Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
actie 8 maart, Internationale Vrouwendag, op de Dam
---
Wie is generaal Pardon?
Generaal Pardon is een geheimzinnige vrouw, die eens in de zoveel tijd in een Europees land opduikt. Ze kleedt en beweegt zich wat generaalsachtig, maar met het leger heeft zij niets van doen.

De afgelopen jaren is ze gesignaleerd in Griekenland, Italië, Spanje en België. Het resultaat van haar verschijnen was altijd dat mensen die al een hele tijd op een permanente verblijfsvergunning zaten te wachten, die eindelijk ook eens kregen. 'Pardon', zegt ze altijd als ze iemand een verblijfsvergunning geeft: 'Pardon, dat het zo lang heeft geduurd. Pardon voor de verloren jaren'. En dat heeft haar haar bijnaam opgeleverd: generaal Pardon.

En nu is ze dan in Nederland, op uitnodiging van Vluchtelingen Organisaties Nederland en van Vrouwen Tegen Uitzetting. Eerst wilde ze niet komen, omdat ze alleen maar nare berichten over Nederland had gelezen en begrepen had dat het boordevol racistische witte mannen zit, die andere racistische witte mannen aan de macht willen helpen, en bereid zijn alle vluchtelingen en vreemdelingen aan dat ideaal te offeren. 'Als racisme in jullie land legaal aan het worden is', zei ze, 'hoe kan je dan wat bereiken voor mensen die nog niet helemaal legaal zijn!?'
We hebben haar ervan weten te overtuigen dat er wel heel wat nare types in Nederland rondlopen, maar dat er toch ook heel wat fatsoenlijke mensen zijn, die haar komst zeer op prijs stellen. Wat haar over de streep getrokken heeft, is onze belofte dat wij op 8 maart, Internationale Vrouwendag, vooral aandacht zouden besteden aan al die vrouwen die al jaren wachten op een permanente verblijfsvergunning.
En zo kwamen we gezamenlijk tot het volgende programma voor 8/3/2: 14.00 uur:
Verwelkoming van generaal Pardon op de Dam
Feestelijke uitreiking van verblijfsvergunningen door generaal Pardon in samenwerking met de Immigratie en Naturalisatie Dienst 14.30 uur:
De landelijke vereniging van Chinese vrouwen aan het woord en aan de dans 14.45 uur:
Iraanse, Afghaanse, Irakese en Koerdische meisjes aan het woord 15.00 uur:
Aanbieding van het boek Pardon voor de Verloren Jaren aan Femke Halsema en aan Boris Dittrich
15.15 uur:
Koerdisch intermezzo
15.30:
Slotwoord van Fareh Karimi

Voor informatie over deze actie en het vervolg: Alem Desta, VON 030-2714505 of stvon@xs4all.nl of Marjan Sax op 06-29057798 of sax@xs4all.nl of Mieke Maassen op 06-27066663 of mmaassen@chello.nl