Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Eerste projecten Interreg III-A Frankrijk/Vlaanderen/Wallonie goedgekeurd
Brugge, 5/3/2002
Onder het voorzitterschap van de West-Vlaamse gedeputeerde voor externe relaties Jan Durnez hebben de stuurgroepen op dinsdag 5 maart het licht op groen gezet voor de uitvoering van de eerste projecten in het raam van het Interreg III-A programma voor Frankrijk, Vlaanderen en Wallonië.

In een eerste project, bekend onder het acroniem P.A.I.N (Programme des Artisans Interfrontaliers Novateurs), zullen Noord-Franse en West-Vlaamse ambachtelijke bakkers de komende twee jaar samenwerken rond vorming en promotie met de bedoeling gezamenlijk een antwoord te bieden op de dalende belangstelling bij de consument voor de artisanale bakker. De Vlaamse projectpartner is het Vormingsinstituut voor KMO West-Vlaanderen. De totale kostprijs van het project bedraagt 164.125 euro, zo n 6,6 miljoen frank, waarvan 40 procent gedragen wordt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Een tweede project, Polymeren, wil een duurzaam technologisch netwerk ontwikkelen voor bedrijven in Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk inzake polymeren en hybride materialen ter verbetering van de levenskwaliteit. Bedoeling is te streven naar producten die eenvoudig kunnen worden gerecycleerd of hergebruikt en toch steeds betere eigenschappen hebben en die bij hun productie steeds minder grondstoffen of energie nodig hebben. Het op te richten netwerk moet verzekeren dat bevindingen en resultaten van onderzoeken worden doorgegeven, dat producenten, verwerkers en gebruikers in verbinding worden gebracht en dat het personeel wordt opgeleid. De Vlaamse projectpartner is het Vlaams Kunststofcentrum in Kortrijk. De totale kostprijs van dit project bedraagt 1.023.100 euro, of bijna 41,3 miljoen frank, waarvan EFRO de helft betaalt.

Ter herinnering: Interreg is een programma van de Europese Commissie dat grensoverschrijdende initiatieven subsidieert die een bijdrage leveren tot de opheffing van de grens en van de negatieve gevolgen van die grens. In veel gevallen hebben grensgebieden een achterstand in economische ontwikkeling ten opzichte van de rest van de Europese Unie.

West-Vlaanderen is betrokken in twee Interreg-programma s: Euregio Scheldemond met Oost-Vlaanderen en Zeeland, en met de aangrenzende Franse regio Nord-Pas de Calais. In Interreg III, het nieuwe initiatief dat loopt tot 2006, heeft de Europese Commissie gekozen voor meer integratie en coherentie. Daardoor valt de hele Belgisch-Franse grenszone, van De Panne tot de Ardennen, voortaan onder één programma Frankrijk-Vlaanderen-Wallonië, verdeeld in drie deelprogramma s: een Frans-Waals, een Frans-Vlaams en een tripartiet. Het totale Europees budget voor de Frans-Belgische grensstreek tot 2006 bedraagt 85,6 miljoen euro, bijna 3,5 miljard frank.

De stuurgroepen van die twee laatste deelprogramma s kwamen gisteren in Brugge bijeen om de eerste projecten goed te keuren. In de stuurgroep zetelen vertegenwoordigers van de betrokken overheden. Aan Vlaamse kant gaat het om vertegenwoordigers van de provincies West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen en van het Vlaams Gewest.

Voor West-Vlaanderen heeft de territoriale verruiming als meest concrete gevolg dat voortaan niet enkel projecten met Noord-Franse partners, maar ook met Waalse partners kunnen worden opgezet. Zeker voor de regio s Kortrijk en Ieper, die zowel aan Noord-Frankrijk als aan Wallonië grenzen, is dat een interessante nieuwigheid.

De regel is dat een project voor maximaal 40 procent door Europees Interreg-geld kan worden gefinancierd. De andere 60 procent, de zogeheten cofinanciering, moeten de projectpartners elders zien te vinden, uit eigen middelen en/of steun van andere overheden of privé-kapitaal.Een verhoging tot 50% Europese steun is mogelijk indien het project aan bepaalde criteria beantwoordt. Zo krijgt het project krijgt het bovenvermelde project Polymeren 50 procent omdat er sprake is van steun aan innovatie door toenadering tussen bedrijven en onderzoekscentra.

In mei komen de Frans-Vlaamse en de tripartiete stuurgroepen opnieuw samen, in Rijsel, om nieuwe projecten goed te keuren.

MEER INFORMATIE KAN JE BEKOMEN BIJ : CHRISTOPHE BOVAL, DIENST EXTERNE RELATIES, TEL. 050/40 33 71