Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit

8 maart 2002, nr. 019

Professor Kuyvenhoven (ontwikkelingseconomie) in diesrede:

Voedselzekerheid vraagt niet alleen om productieverhoging

"Verbetering van de voedselzekerheid kan gediend zijn met productiviteitsverhogende praktijken, maar evenzeer met werkgelegenheidbevorderende maatregelen buiten de landbouw. Voor armoedebestrijding geldt dat in nog sterkere mate. Het verkennen van zuiver technologische opties, bijvoorbeeld intensivering, irrigatie of genetische modificatie, geeft wel een fascinerend beeld van de mogelijkheden, maar zegt weinig over de wenselijkheid. Niet alleen in ontwikkelingslanden knellen maatschappelijke beperkingen doorgaans meer dan technische", dit stelt de Wageningse hoogleraar prof.dr. Arie Kuyvenhoven in de rede 'Economie en technologie; partners in ontwikkeling' die hij maandag 11 maart uitspreekt ter gelegenheid van de viering van de 84ste verjaardag (Dies Natalis) van Wageningen Universiteit. Tijdens deze viering wordt tevens de Persprijs van het Wagenings Universiteits Fonds uitgereikt aan Hansje van Etten van de redactie Noorderlicht voor de uitzending 'Gouden rijst - Genetisch goud', dat gaat over het eerste genetisch gemodificeerde gewas dat ontworpen is met het oog op de consument in de Derde Wereld. De persprijs, een oorkonde en een geldbedrag van _ 2300, wordt eens in de vier jaar uitgeloofd aan de beste populair-wetenschappelijke uiting op het gebied van landbouw, voeding en milieu. Tijdens de dies zal prof.dr.ir. Aalt Dijkhuizen, de nieuwe bestuursvoorzitter van Wageningen UR, voor het eerst publiek optreden in zijn nieuwe functie en een korte introductie verzorgen.

Het is traditie dat de diesrede in het teken staat van interessante ontwikkelingen in een bepaald wetenschapsgebied. In dit geval vertelt professor Kuyvenhoven over nieuwe inzichten in de ontwikkelingseconomie die relevant zijn om de rol van landbouw bij rurale ontwikkeling en armoedebestrijding beter te begrijpen. Hij gaat hierbij in op de lange-termijnontwikkelingen van de afgelopen 50 jaar en hoe economische inzichten kunnen bijdragen tot verdere ontwikkeling en toepassing van technologie onder verschillende omstandigheden. De bijdragen worden geillustreerd aan de hand van recent multidisciplinair Wagenings onderzoek in ontwikkelinglanden, met name in Costa Rica en Mali. Kuyvenhoven toont aan dat de effecten van beleidsmaatregelen voor de adoptie van nieuwe technieken in sterke mate afhangen van lokale markten en productiefactoren. De eco-regionalebenadering in het internationale landbouwkundig onderzoek vormt volgens Kuyvenhoven een eerste aanzet om te komen tot een methodiek die aangeeft welke technologische opties het meest passend zijn voor een bepaald gebied.

Tegenwind
Rurale ontwikkeling blijft overigens ingewikkeld. Zo is er tot op het niveau van het huishouden een nauwe wisselwerking tussen agrarische en niet-agrarische activiteiten. Kuyvenhoven: "Politiek kampt ruraal beleid met tegenwind: geintegreerde programma's uit het verleden hebben een slechte reputatie: donoren en ontwikkelingslanden zelf hebben het agrarisch onderzoek en de ontwikkeling van kennissystemen drastisch teruggesnoeid; en voedseloverschotten in de rijke wereld verwarren de publieke opinie over honger en ondervoeding elders". Voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum betekent dit dat er voldoende uitdagingen liggen om bij te dragen aan het ontwikkelen, verspreiden en dienstbaar maken van passende technologie in voedselketens en het landelijk gebied.