AutoRai

8-3-2002

Drie nieuwe laser-las stations voor Seat Ibiza productie

De introductie van de nieuwe Ibiza betekent voor SEAT ook de introductie van tal van nieuwe productietechnieken. Zo zijn in de SEAT-fabriek in Martorell onder meer drie nieuwe laser-las stations in gebruik genomen.

Deze bieden verschillende voordelen voor het productieproces van de nieuwe Ibiza. Het gebruik van lasertechnologie zorgt bijvoorbeeld voor een nog hogere productiekwaliteit. Dankzij laserlassen kunnen de verschillende, vaak complex gevormde delen van de carrosserie nagenoeg naadloos en onzichtbaar met elkaar worden verbonden.

Elk van de nieuwe lasstations heeft 14 aan robotarmen bevestigde laskoppen en beschikt over drie laserstraal-generatoren. Deze generatoren worden intelligent gestuurd, zodat afhankelijk van de betreffende taken de correcte lasersterktes naar de robot-laskoppen worden gestuurd.

Het gebruik van deze technologie heeft geleid tot een verdere verhoging van de productiviteit. De drie laser-las stations hebben een capaciteit van 1.300 carrosserieën per dag. Het kost een station slechts twee minuten om de circa zeven meter lasnaad in elke Ibiza-carrosserie te laserlassen.

Een ander voordeel van de laser-las robots is dat ze dankzij hun kleinere afmetingen gemakkelijker en nauwkeuriger delen van de auto kunnen bewerken die met conventionele technieken moeilijk te bereiken zijn.

En niet in de laatste plaats neemt dankzij laser-las technologie de visuele carrosseriekwaliteit enorm toe. Voortaan zijn namelijk lange, bijzonder strakke en nagenoeg onzichtbare lasnaden mogelijk. Deze eigenschap heeft het bijvoorbeeld mogelijk gemaakt om de daklijsten, die bij andere autos vaak worden gebruikt om lasnaden te verhullen, op de Ibiza te elimineren.

Verder maakt lasertechnologie het mogelijk om staalplaat van verschillende diktes met elkaar te verbinden, de zogenoemde tailored blanks, voordat het materiaal tot carrosseriedelen wordt geperst. Ook kunnen onderdelen dankzij deze techniek lichter worden uitgevoerd, zodat zeer sterke, lichtgewicht componenten ontstaan.