Artsennet
Voorzitter KNMG pleit voor Nationaal Medisch Ombudsman

De artsenfederatie KNMG moet, vindt voorzitter Hagenouw, serieus onderzoeken of een medisch ombudsman een goede aanvulling is op het tuchtrecht en op de klachtenregelingen in ziekenhuizen. Hagenouw reageert daarmee op eerdere uitspraken van de Inspecteur-Generaal voor de Gezondheidszorg, die eind vorig jaar signaleerde dat het aantal onnodige sterfgevallen in de gezondheidszorg wellicht extra maatregelen noodzakelijk maakt. Hagenouw doet deze uitspraak in zijn jaarrede, ter gelegenheid van het dubbelcongres van de KNMG en ZonMw op 7 en 8 maart in Tilburg. Dit congres staat in het teken van de veranderende relatie tussen artsen en patiënten.

Integriteit, vertrouwen tussen arts en patiënt en toetsbaarheid van artsen zijn de centrale thema's in de jaarrede van de voorzitter van de KNMG. Hagenouw zegt zich zorgen te maken over het imago van het artsenberoep, dat de laatste tijd onvermijdelijk is beïnvloed door de noodzakelijke verbeteringen in de arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden. De KNMG-voorzitter vraagt aandacht voor wat hij de andere kant van de medaille vindt. Hij breekt een lans voor "een opknapbeurt van onze normen, voor zover die te maken hebben met de menselijke maat". Hagenouw vindt dat integriteit "één van de meest vitale voorwaarden is voor het vertrouwen tussen artsen en patiënten. Artsen moeten betrouwbaar zijn en blijven, onafhankelijk en met als enig doel hun patiënten en de bevolking ten dienste te staan," aldus de KNMG-voorzitter. Dit klemt, vindt hij, te meer nu commercialisering en marktwerking steeds belangrijker worden in de gezondheidszorg. Hagenouw blijft krachtig voorstander van zelfregulering in de relatie tussen artsen en de farmaceutische industrie, maar verwacht van de artsen in ons land wél dat zij met de overheid gemaakte afspraken ten volle nakomen.

Ook ten aanzien van de bejegening van patiënten pleit Hagenouw voor een herwaardering van de menselijk maat. "Een respectvolle bejegening, volgens traditionele maatstaven, is onvoldoende. Het gaat steeds vaker om een bejegening die rekening houdt met herkomst, sekse, achtergrond en werkzaamheden van de patiënt," aldus Hagenouw. "Respect op maat," noemt hij dit.

Verder vraagt Hagenouw om voldoende politieke ruimte voor de realisatie van vraaggestuurde zorg, waarin de wensen van patiënten centraal staan. Ten aanzien van een nieuw verzekeringsstelsel benadrukt hij dat de KNMG voorstander is van een zoveel mogelijk nominale premie, omdat de eigen verantwoordelijkheid van zorgconsumenten daarmee het best is gediend. Voorwaarde hiervoor is dat er voldoende artsen, verpleegkundigen en andere werkers in de zorg zijn.

vzcongres2002.doc Volledige jaarrede van de voorzitter van de KNMG, R.G.P. Hagenouw, ter gelegenheid van het Jaarcongres 2002, 8 maart 2002


© copyright 2002 KNMG home