NPM Capital NV

5 maart 2002, Leiden

Biofarmaceutisch bedrijf OctoPlus trekt 5.7 miljoen financiering aan voor ontwikkeling van nieuwe producten

Het Nederlandse biofarmaceutische bedrijf OctoPlus, dat zich richt op de ontwikkeling van geavanceerde toedieningsvormen van geneesmiddelen, heeft 5.7 miljoen financiering aangetrokken om de volgende groeifase van het bedrijf te realiseren. Met deze financiering verwacht OctoPlus later dit jaar haar eerste product gebaseerd op de eigen gepatenteerde polymeer technologie in klinisch onderzoek te kunnen brengen.

De technologie van OctoPlus zorgt voor een doorbraak in de toediening van op biotechnologie gebaseerde geneesmiddelen. Tot op heden moeten veel van dergelijke geneesmiddelen dagelijks of meerdere keren per week toegediend worden om effectief te zijn. Met de technologie van OctoPlus is het mogelijk om door middel van een enkele toediening een afgifte van complexe geneesmiddelen te bewerkstelligen gedurende een langgerekte periode (dagen tot weken). Dit betekent dat met deze technologie het aantal injecties aanzienlijk verminderd kan worden, wat naar verwachting leidt tot een veiliger, betere en prettiger behandeling. De financiering van 5.7 miljoen stelt OctoPlus in staat later dit jaar het eerste product gebaseerd op de eigen gepatenteerde polymeer technologie in klinisch onderzoek te brengen.

OctoPlus heeft 3 miljoen verkregen door investeringen van NPM Capital en 7x Life Science Fund. Voor OctoPlus was dit de eerste financieringsronde sinds de oprichting in 1995. NPM Capital is verstrekker van durfkapitaal in Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, België, Frankrijk en Ierland. NPM Capital participeert momenteel in circa 190 ondernemingen, hoofdzakelijk niet-beursgenoteerd, met een bovengemiddeld groeipotentieel. 7x Life Science Fund is een Nederlands investeringsfonds dat zich richt op vroege participaties in bedrijven op het gebied van Life Sciences.

Daarnaast heeft OctoPlus 2,7 miljoen toegezegd gekregen van het Ministerie van Economische Zaken in het kader van het Technisch Ontwikkelings Project (TOP programma). Dit bedrag is met name bedoeld voor de verdere ontwikkeling van de eigen gepatenteerde polymeer technologie van OctoPlus voor patiëntvriendelijker toedieningsvormen van farmaceutische eiwitten.

OctoPlus is de afgelopen jaren sterk gegroeid als contractorganisatie voor de ontwikkeling van toedieningsvormen van geneesmiddelen. We hebben veel gevestigde farmaceutische ondernemingen en biotechnologiebedrijven als klant en hebben alle benodigde expertise in huis om een farmaceutisch product efficiënt van de research naar klinisch onderzoek te brengen zegt Joost J.M. Holthuis, Chief Executive Officer van OctoPlus. Bovendien hebben wij goede voortgang gemaakt in de ontwikkeling van onze eigen technologie voor nieuwe patiëntvriendelijke toedieningsvormen voor complexe, middels biotechnologie vervaardigde, geneesmiddelen. Deze financiering geeft ons de mogelijkheid om onze basis verder te verbreden en om de eerste producten gebaseerd op onze eigen technologie in klinisch onderzoek te brengen.

OctoPlus is een private onderneming, gehuisvest in het BioScience Park in Leiden. Het bedrijf is in 1995 opgericht om aan de vraag naar kennis op het gebied van farmaceutische ontwikkeling te voldoen. OctoPlus richt zich op het ontwikkelen van toedieningsvormen van geneesmiddelen en op de productie van geneesmiddelen voor klinisch onderzoek. Daarnaast heeft OctoPlus eigen technologie in ontwikkeling voor toediening van complexe, middels biotechnologie vervaardigde geneesmiddelen zoals eiwitten en peptiden en voor het toedienen van DNA bij vaccinatie en gentherapie.

www.octoplus.nl