Ingezonden persbericht
Cultuur op de Campus
Programma maart 2002!
Dinsdag 5 maart
Muziek door Mr. Moody
CultuurCafé, 16:30 18:00 uur
Vier typische exemplaren van het menselijk ras vonden hun eigen manier om jazz, funk en drum & base te combineren. De groovy en up-tempo nummers hebben een punk karakter: geen eindeloze composities maar funky beats waarbij je je voeten moeilijk in bedwang kunt houden. Mr. Moody weet het publiek te vermaken! www.mrmoody.isfuncky.com
Woensdag 6 maart
KUNst & Cultuur Quizzz!
Cultuur Café, 20:00 22:00 uur
Begin maart de eerste aflevering van de KUNst & Cultuur Quizzz! In deze quiz strijden drie teams van studenten, docenten en medewerkers van de KUN tegen elkaar onder de inspirerende leiding van cabaratier-quizmaster Guido Hogenbirk. Deze spetterende show wordt muzikaal omlijst door de geweldige composities van pianist Jan-Pieter Maaywee. Hij is onder andere bekend van de Nijmeegse theatersportcompetitie en het gelegenheidskoortje "De Campussingers". Met behulp van charmante assistentes wijzen originele vraagvormen uit wie zich officieel de grootste Kunst & Cultuur-kenners op de campus mogen noemen!
Donderdag 7 maart
Cabaret door Gel! Met 'Altijd op zoek naar haar'
Halte 4, 12:45 13:30 uur
Marcel ziet met Gel! een geweldige toekomst in het verschiet liggen. Een prachtige combinatie van originele muzikaliteit en vreselijk grappige humor. "Twee mannen van verschillende leeftijd waarvan de meesten van de twee dat helemaal niet erg vinden", aldus de flexibele geest van Marcel. Hij droomt van een nummer twee hit in de Top 40. Het wordt volgens hem sowieso hoog tijd dat er weer eens een grappige dijk van een hit gemaakt wordt. En waarom geen hit van Gel! Precies. Inmiddels zijn ze alweer een paar jaar bezig en hebben ze verschillende optredens achter de rug. Het hoogtepunt tot nu toe was zeker wel de Open Bak in Paradiso waarin Gel twee nummers mocht spelen begeleid door het Open Combo. Gel!, gevormd door Marcel Beekman en Daniël van Veen, presenteert met 'Altijd op zoek naar haar' misschien wel het beste dat je voorlopig zal overkomen!
Donderdag 7 maart
Breedbeeld Film 'Blow' (2001, USA, Ted Demme)
CC3, 19.30-22.00 uur, entree ¤ 1,00
Na een armoedige jeugd wil George Jung (Johnny Depp) maar een ding: een ander leven leiden dan zijn ouders. Hij verhuist en zet een succesvol hasj-handeltje op. Het is echter onvermijdelijk dat Jung de bak in draait. Daar maakt hij kennis met de echte lucratieve drug: cocaïne, dé decadente party drug van de zeventiger jaren. Al snel bezit Jung miljoenen dollars, een prachtige vrouw (Penelope Cruz) en is hij verantwoordelijk voor 85% van de cocaïne import in de USA. Deze opkomst van Jung, begin jaren zeventig, wordt glorieus in beeld gebracht, maar aan het eind moet ook hij op larmoyante wijze de prijs betalen voor zijn kilo's cocaïne.
Dinsdag 12 maart
Open DJ Podium De Wasmasjien
Cultuur Café, 16:30 18:00 uur
Vandaag achter de draaitafels DJ Illvester! Hij verwent de oortjes met een live-on-stage mix van soul, funk en old-school hip hop.
Woensdag 13 maart
Karaoke-bingo
Cultuur Café, 20:00 22:00 uur
Ja, je leest het goed, karaoke en bingo worden speciaal voor jou tot één combi omgetoverd! Met deze twee aangename showtime-aktiviteiten wordt het ongetwijfeld een grote gezellige boel. Ter verduidelijking: de nummertjes van de ten gehore gebrachte liederen zijn tevens de getallen voor op de bingokaart Dus hoe meer karaoke-optredens des te meer kans op BINGO! En om je helemaal in te kunnen leven in je favoriete artiest kun je voor je optreden nog even shoppen in de artiestenkledingwinkel.
Donderdag 14 maart
Het Argentijnse Levenslied
Halte 4, 12:45 13:30 uur
Deze maand live-muziek in kleinkunsttheater Halte4! De muzikanten Wim Stokwielder en Bernadette Vermeere presenteren zang, gitaarmuziek, poëzie en beeld in het Zuid-Amerikaanse Levenslied. De tango, de muziek van Buenos Aires, is het bekendst, maar zij is slechts een klein onderdeel van de rijke Argentijnse folkloristische kunst. Musici als Mercedes Sosa, Atahualpa Yupanqui en Eduardo Falú zijn wereldwijd bekend als boegbeelden van een traditie die zijn roots vindt in het achterland: de bergen en de uitgestrekte pampas. De teksten zijn poëzie van de bovenste plank en, naar goed Zuid-Amerikaans gebruik, vol passie. De muziek bezingt vaak de roep om vrijheid en gerechtigheid ("ik heb ontelbare broeders maar slechts één héle mooie zuster, De Vrijheid"), de nauwe verbondenheid met de uitgestrekte natuur, de Indiaanse wortels en natuurlijk... de liefde.
Donderdag 14 maart
Breedbeeld Film 'Requiem for a dream' (2000, USA, Darren Aranofsky)
CC3, 19.30-21.30 uur, entree ¤ 1,00
"Drugs. Vier levens. Vier verslaafden. Vier falenden". Requiem for a dream is een confronterend portret dat de ondergang schetst van vier Amerikanen die bij gebrek aan een rooskleurige toekomst hun toevlucht zoeken tot de stimulerende middelen. Darren Aronofsky's tweede film na Pi is zowel een deprimerend als visueel spektakel dat de kijker in de morbide wereld van de gebruiker zuigt. De letterlijke betekenis van 'requiem' luidt: 'Dodenmis voor de zielenrust van een overledene'. De poëtische titel verwijst echter, net als het idyllische zeegezicht op de poster, verraderlijk naar een film waarin weinig zielenrust te vinden is.
Themaweek
Wereldse Week!
De Studenten Programmerings Commissie heeft van 18 tot en met 22 maart wel een heel werelds programma voor je in petto. De Wereldse Week is georganiseerd in samenwerking met een aantal andere organisaties zoals het Universitair Milieu Platform, de Koerdische Studentenvereniging Nijmegen en de Studentenkerk. Ook wordt aandacht besteed aan de start van het duurzaamheidsjaar-project van de KUN.
Maandag 18 maart
De wereld achter het Jodendom
Studentenkerk, Erasmuslaan 15, 20:00 22:00
De studentenkerk organiseert vanaf maandag 4 maart de cursus 'Een kennismaking met verschillende godsdiensten'. Ook tijdens de Wereldse Week kun je in de Studentenkerk terecht voor een verdieping in de Wereldse godsdiensten. Deze aflevering gaat in op de wereld achter het Jodendom.
Maandag 18 maart
Film: Een tijd voor dronken paarden (2000, Iran/Frankrijk)
Tijdens de Wereldse Week vertoont de SPC in samenwerking met de Koerdische Studentenvereniging de film 'Een tijd voor dronken paarden' ('Zamani barayé masti asbha').De hel is wit en koud. En hij ligt in Koerdistan op de grens tussen Irak en Iran. Het bergachtige landschap is 's winters bedolven onder een dik pak sneeuw. Het is een plek die niet bedoeld lijkt voor menselijke bewoning. De dorpelingen die geen keus hebben en er toch wonen, leven dan ook in armoede. Zoals de vijf broertjes en zusjes die hun ouders verloren hebben. Eén van de kinderen, Madi, is ernstig ziek, hij moet binnen een maand geopereerd worden. Daarom besluit de oudste zus met een Irakees te trouwen op voorwaarde dat haar schoonfamilie de operatie betaalt. Regisseur Bahman Ghobadi schetst in zijn aangrijpende, maar nergens sentimentele debuutfilm het harde leven in zijn geboortestreek. De titel van de film verwijst naar de oude gewoonte om het drinkwater van de overbelade pakezels te mengen met pure alcohol om de beesten zo door de snerpende kou te helpen. De ruwe documentairestijl, de niet-professionele cast en het schaarse gebruik van muziek verlenen deze film een bijzonder realistische uitstraling. Ghobadi mocht verschillende prijzen in ontvangst nemen, zoals in Cannes de Camera d'Or voor het beste debuut.
Dinsdag 19 maart
Live-cooking & Dj's!
CultuurCafé, 17:30 18:30
Vandaag wordt het smullen in het CultuurCafé want een aantal van onze buitenlandse studenten bereiden speciaal voor jou wereldse gerechten! Mochten de gerechten dan echt niet in de smaak vallen, wat wij ons niet voor kunnen stellen, dan kan er altijd nog gesmuld worden van de wereldse muziek van de ons allen bekende Zevende Hemel-dj's.(Ken je ze nog, van het StuKaFest-Huisfeest?). En alles is live, dus wees erbij vandaag in het CultuurCafé.
Woensdag 20 maart
Startmanifestatie KUN-Duurzaamheidsjaar met muziek door Alliance Nord Sud
CultuurCafé, vanaf 15:00 uur
2002 is door de Arbo- en Milieudienst, de Universitaire Facilitaire Dienst en het Universitair Centrum voor Milieuwetenschappen uitgeroepen tot KUN-duurzaamheidsjaar. Tijdens het KUN-duurzaamheidsjaar wordt een breed programma aan activiteiten aangeboden met als hoofddoel het begrip duurzaamheid op de campus op een hoger attentieniveau te brengen. Op 20 maart vindt de startmanifestatie van het KUN-duurzaamheidsjaar plaats met een optreden van Alliance Nord-Sud. Dit vrolijke muziekgezelschap doet je met haar wereldse klanken ongetwijfeld duurzaam swingen! Voor meer informatie kun je surfen naar www.kun.nl/duurzaamheid.
Donderdag 21 maart
Cabaret door Laurens Joënsen
Halte 4, 11:45- 12:30 / 12:45 13:30 uur
Op 1 december 2001 won hij de Publieksprijs op het Cameretten-festival. Hij studeerde klassieke gitaar aan het Amsterdams conservatorium en kwam daarvoor over uit Zeeland. Joënsen (spreek uit: Jo - ensen) zingt niet alleen in het Nederlands maar ook in het Zeeuws. Zijn vader is een eskimo, afkomstig van de Faeröer-eilanden. Zelf werd hij geboren in Terneuzen. Laurens Joënsen speelt typetjes zoals de Kebab-goeroe, de exotische vis en de Zeeuw. Een lunch met Laurens betekent een totaalpakketje humor, muziek en liedjes! Laurens Joënsen verwerkt het allemaal in zijn verrassende cabaretprogramma.
Donderdag 21 maart
'Hier en daar' Manifestatie
Plein 1944, centrum Nijmegen, 15:00 18:00 uur
'Hier en daar' is een samenwerkingsverband van Akos, Mundus, Milieu Prisma en het Universitair Milieu Platvorm. In samenwerking met Milieu Defensie proberen ze deze middag uitleg te geven aan de gevolgen van ons consumptiegedrag op de rest van de wereld. Naast het bekijken van korte films kun je ook luisteren en kijken naar muziek en theater. Voor meer informatie kun je ook nog kijken op de volgende site: www.kun.nl/hierendaar.
Donderdag 21 maart
Breedbeeld Film 'Forever Fever' (1998, Singapore, Glen Goei)
CC3, 19.30-21.30 uur, entree ¤ 1,00
"Kung Fu meets disco in Singapore". In Singapore wordt maar één big budget filmproductie per jaar gemaakt en laat deze wereldfilm nou net in onze wereldse week vallen. Forever fever is een plezierige feelgood movie over Ah Hock die zich elke dag uit de naad werkt om ooit de blitse motor van zijn dromen te kunnen kopen. Thuis en op zijn werk is het afzien totdat hij in de bios Saturday Night Fever ziet en het zwaar te pakken krijgt. Hock zal letterlijk kosten wat kost een danswedstrijd winnen om zodoende zijn droom te kunnen verwezenlijken. Ondertussen heeft ook zijn jongere broertje nog een verrassende mededeling voor het thuisfront. Deze film is net als zijn inspiratiebron een besliste must voor elk discoliefhebber.
Dinsdag 26 maart
Jazz door Niek Edeling
Cultuur Café, 16:30 18:00
Vandaag een jazz-duo in het CultuurCafé. Met de ingredienten mondharmonica en piano speelt Niek Edeling jazz-standards, met name de Bossa Nova. Lekkere muziek om voor te gaan zitten!
Woensdag 27 maart
Theatersportwedstrijd 'Groen'
Cultuur Café, 20:00 22:00 uur
Is groen je lievelingskleur? Dan ben je waarschijnlijk een rustig en kalm persoon. Waarschijnlijk hou je van de natuur en ben je begaan met het milieu. Want ook daar hangt de kleur groen erg mee samen. Groen is 'natuurlijk' meer dan een kleur, en daar gaan de theatersportverenigingen vandaag mee aan de slag! Wie zal zeggen welke komische situaties daaruit voortkomen? Vanavond strijdt Zonder Voorbehoud tegen Schwung! en In de Steigers tegen Buiten Bereik!
Donderdag 28 maart
Cabaret door Sjaak Hartog met 'Alleen'
Halte 4, 12:45 13:30 uur
Als eenzaamheid onhoudbaar wordt en de pijngrens bereikt is er maar één uitweg: het podium. Dit lijkt aardig te kloppen voor Sjaak Hartog: hij staat er, en hij staat er alleen. En hoe, aldus het juryrapport Camaretten van 1 december 2001. De jury had enige tijd nodig om te wennen aan deze bizarre verschijning die met zijn rare lichaam het podium op komt dansen, maar al snel wordt duidelijk dat hier een intrigerende theaterpersoonlijkheid met een originele stijl staat. Hij weet onmiddellijk en voortdurend je nieuwsgierigheid te wekken hoewel je je misschien afvraagt of het blote lijf de hele voorstelling nodig is. Gehuld in slechts een kleine zwembroek of slechts iets meer, vertelt Sjaak zijn verhalen: af en toe verrassend qua inhoud, maar wel geheel op rijm. Daarbij is hij zich uitstekend bewust van het effect van optreden op het publiek.
Donderdag 28 maart
Bredebeeld Film 'Moulin Rouge' (2001, USA, Baz Luhrmann)
CC3, 19.30-21.30 uur, entree ¤ 1,00
"Truth, beauty, freedom, but above all things love" Ewan McGregor speelt "a boy, a very strange and gentle boy" die achteraf, in voice over, verslag doet van zijn grote, tragische liefdesavontuur met de ster van de Moulin Rouge, courtisane Satine. Satine ( Nicole Kidmann) lonkt echter aanvankelijk alleen naar roem en rijkdom, "cause we are living in a material world". Moulin Rouge is een vrij eenvoudig verhaaltje dat ruimschoots gecompenseerd wordt door prachtige kostuums, een pittoreske decor en veel gevoel voor het 20ste-eeuwse popmuziek-idioom. Mocht je deze ode aan de liefde nog niet gezien hebben dan mag je deze kans niet laten lopen.
Expositie
Beeldende Kunst: Michael Schoolenaar met 'Brush art'
Vier jaar al werkt deze kunstschilder aan het project Brush Art. Zijn figuratieve werk is vanaf half februari te bewonderen in de expo-ruimte van Cultuur op de Campus!
www.brushart.exto.nl
Expositie
Beeldende kunst: Maike Lieverst
Ook is in de gangen van het Collegezalencomplex het werk van Maike Lieverst te zien. Deze kunstenares maakt vooral realistisch werk, met name met pastelkrijt, acrylverf en potlood. www.maike.exto.nl
Info?
Cultuur op de Campus
Heb jij vragen over de programma's of organisatie van Cultuur op de Campus? Robbert, Lydia en Annemieke zijn voor alle vragen en ideeën te vinden bij Studentenzaken, in de kelder van Comeniuslaan 6 op kamer 71. Ook kun je bellen naar 024-3615912 of een mailtje sturen naar A.Attema@dsz.kun.nl. Het programma van Cultuur op de Campus vind je tevens op de cultuurmenukaartjes in de kantines van de KUN en op de website www.cultuuropdecampus.nl.
Mailinglist
Wil jij per mail op de hoogte gehouden worden van de aktiviteiten van Cultuur op de Campus?
Stuur dan een mailtje naar A.Attema@dsz.kun.nl, onder vermelding van Mailinglist.
Studenten Programmerings Commissie
De Studenten Programmerings Commissie werkt gedurende een heel studiejaar met zes mensen aan de invulling van het programma van Cultuur op de Campus. Dit jaar zetten Jan-Pieter, Maaike, Fiona, Ellen, Saskia en Anke zich met hart en ziel in voor kunst, cultuur en camp op de KUN. De SPC is voor alle vragen, ideeën en suggesties te vinden op de Thomas van Aquinostraat 2.03.02! Ook kun je bellen naar 024-3612823 of mailen naar SPC@student.kun.nl.
Stichting Breedbeeld
Stichting Breedbeeld is de vooruitstrevende filmclub van Nijmegen die wekelijks drie programma's verzorgt op de campus en in LUX. Voor meer informatie over Breedbeeld kun je mailen naar bestuur@breedbeeld.org of surfen naar www.breedbeeld.org
Droom & Daad en Op Ruwe Planken
In januari startte Cultuur op de Campus met de schrijfcursus Droom & Daad onder begeleiding van niemand minder dan Leon Gommers. Schrijvers in spe kunnen echter ook terecht bij Op Ruwe Planken: Nijmeegs' nieuwste literaire tijdschrift! Dus wil jij je stem verheffen op papier? Ben jij die verborgen dichter? Kun jij spelen met woorden of heb je iets te melden? Het kan allemaal! Op Ruwe Planken is op zoek naar jouw kunsten! Heb je vragen aan de redactie of wil je anderen laten meegenieten van jouw literatuur: mail naar opruweplanken@hotmail.com.
Voor meer informatie over de programma's of over de organisatie van Cultuur op de Campus kunt u contact opnemen met Annemieke Attema, T: 024-3615912/E: A.Attema@dsz.kun.nl. Zie ook www.cultuuropdecampus.nl.
>