Centrum voor Kennis Communicatie (BR>

Tweedaagse cursus
Strategische aanpak voor het maken van
Digitale Bestemmingsplannen

6 & 7 maart 2002, "De Queeste" te Leusden of
11 & 12 juni 2002, " De Reehorst" te Ede
logo0012-kl.jpg (4947 bytes)

---

De bestemmingsplannen van de toekomst:

* hoe ziet het bestemmingsplan van de toekomst eruit?
* welke kansen bieden deze plannen?

* hoe stelt u ze op?

Intensieve cursus waarbij het opstellen van een plan van aanpak voor het opstellen van een digitaal bestemmingsplan en het benutten van de kansen die het biedt voorop staat. Daarbij zullen de knelpunten in het proces inzichtelijk worden gemaakt.

De volgende aspecten komen aan de orde:

* visie en doelstellingen

* inhoud

* organisatie

* juridische consequenties

* standaardisatie volgens IMRO

Tijdens de cursus ontvangt u een praktische handleiding IMRO!

CKC in samenwerking met Grontmij

In 2005 werkt 70 procent van de gemeenten met digitale bestemmingsplannen
De doelstelling van het project Digitaal Uitwisselbare Ruimtelijke Plannen van het Ministerie van VROM is dat in 2005 zeventig procent van de nieuwe bestemmingsplannen digitaal beschikbaar is. De digitale bestemmingsplannen zullen veel voordelen opleveren. Burgers en bedrijven zullen makkelijker toegang kunnen krijgen tot bestemmingsplannen via internet. Met het oog op het democratiseren van planprocessen een belangrijke ontwikkeling! Maar ook de vergelijkbaarheid van plannen van verschillende gemeenten zal worden verbeterd, evenals de afstemming van plannen met die van buurgemeenten. De toetsing van gemeentelijke plannen door provincie en Rijk zal vlotter plaats kunnen vinden zodat gemeenten, burgers en politiek sneller weten waar ze aan toe zijn. Tenslotte zal door het digitale werkproces het bestemmingsplan eenvoudiger actueel te houden zijn.

Actualisering verouderde bestemmingsplannen
Veel gemeenten werken met verouderde bestemmingsplannen die niet aan de moderne eisen voldoen. De gewijzigde Wet op de Ruimtelijke Ordening geeft aan dat een zelfstandige gemeentelijke projectprocedure alleen mogelijk is in gebieden waarvoor een bestemmingsplan geldt die niet ouder is dan tien jaar. Gemeenten zijn hierdoor genoodzaakt een actualiseringslag te maken in hun bestemmingsplannenbestand. Het wordt dan ook sterk aanbevolen om gelijk met de actualisering, de bestemmingsplannen op digitale wijze op te stellen conform de moderne standaard.

Standaardcodering door IMRO
Het digitaal opstellen van ruimtelijk ordeningsplannen biedt kansen voor een verbeterde uitwisseling van de inhoudelijke informatie. In de praktijk gaat uitwisseling van gegevens vaak moeizaam door interpretatieverschillen en verlies van gegevens bij het gebruik van verschillende tekensystemen. De problemen bij de uitwisseling zijn aanleiding geweest voor het opstellen van een branchestandaard voor de digitale levering van gegevens over de ruimtelijke ordening: het InformatieModel Ruimtelijke Ordening (IMRO). Gebruik van het IMRO wordt gestimuleerd door het Ministerie van VROM, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, provincies, het NIROV en de bnSP.

Intensieve cursus
Om gemeenten in staat te stellen een gedegen plan van aanpak te ontwikkelen voor het overschakelen van analoge naar moderne actuele bestemmingsplannen, heeft Grontmij in samenwerking met het CKC een tweedaagse cursus ontwikkeld.
De cursus is intensief en verschaft inzichten in inhoudelijke en organisatorische aspecten van de overstap van analoge naar digitale ruimtelijke plannen. Doel van de cursus is te komen tot een strategisch plan van aanpak. Veel wordt geleerd aan de hand van praktijkvoorbeelden. De deelnemers krijgen daarnaast nadrukkelijk de gelegenheid om hun eigen praktijkvoorbeelden en/of situatie in de cursus centraal te stellen.
Ook wordt er ruimschoots aandacht besteed aan de achtergronden van het IMRO en het gebruik daarvan in de praktijk. Tijdens de cursus wordt een praktische handleiding IMRO aan de deelnemers uitgereikt.

Voor wie is deze cursus van belang?
Alle betrokkenen bij de totstandkoming van bestemmingsplannen. Omdat het ook in de praktijk een proces betreft waarbij veel verschillende disciplines betrokken zijn, wordt aanbevolen meerdere leden van het projectteam of een afspiegeling daarvan, deel te laten nemen aan de cursus (RO, ICT, Tekenkamer).

Docenten
Christine Lammerts

Christine Lammerts studeerde af aan de Landbouwuniversiteit Wageningen waar zij twee studies volgde. Vanuit de studie Planologie (1997), een specialisatie van de studie Landinrichtingswetenschappen, is Christine sinds 1999 werkzaam als adviseur ruimtelijke ordening bij Grontmij. Vanuit deze functie is zij nauw betrokken geweest bij de ontwikkelingen van het digitale bestemmingsplan en de toepassing van de IMRO norm. Christine is van april 2000 tot juni 2001 gedetacheerd bij het Ministerie van VROM waar zij meewerkte aan de opzet van het project Digitaal Uitwisselbare Ruimtelijke Plannen. Nu draait het project op volle toeren en heeft Christine de kans om haar kennis uit te dragen en te adviseren aan gemeenten over de aanpak van het digitale bestemmingsplan in de praktijk.

Jeroen Muller
Jeroen Muller is sinds 1998 werkzaam bij Grontmij. Tegenwoordig is hij productmanager GeoVisuAll bij Grontmij Geo Informatie. Na een universitaire opleiding Planologie (K.U. Nijmegen, 1987) heeft hij bij RAET een interne opleiding op het gebied van CAD en GIS gevolgd. Na die tijd is hij bij RAET LUM en vanaf 1994 bij CIOB betrokken bij de ontwikkeling en implementatie van GIS-applicaties voor lokale overheden. Ook heeft hij in die jaren een aantal gemeenten begeleid bij het groeipad naar CAD en GIS. Jeroen is bij Grontmij Geo Informatie verantwoordelijk voor de ontwikkeling van GeoVisuAll, een gebruikersvriendelijke applicatie voor het raadplegen van vastgoeddata (o.a. kadaster, WOZ, bodem, bestemmingsplannen).
---

DAG 1
9.30 Welkom, ontvangst met koffie

10.00 Opening en introductie docenten

10.05 Programma doornemen dag 1, kennismaking cursisten

11.15 Doel van de cursus

11.30 Zelfwerkzaamheid I

* Benoem de problematiek van de analoge bestemmingsplannen
* Wat is het doel van digitale bestemmingsplannen?
12.15 Basisbegrippen
12.45 LUNCH

13.45 Uitwisselen van ruimtelijk ordeningsinformatie

14.00 IMRO
Gastspreker Ravi

14.45 Pauze

15.15 Zelfwerkzaamheid II:
IMRO in de praktijk, coderen van een analoog bestemmingsplan

17.30 Diner

18.30 Digitaal raadpleegbare bestemmingsplannen
* Problematiek

* Intranet

* Internet

* De praktijk

19.30 Einde van dag 1

---

DAG 2
9.15 Kort resumé dag 1

9.30 Juridische consequenties van digitale bestemmingsplannen 10.30 Pauze

10.45 Inventarisatie

11.00 Aanpak van analoog naar digitaal

12.15 Lunch

13.15 Zelfwerkzaamheid III:
Plan van Aanpak

16.00 Evaluatie
16.30 Einde cursus dag 2

---

Datum en plaats
6 & 7 maart 2002, "De Queeste" te Leusden of
11 & 12 juni 2002, "De Reehorst" te Ede

Aanmelden
U kunt zich aanmelden door het daarvoor bestemde aanmeldingsformulier in te vullen en te e-mailen.
Twee weken voor aanvang van de cursus ontvangt u van ons een bewijs van inschrijving en een routebeschrijving. Heeft u vijf werkdagen voor aanvang van de cursus nog niets van ons ontvangen neemt u dan even contact met ons op (040-212 94 99)

Kosten
De kosten voor deelname aan deze cursus bedragen EUR. 995,- excl. BTW per persoon. Bij deze prijs zijn koffie/thee, lunches, diner en uitgebreide cursusdocumentatie inbegrepen. Voor deelname van iedere tweede en volgende deelnemer van dezelfde organisatie bedragen de kosten EUR. 895,- excl. BTW.

Verhinderd?
Indien u verhinderd bent, kunt u in uw plaats een collega deel laten nemen, mits deze in het bezit is van uw inschrijving. Indien u uw inschrijving wilt annulering dient u rekening te houden met de volgende regelingen. U kunt tot 2 weken voor de datum van plaatsvinden c.q. aanvang van de cursus annuleren. Annulering dient per aangetekend schrijven te geschieden. Bij annulering tot 2 weken voor de datum van plaatsvinden c.q. aanvang van de cursus, berekenen wij u EUR. 50,- exclusief BTW aan administratiekosten. Bij latere annulering bent u echter het volledige cursusgeld verschuldigd. De documentatie wordt u dan automatisch toegezonden.