Ministerie van Justitie

08.03.02

Landelijke invoering nachtdetentie voor jongeren

Nachtdetentie voor jongeren tijdens de periode van voorlopige hechtenis wordt landelijk ingevoerd. Dit naar aanleiding van de vandaag verschenen evaluatie van het experiment. De jongeren die in nachtdetentie zitten, gaan overdag gewoon naar school, werk of naar een instelling voor dagbehandeling en verblijven verder s avonds, s nachts en in het weekend in de inrichting. Het experiment met elektronisch huisarrest in de periode van voorlopige hechtenis wordt niet verlengd. Dit schrijft staatssecretaris Kalsbeek van Justitie in een brief aan de Tweede Kamer.

Beide experimenten hadden als doel ervoor te zorgen dat de jongere tijdens de voorlopige hechtenis niet alle banden met de maatschappij verliest. Uit evaluatieonderzoek door bureau Regioplan komt naar voren dat onder meer kinderrechters, officieren van justitie, Raad voor de kinderbescherming, justitiële jeugdinrichtingen en scholen positief zijn over nachtdetentie. Zij geven aan dat de maatschappelijke kansen van de jongeren door een opleiding of behandeling worden vergroot. De nachtdetentie ondersteunt het naar school gaan en heeft een gunstige uitwerking op de prestaties en het gedrag van de jongeren op school. De jongeren zijn zich bewust van de extra kans die hen wordt geboden. Nachtdetentie is nu bij wijze van experiment mogelijk in Amsterdam en Rotterdam. In drieëneenhalf jaar hebben in totaal meer dan 300 jongens in nachtdetentie doorgebracht. De uitval is slechts 6%.

Voor elektronisch huisarrest bij voorlopige hechtenis komen weinig jongeren in aanmerking. De strikte deelnamecriteria, zoals een stabiele thuissituatie, vormen daar een belangrijke verklaring voor. Veel jongeren voldoen niet aan die criteria. Bovendien lijken de nieuwigheid van elektronisch huisarrest en de beschikbaarheid van het alternatief nachtdetentie in de regio Rotterdam een rol hebben gespeeld bij de lage instroom. Met 23 deelnemers in anderhalf jaar is het aantal deelnemers achtergebleven bij de geplande 32 op jaarbasis. Van de 23 deelnemers hebben slechts 2 deelnemers het elektronisch huisarrest niet afgemaakt. Het feit dat 21 van de 23 deelnemers het elektronisch huisarrest voltooiden illustreert dat de criteria een geschikte groep opleveren. Het wijst echter ook op het karakter van een wat elitaire straf, omdat alleen jongeren met een stabiele thuissituatie ervoor in aanmerking komen. Bovendien is elektronisch huisarrest gemakkelijker vol te houden in een groot huis met tuin en veel faciliteiten binnenshuis dan driehoog-achter. De vele betrokken partijen, de tijdsdruk en de intensieve begeleiding van de deelnemers maken elektronisch huisarrest een zeer arbeidsintensief alternatief. Deze gegevens komen uit een evaluatie van het experiment met elektronisch huisarrest "Van vast naar mobiel" dat is uitgevoerd door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@minjus.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 08-03-2002