GEZONDHEIDSNIEUWS

Vaccinatie tegen nekkramp zoethoudertje

Vaccinatie tegen nekkramp zoethoudertje

Is de invoering van spoedvaccinaties tegen hersenvliesontsteking het beste voor de volksgezondheid of een poging om onrust in de kiem te smoren? Volgens het tijdschrift Gezondheidsnieuws kunnen op z'n minst vraagtekens geplaatst worden. De aangekondigde inentingen in het zuiden van het land lijken elke wetenschappelijke basis te missen. Aan griep overlijden jaarlijks twaalf keer zoveel mensen als aan hersenvliesontsteking, meldt Gezondheidsnieuws ter illustratie.

Ongeveer tien procent van alle Nederlanders is drager van het meningokokkenvirus. Dat is al vele jaren het geval. De meeste dragers merken niets van hun meningokokkenbesmetting en na enkele dagen tot enkele weken is men drager af. De tijd tussen besmetting en ziek worden, varieert van twee tot tien dagen. Gezond eten en een goede nachtrust zijn de belangrijkste ingrediënten om besmetting te voorkomen.

'Carnavalsziekte'
Het lijkt zeer verklaarbaar dat de ziekte juist deze periode, enkele weken na carnaval, de kop op steekt in het zuiden van het land. De bacterie verspreidt zich via piepkleine druppeltjes die bij hoesten, spreken en niezen vrijkomen. In de carnavalsperiode zijn veel mensen in slecht geventileerde ruimtes dicht op elkaar. De ideale omstandigheden voor verspreiding van de meningokok. Bovendien daalt door het vele feestvieren de weerstand flink. Een verminderde weerstand is waarschijnlijk dé voedingsbodem waarom sommige mensen na een besmetting wel ziek worden.
Er is nog een reden waarom het nut van noodvaccinaties dubieus is. Niet alleen kunnen er tien dagen zitten tussen besmetting en ziek worden, inenten met een vaccin biedt pas na twee weken optimale bescherming. Daarnaast duurt het enige tijd voordat GGD's en huisartsen de vaccinaties daadwerkelijk kunnen toedienen. Het is de vraag of de prikken niet als mosterd na de maaltijd komen. Afgelopen week liet een medewerker van het RIVM, de overheidsinstelling die de entstoffen levert voor het Nederlandse vaccinatiebeleid, weten dat de spoedvaccinaties zinloos zijn. Onmiddellijk drukte het Ministerie van Volksgezondheid die kritiek de kop in.

Mogelijke bijwerkingen
Vorige week besloot Minister Borst tot de invoering van een landelijke inentingscampagne onder alle jongeren. De Gezondheidsraad schat de kosten hiervan op 80 miljoen Euro. Volgens een rapport van dit adviesorgaan kunnen hiermee over een periode van twintig jaar gerekend 228 sterfgevallen en 92 gevallen van ernstige restverschijnselen vermeden worden.
De Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken plaatst hier kritische kanttekeningen bij. 'Ik maak me ernstig zorgen over de bijwerkingen,' zegt woordvoerder Peter Guinee in Gezondheidsnieuws. In Engeland wordt het type C vaccin al langer gegeven. 'Er zijn daar duizenden bijwerkingen gemeld. De meest voorkomende waren flauwvallen en wekenlang hoofdpijn. Ontroostbaar huilen, diarree, overgeven, spierpijn, hoge koorts en gedragsproblemen zijn ook gemeld. De écht ernstige bijwerkingen kennen we op dit moment waarschijnlijk niet, daarvoor moet je het vaccin eerst langdurig bij grote aantallen mensen toepassen. Een meningokok-infectie treft ongeveer vier op de honderdduizend mensen. Het kan zijn dat inenten net zo veel mensen ernstig ziek maakt als meningokokken zélf.'

/////