Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

NIZW-publicatie: praktijkverpleegkundige zorg bij COPD

Vervolg op rapport Triozorg

8 maart 2002

Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is het boek Praktijkverpleegkundige zorg voor patiënten met COPD verschenen. In dit boek wordt verslag gedaan van een onderzoek naar verpleegkundige zorg vanuit de huisartsenpraktijk voor mensen met COPD (chronische bronchitis en emfyseem). De belangrijkste vraag hierbij is: hoe kan de samenwerking tussen huisarts, praktijkassistent en praktijkverpleegkundige leiden tot een verbetering van de zorg voor COPD-patiënten?

Triozorg
Om de toenemende werkdruk voor huisartsen te verlichten is in 1996 het project Triozorg gestart. In dit project is een samenwerking ontwikkeld tussen huisarts, praktijkassistente en praktijkverpleegkundige. Een van de doelen van het project was de kwaliteit van de zorg aan chronisch zieke patiënten te verbeteren. De experimentele fase van het project werd in 1999 succesvol afgerond: hulpverlening en patiënten ervoeren een duidelijke verbetering van de zorg. Wel bleek het concept triozorg voor COPD en astma minder succesvol te zijn dan voor de andere chronische aandoeningen die voor het experiment waren geselecteerd.

Antwoorden
Naar aanleiding van deze resultaten is besloten een vervolgonderzoek op te starten naar verpleegkundige zorg in de huisartspraktijk voor patiënten met COPD. Het onderzoek spitste zich toe op de volgende vragen: welke activiteiten binnen de zorg voor patiënten met COPD kunnen praktijkverpleegkundigen uitvoeren? Hoe kan de praktijkverpleegkundige een bijdrage leveren aan therapietrouw en zelfmanagement van de patiënt? En over welke bekwaamheden moet de praktijkverpleegkundige beschikken bij de zorg voor patiënten met COPD? In Praktijkverpleegkundige zorg voor patiënten met COPD wordt antwoord gegeven op deze vragen.

Doel en doelgroep
Met dit boek willen de auteurs een richtinggevende bijdrage leveren aan het functioneren van praktijkverpleegkundigen in de huisartspraktijk, om zo de zorg voor patiënten met COPD te verbeteren. Praktijkverpleegkundige zorg voor patiënten met COPD is bedoeld voor alle betrokkenen bij verpleegkundige zorg in de huisartspraktijk en voor iedereen die werkt in de zorg voor patiënten met COPD in eerste en tweede lijn.

Bestellen
Praktijkverpleegkundige zorg voor patiënten met COPD. Triozorg in de praktijk is geschreven door Guda van Weelderen, Joris IJzermans en Jeroen Schumacher en kost ¤ 13,50. ISBN 90-5050-944-4 en E 321761. De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW / Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Laatste update: 8 maart 2002