van de problemen en de te kiezen oplossingen hebben draagvlak van de organisatie, de werknemers, nodig.
Ingrijpende gevolgen
Echter bij het vaststellen van de problemen, noch bij het zoeken van oplossingsrichtingen worden de werknemers van Avebe tot nu toe actief betrokken. De COR en de vakbonden worden geïnformeerd. We mogen niet meedoen aan de inhoudelijke discussie en besluitvorming die zullen leiden tot nieuwe andere strategische keuzes met ingrijpende gevolgen. Wij schatten in dat eind maart 2002 de voorgenomen besluiten zullen worden gepresenteerd.
Contouren
Inmiddels tekenen de contouren van de plannen van Avebe zich af.
Wij zien voor ons:
# Vorming van zelfstandig opererende werkmaatschappijen Paper, Food, Specialty industries en Starch. Starch blijft als enig onderdeel in coöperatieve vorm, met boereninvloed, waaronder de AZM fabrieken en grondstofzaken zullen vallen.
# Services zal ophouden te bestaan en R&D gaat gedeeltelijk op in de Divisies en voor de fundamentele research denkt men aan uitbesteden.
# Avebe wil weer doorkantelen en veel activiteiten en daarmee werknemers!! elders onderbrengen. Dit zou kosten besparen. Met dit geld kan geïnvesteerd worden in tapioca in het Verre Oosten.
Nieuwe initiatieven
Bezinning op de toekomst is onontbeerlijk. Maar wij vrezen dat Avebe de strategische besluitvorming aangrijpt om tevens de organisatie ingrijpend af te slanken. Wij willen dat Avebe in Nederland nieuwe initiatieven ontplooit, we willen hier vernieuwing, we willen plannen maken en uitvoeren over alternatieve grondstoffen en samenwerkingsverbanden zodanig dat zoveel mogelijk werkgelegenheid hier behouden blijft. Avebe moet dus eerst hier in Nederland orde op zaken stellen en kan pas daarna gaan investeren in bijvoorbeeld tapioca in het Verre Oosten.
Touwen uit de kast
Als Avebe het personeel niet meer betrekt bij de discussies en besluitvorming over te nemen maatregelen dan zal draagvlak voor verandering ontbreken. Dan zullen de touwen uit de kast moeten omdat de werkgelegenheid bij Avebe in Noord Oost Nederland weer onder druk staat.
"CASE FOR CHANGE" lijkt te gaan over krimp in Europa om elders te kunnen groeien. Maar onze http://www.fnv.net/host/avebe/pieper1.jpg ("KEES") (die bij Avebe werkt) wil geen krimp, maar orde op zaken en vernieuwing hier.
Nadere informatie
Anja Dijkman, bestuurder FNV Bondgenoten Industrie Groningen
Tel: 06-51256390 of 050-3631143
Anjadijk@bg.fnv.nl (E-mail)
(1): http://xp.fnv.nl/fnv/attach/1980/AVEBE_.pdf (rapport Avebe en Veenkoloniën)
Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/noord.