Gemeente Axel

zeeuws vlaanderen

Nog enkele enthousiaste vrijwilligers gezocht!

TOEZICHT AXELSE MOLEN

Nadat de Axelse molen in juni 2001, na een lange periode van restauratiewerkzaamheden, officieel is geopend, zijn de openingstijden voor het publiek van de molen uitgebreid. In het kader van het toeristisch-recreatieve beleid is door het gemeentebestuur namelijk besloten om de openingstijden van het streekmuseum "Het land van Axel", het Foto- en Radiomuseum, de Axelse watertoren èn de molen op elkaar af te stemmen.

Om de openingstijden van de molen voor het publiek te kunnen verruimen, was het echter noodzakelijk een aantal vrijwilligers te vinden die bereid waren de molen te "bemannen". Het toezicht in het streekmuseum, de watertoren en de molen wordt namelijk verzorgd door een grote groep enthousiaste vrijwilligers, hetgeen feitelijk een unieke situatie voor Axel betekent.

Zowel voor het streekmuseum als voor de watertoren geldt, dat het gemeentebestuur een beroep kan doen op respectievelijk zo'n 25 en 18 vrijwilligers. Gelet op het feit dat het museum en de watertoren een viertal middagen per week zijn geopend, is dit een behoorlijke vrijwilligersgroep, die het mogelijk maakt het toezicht op een eenvoudige wijze te regelen.

Voor de molen in de Molenstraat ligt dat echter wat anders. Op de oproep die het gemeentebestuur vorig jaar plaatste, reageerden in totaal 11 personen. Omdat al deze mensen bereid zijn om, als het moet, wekelijks dienst te doen in de molen, is het gelukt om de molen met ingang van vorig jaar augustus wekelijks open te stellen op donderdag- en vrijdagmiddag en zaterdag de hele dag.

Van de vrijwilligers wordt verwacht dat zij zorgen voor het toezicht en dat zij het publiek desgewenst uitleg geven over bijvoorbeeld de functie van de verschillende zolders in de molen te zien en de wijze waarop de molenaar zijn meel maakt. Daarnaast wordt er in de molen een aantal artikelen, waaronder ansichtkaarten en placemats, te koop aangeboden.

Alhoewel het afgelopen seizoen over het algemeen naar wens is verlopen en de molen over bezoekers niet te klagen had, is de vrijwilligersgroep toch enigszins aan de krappe kant. Om die reden vragen wij u het volgende: hebt u interesse voor het open houden van de Axelse molen, het geven van voorlichting aan bezoekers, de verkoop van artikelen of heeft u belangstelling voor molens in het algemeen? Dan bent u misschien de persoon die wij zoeken!

De molen gaat met ingang van donderdag 4 april a.s. weer wekelijks open voor het publiek, dus als men dan een beroep op u zou mogen doen..graag! Overigens: het toezicht gebeurt steeds bij toerbeurt door 2 personen tegelijk. U zit dus in ieder geval niet in uw eentje wanneer u toezicht moet houden en uiteraard is het de bedoeling dat u vooraf wat wegwijs wordt gemaakt, zodat u niet het gevoel krijgt dat u "voor de leeuwen wordt geworpen".

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Heleen van Espen, gemeentelijk welzijnsmedewerkster, telefoon (0115)-568355. Gelet op de nog resterende korte voorbereidingsperiode ontvangen wij uw positieve reactie graag uiterlijk 25 maart a.s. Hopelijk kunnen we er dit seizoen dan samen weer iets moois van maken! Overigens, mocht u (ook) belangstelling hebben voor het toezicht in het streekmuseum of de watertoren: ook dan bent u van harte welkom en kunt u zich aanmelden of eens informeren bij Heleen van Espen.