European Commission

IP/02/376

Brussel, 7 maart 2002

Commissie keurt verwerving alleenzeggenschap van KPN over E-Plus goed

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gehecht aan de voorgenomen verwerving van de alleenzeggenschap over de derde Duitse mobiele aanbieder E-Plus door het Nederlandse KPN. De Commissie is tot de bevinding gekomen dat de transactie geen aanleiding zou geven tot mededingingsrechtelijke bezwaren op de Duitse of de Nederlandse mobiele telefoniemarkt of de daarmee gerelateerde markten.

E-Plus Mobilfunk GmbH & KG is de derde mobiele aanbieder in Duitsland na Deutsche Telekom's T-Mobil en D2 Vodafone. Momenteel wordt de zeggenschap over E-Plus gezamenlijk uitgeoefend door Koninklijke KPN NV en het Amerikaanse BellSouth Corporation.

Ingevolge de voorgenomen transactie zal KPN de alleenzeggenschap verwerven over E-Plus. De overeenkomst werd op 7 februari bij de Commissie aangemeld met het oog op goedkeuring ervan.

Uit het onderzoek van de Commissie naar de concurrentiestructuur op de markt is gebleken dat E-Plus alleen actief is in Duitsland en dat KPN geen eigen mobiele telefoniediensten aanbiedt aan eindgebruikers in Duitsland behoudens via E-Plus. Derhalve werd geconcludeerd dat de voorgenomen transactie niet zou leiden tot overlappingen tussen de activiteiten van KPN en E-Plus of tot samenvoegingen van marktaandelen voor diensten aan eindgebruikers in Duitsland of in enig ander land van de Europese Unie.

Naast haar belang van 77,49 % in E-Plus is KPN actief als mobiele aanbieder in Nederland en België. Als dusdanig verstrekken KPN en E-Plus internationale roamingdiensten op groothandelsniveau aan buitenlandse operatoren en ontvangen zij tegelijkertijd dergelijke diensten van operatoren in andere landen teneinde hun afnemers naadloze mobiele telefoniediensten buiten hun eigen nationaal grondgebied aan te bieden. Wegens het grensoverschrijdend element van de internationale roamingdiensten op groothandelsniveau bestaat er derhalve een verticale verbinding tussen E-Plus en KPN.

Het onderzoek van de Commissie was gericht op de Nederlandse internationale roamingmarkt op groothandelsniveau nadat uit marktonderzoek was gebleken dat KPN duidelijk marktleider is op die markt met een aandeel van meer dan 50%. De Commissie ging na of de voorgenomen transactie significante gevolgen zou hebben voor de verstrekking van internationale roamingdiensten op groothandelsniveau in Nederland en, in het bijzonder, of de overschakeling van gezamenlijke zeggenschap naar alleenzeggenschap over E-Plus door KPN de laatstgenoemde in de gelegenheid zou stellen haar significante positie op die markt te versterken.

Uit het onderzoek is gebleken dat zelfs indien KPN in staat zou zijn om alle van E-Plus-abonnees afkomstige verkeer dat voor Nederland is bestemd, naar zijn netwerk te richten dit geen significant effect zou hebben op de positie van KPN Mobile op de markt voor internationale roaming op groothandelsniveau of enige daarmee gerelateerde markt gezien het onbeduidende aandeel van het totale inkomende roamingverkeer dat door E-Plus-abonnees op de Nederlandse markt wordt gegenereerd.

Derhalve heeft de Commissie geconcludeerd dat de voorgenomen transactie geen aanleiding zou geven tot concurrentiebezwaren en dat goedkeuring op grond van de concentratieverordening gerechtvaardigd is.