Gemeente Groningen

6
MRT
11.14

Persbericht

Meer bekendheid voor eeuwenoude gangen Groninger binnenstad 05-03-2002

De Egyptengang, de Battengang en de Snikkevaardersgang... het zijn slechts drie voorbeelden van de meer dan 100 benoemde gangen die Groningen kent. Dit aantal is uniek in Nederland. Het College wil nu gehoor geven aan het voorstel van initiatiefnemer de heer E. Houting om meer bekendheid te geven aan de gangen en stegen in en om de binnenstad. Zo zouden de historische gangen kunnen worden voorzien van herkenbare naamborden. Daarnaast zouden er routes langs gangen uitgestippeld kunnen worden ten behoeve van Stadjers en toeristen. In de loop van dit jaar zullen de mogelijkheden hiertoe nader worden uitgewerkt.

Initiatiefnemer
Reeds in 1998 heeft Houting het gemeentebestuur benaderd om gangen en stegen in en rond de Groninger binnenstad meer aandacht te geven. Dat initiatief werd welwillend ontvangen. Meer bekendheid geven aan deze gangen kan immers een meerwaarde betekenen voor de burgers en gasten van Groningen. Het maakt het aantrekkelijker om de binnenstad te bezoeken of nader te verkennen. Maar ook draagt het initiatief bij aan een goed begrip van de ontstaansgeschiedenis van de stad Groningen. De uitwerking van het plan werd in 1999 stilgelegd in afwachting van het project Voetgangersbewegwijzering centrum. Nu dit project loopt, is de tijd rijp om de gangen en stegen erbij te betrekken.

Meer bekendheid
B&W wil de eeuwenoude gangen en stegen mogelijk voorzien van herkenbare gangnaambordjes. In veel gevallen hebben gangen en stegen namelijk geen naambordje (meer). Voor de nog te ontwerpen borden zal worden gekozen voor één herkenbare stijl voor alle historische gangen. Daarmee moet tevens verwarring met officiële straatnaambordjes worden voorkomen; bestaande bouw is immers geadresseerd aan de hoofdweg. Om de bekendheid van de gangen te vergroten, kan ook een aantal routes langs gangen worden uitgestippeld. Waarschijnlijk kunnen niet alle (voormalige) gangen in een route worden verwerkt. Of het wenselijk en haalbaar is om speciale routeboekjes uit te geven en/of rondleidingen langs de gangen te organiseren, moet nog nader worden bekeken. In de loop van dit jaar zal e.e.a. dan ook nader worden uitgewerkt.

Eeuwenoude gangen
Opvallend is dat de gangen voornamelijk binnen de diepenring en bij het Schuitendiep/Damsterdiep voorkomen. In veel gevallen zijn gangen vernoemd naar aanwezige cafés, zoals de Egyptengang naar het voormalig café in de Visserstraat. Of zoals de Koningsgang aan de Rademarkt, vernoemd naar herberg De Coningh van Denemarken. Ook veel beroepsnamen komen terug in de naamgeving van de gangen. Een voorbeeld hiervan is de Korfmakersgang bij de Battengang.