FNV

Actieplan `Zorg Centraal`: `Afname onbetaalde zorg dreigt economie te verlammen` Vrouwenbond - fnvvrouwenbond@vc.fnv.nl

Driekwart van de zorgarbeid die nodig is om de samenleving en de economie draaiende te houden, dreigt het komende decennium te verdwijnen. Daarom is het de hoogste tijd dat de politiek Den Haag zich buigt over deze belangrijke opgave voor de toekomst. Datzegt Tineke van der Kraan, voorzitter van de FNV Vrouwenbond. Vrijdag 8 maart zal van der Kraan namens de FNV Vrouwenbond, de Vrouwen Alliantie en het Landelijk Steunpunt Vrouwen in de Bijstand een actieplan presenteren met aanbevelingen om in de komende regeerperiode zorg centraal te stellen.

Als de politiek haar beleid alleen maar blijft richten op betaald werk, dreigt onbetaalde arbeid ten behoeve van anderen te verdwijnen, want bij iedere toename van een uur betaalde werk loopt de omvang van de onbetaalde arbeid met een half uur terug. Met deze boodschap richten de FNV Vrouwenbond, de Vrouwen Alliantie en het Landelijk Steunpunt Vrouwen in de Bijstand zich tot de politiek. In een gezamenlijk actieplan doen zij vernieuwende aanbevelingen om in de komende regeerperiode zorg centraal te zetten. Het accent van de aanbevelingen ligt op verbetering van de positie van alleenstaande vrouwen met én zonder kinderen, vrouwen die onbetaalde mantelzorg voor hun rekening nemen en vrouwen die hun leven lang voor anderen hebben gezorgd.

`Het is de hoogste tijd om zorg als uitgangspunt van zorg als uitgangspunt van beleid te nemen en - betaalde én onbetaalde zorg - te herwaarderen,`zegt Tineke van de Kraan, voorzitter van de FNV Vrouwenbond. Als niemand meer tijd heeft om onbetaalde (zorg)arbeid te verrichten, zal dit grote maatschappelijke en economische gevolgen hebben, betoogt ze. `Welzijn, gezondheid en economie zijn immers voor een groot deel afhankelijk van deze zorg. De kosten van de - professionele - zorg voor kinderen en andere zorgafhankelijken zullen bovendien explosief stijgen als de onbetaalde zorgarbeid weg valt.` Daarnaast zijn er de toekomst sowieso relatief steeds minder personen die zorg kunnen verlenen. Waren er per oudere boven de 85 jaar in 2000 nog 47 mensen tussen 18 en 70 jaar, in 2030 is dat aantal gedaald naar 27. Die 27 personen zullen de economie draaiende moeten houden en tegelijkertijd de opvoeding en zorg voor kinderen en hulpbehoevende ouderen voor hun rekening moeten nemen.

In hun actieplan pleiten de drie organisaties o.a. voor een Zorgstandaard waarmee alle noodzakelijke zorg in tijd zichtbaar en meetbaar gemaakt kan worden. Daarnaast wordt een lans gebroken voor een collectieve betaalde zorgverlofverzekering. `Zo'n verzekering kan ertoe bijdragen dat mensen naast betaald werk de noodzakelijke zorg kunnen verlenen aan diegenen die van hen afhankelijk zijn,`zegt Van der Kraan.In het actieplan wordt verder gepleit voor een verhoging van het inkomen van vrouwen die hun leven lang onbetaalde zorg hebben verleend.

Voor meer informatie en het volledige actieplan, kunt u contact opnemen met: het Landelijk Steunpunt Vrouwen en de Bijstand: 030 2341841 (Maria Dijkstra) , FNV Vrouwenbond, 020 5816398 (Tineke van der Kraan) of de Vrouwen Alliantie, (Alice Thijs of Anja Verweij).

Dit bericht is een resultaat van uw abonnement op http://www.fnv.nl/vrouwen. U kunt uw abonnement wijzigen op http://www.fnv.nl/berichtenservice. Wilt u weten wat uw collega verdient? Check: www.vrouwenloonwijzer.nl