Provincie Zuid-Holland

07-03-2002
Bijna zeven miljoen euro voor herstructurering bedrijfsterreinen

De provincie Zuid-Holland ontvangt ¤6,8 miljoen subsidie van het ministerie van Economische Zaken voor een viertal projecten voor bedrijventerreinen. Dit gebeurt in het kader van de subsidieregeling Tender Investerings Programma's Provincies (TIPP). Gedeputeerde voor Economische Zaken D. Dekker is bijzonder verheugd dat Zuid-Holland voor de tweede keer de maximale subsidie in de wacht heeft weten te slepen. De provincie Zuid-Holland verhoogt de rijkssubsidie met ten minste 15%.

Het ministerie verstrekt in vier jaar tijd landelijk een bedrag van ten minste ¤136 miljoen aan TIPP-subsidie. Jaarlijks kunnen de provincies een investeringsprogramma indienen met één of meer door gemeenten en openbare lichamen aangedragen projecten met een financieel tekort. Voor de eerste tender is er in totaal ¤34 miljoen toegekend aan vijf provincies. De tweede tender omvat ¤41 miljoen, te verdelen over zes provincies.

Projecten
De ¤6,8 miljoen gaat naar vier duurzame
herstructureringsprojecten. In Rotterdam gaat het om het zogenaamde Koepelproject Binnenstedelijke Bedrijvenlocaties, waarin vallen: de verouderde bedrijventerreinen Hordijk (Rotterdam-Zuid) en Gadering (Hoogvliet), alsmede twee bedrijfsverzamelgebouwen, in Delfshaven en in Charlois. In Den Haag wordt het meest westelijke deel van de Laakhaven, de zogenaamde Petroleumhaven, geherstructureerd. In de gemeente Papendrecht zal het bedrijventerrein Oosteind duurzame worden aangepakt. Het resterende geld gaat naar de gemeente Berkel en Rodenrijs voor het Combinatieproject Rodenrijs en Oudeland. Rodenrijs is een verouderd bedrijventerrein dat zal worden geherstructureerd, een actie die wordt gekoppeld aan de ontwikkeling van het nieuwe bedrijventerrein Oudeland, dat er in het westen bij aansluit.

Met de uitvoering van deze projecten wordt de economische ontwikkeling in Rijnmond, Haaglanden en de Drechtsteden bevorderd. Het tekort aan ruimte voor bedrijven in deze regio's kan hiermee op effectieve wijze worden aangepakt. Voor het realiseren van de vier projecten investeren gemeenten en bedrijfsleven samen ruim ¤19 miljoen. De toekenning van de TIPP-subsidie en de bijdrage van de provincie maakt een totale investering van ruim ¤40 miljoen mogelijk.

De derde tender eindigt op 16 september 2002. Voor deze indieningstermijn kan het Ministerie van Economische Zaken opnieuw ¤41 miljoen verdelen, waarvoor in beginsel weer zes provincies in aanmerking komen. Zuid-Holland dingt daarvoor opnieuw mee. De gemeenten en openbare instellingen kunnen vóór 1 juni a.s. projecten bij de provincie indienen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met René Bakker, afdeling communicatie, te bereiken op 070 441 75 22