Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

LOGICA EN TNO-NITG ONTWIKKELEN BESLISSYSTEEM VOOR OLIE- EN GASMARKT

ROTTERDAM, 6 maart 2002 - In samenwerking met een consortium dat momenteel bestaat uit vijf oliemaatschappijen (Shell, Agip, Anadarko , BHP-Billiton, Petrobas), hebben Logica en TNO-NITG een softwaretoepassing ontwikkeld die het nemen van beslissingen over de ontwikkeling van olie- en gasvelden ondersteunt. De productieversie van dit Decision Support System (DSS) is onlangs geïntroduceerd.

Met behulp van het DSS kunnen oliemaatschappijen betere beslissingen nemen, doordat zij alle opties met de daarbij behorende onzekerheden overzichtelijker kunnen presenteren en doorrekenen. Keuzes als het gebruik van één groot platform of diverse kleine platforms, een drijvend productieschip of verankerd platform en het boren van verticale of horizontale putten, kunnen dankzij het DSS vollediger worden geanalyseerd en objectiever worden gemaakt. Hierbij kan rekening worden gehouden met allerlei scenario s betreffende de opbouw van de ondergrond.

Het DSS helpt bij het kiezen van de meest aantrekkelijke optie voor het ontwikkelen van een olie- of gasveld. Als startpunt worden geologische, technische en economische waarden ingevoerd, zoals de omvang en productiviteit van het reservoir, de olie- of gasprijs en put- en platformkosten. Daarbij wordt rekening gehouden met ontwikkelingen op de olie- en gasmarkt. Rondom deze variabelen worden kansdistributies gespecificeerd. Vervolgens berekent het DSS de winstgevendheid van het olie- of gasveld en de economische levensduur. Vanuit de concepten en wiskundige modellen, bedacht door TNO-NITG en de toenmalige opdrachtgevers Shell, Agip en Statoil, is in 1999 een prototype gebouwd. In juni 2001 zijn TNO-NITG en Logica gestart met de ontwikkeling van een productieversie. Naast consultancy-diensten leverde Logica de software-ontwikkeling en een nauwkeurig testschema om te zorgen voor een stabiele en efficiënte applicatie.

In de afgelopen tien jaar heeft de olie-industrie met moeite een behoorlijk rendement kunnen behalen op haar investeringen. Dit is deels te wijten aan de traditionele wijze waarop investeringsbeslissingen over olie en gas tot stand kwamen. Een belangrijk aspect in het besluitvormingsproces rond investeringen zijn de onzekerheden in de Key Performance Indicators , zegt Christian Bos, hoofd duurzame Geo-Energie van TNO. Voor TNO lagen hier kansen om een systeem te ontwikkelen dat risico s en kansen volledig en nauwkeurig kwantificeert. Wij hebben Logica in de arm genomen om het aanvankelijke prototype van het DSS te stabiliseren. De belangrijkste reden hiervoor is Logica s reputatie bij Shell, dat binnen het consortium de leidende partner is, en Logica s ervaring met research prototypes. Daarnaast was Logica s flexibiliteit in het ontwikkelen van de technische werkzaamheden en de contractuele details essentieel voor het succes van het DSS. We hebben uitstekend samengewerkt om dit project tot een goed einde te brengen , aldus Bos.

Shell heeft twee succesvolle pilots uitgevoerd met het Decision Support System. Ook de andere betrokken oliemaatschappijen hebben ervaring opgedaan met het systeem. Het is de bedoeling om in de toekomst extra functionaliteiten aan het DSS toe te voegen, zoals meer geavanceerde economische modellen.

Logica
Logica is een internationale onderneming op het gebied van management- en IT consultancy, systeemintegratie, producten, diensten en ondersteuning. De klanten van Logica zijn actief in diverse markten, waaronder telecommunicatie, financiële dienstverlening, energie- & nutsbedrijven, industrie, distributie & transport en de overheidssector. Meer dan 12.000 medewerkers zijn wereldwijd in dertig landen werkzaam. In Nederland heeft Logica zes vestigingen en duizend medewerkers. Logica is opgericht in 1969 en staat genoteerd aan de London Stock Exchange. Het bedrijf maakt deel uit van de FTSE 100 index, waarin de grootste beursgenoteerde bedrijven van het Verenigd Koninkrijk zijn opgenomen. Meer informatie: www.logica.com.

TNO-NITG
Het Nederlands Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen TNO (TNO-NITG) is het centrale geowetenschappelijke informatie- en onderzoeksinstituut van Nederland ten behoeve van het duurzaam beheer en gebruik van de ondergrond en de ondergrondse natuurlijke bestaansbronnen. Haar taken zijn:


- Het inzamelen, verwerven, kwaliteitsborgen, archiveren, analyseren, interpreteren en verstrekkken van geowetenschappelijke data en informatie betreffende de Nederlandse ondergrond

- Het verrichten van toegepast geowetenschappelijk en gerelateerd technologisch onderzoek
- Complexe geowetenschappelijke advisering waaronder als huislaboratorium advisering van het Ministerie van Economische Zaken inzake exploratie en productie van delfstoffen, geothermische energie en opslag van stoffen in de diepe ondergrond

- Toegankelijk maken en overdragen van niet-confidentiële geowetenschappelijke kennis en andere resultaten van onderzoek

- Realiseren van een doelmatige en doeltreffende aansluiting van universitair en toegepast geowetenschappelijk onderzoek en advisering.
Het Instituut heeft circa 400 medewerkers en een omzet van ruim 35 miljoen euro per jaar. Meer informatie: www.nitg.tno.nl .

# # #