Ingezonden persbericht
Persbericht 5 maart 2002
Windpark Afsluitdijk onnodig voor behalen taakstelling
- Friesland en Noord-Holland moeten bouwen op land -
Volgens Nederlandse natuur- en milieu-organisaties is het niet nodig om windmolens rond de Afsluitdijk te bouwen. Dezelfde hoeveelheid molens kan namelijk makkelijk op land worden gerealiseerd. De organisaties stellen dit enkele dagen voordat de derde nota PKB Waddenzee op 11 maart a.s. behandeld wordt in de Tweede Kamer. Er is in Friesland en Noord-Holland voldoende ruimte om de taakstelling uit het BLOW-akkoord op land te realiseren. Beide provincies maken hun taakstelling ten onrechte afhankelijk van het doorgaan van het windpark Afsluitdijk.
In een studie van het bureau Ecofys, dat ten grondslag ligt aan het BLOW-accoord, is bekeken hoe de doelstelling van 1500 MW op land eerlijk over de verschillende provincies verdeeld kan worden. Deze studie komt tot de conclusie dat wanneer Friesland en Noord-Holland de BLOW-afspraak (200 MW respectievelijk 205 MW) volledig op land realiseren, zij een vergelijkbare inspanning leveren als de tien andere provincies. Voor de mogelijke windlocaties op land bestaat bovendien groot maatschappelijk draagvlak, zo blijkt uit een opinieonderzoek van het Wereld Natuur Fonds. De natuur- en milieuorganisaties zijn vóór windenergie, maar niet op lokaties waar windturbines nadelige effecten hebben op belangrijke vogelsoorten en landschap. Deze problemen zijn nadrukkelijk aan de orde in de Waddenzee en het IJsselmeer rond de Afsluitdijk, de locatie waar nu het Windpark Afsluitdijk is voorzien. Volgens de natuur- en milieuorganisaties dienen Friesland en Noord-Holland evenredig bij te dragen aan het realiseren van de landelijke doelstelling van 1500 MW. Het windpark Afsluitdijk is daarvoor niet nodig.
Gemeenten en provincies voor wind op land
In de brochure 'Frisse Wind door Nederland' zijn vanuit natuur en landschap geschikte locaties aangegeven. In Friesland is er op land voldoende ruimte om in overeenstemming met het streekplan Friesland de resterende 130 MW van de BLOW-taakstelling (200 MW) te realiseren. De belangrijkste aanvullende mogelijkheden liggen in twee bedrijvenzones (A7-zone en Westergo-zone). Daarnaast kan het potentieel in de Westergo-zone langs het van Harinxmakanaal nog benut worden. Ook voor de provincie Noord-Holland geeft 'Frisse Wind door Nederland' voldoende geschikte locaties voor het bouwen van windmolens: in de Bloembollenregio Noordwest, langs het Noordhollands Kanaal, in de Kop van Noord-Holland, de Wieringermeer en de Haarlemmermeer. Alles bij elkaar meer dan genoeg ruimte om de BLOW-taakstelling te realiseren. In beide provincies ligt de acceptatiegraad van de locaties onder de regionale bevolking rond de 85%. De realisatiemogelijkheden op land worden bevestigd door de Translocatiestudies van de provincies zelf, die in het kader van het Windpark Afsluitdijk zijn uitgevoerd. In deze Translocatieonderzoeken zijn de mogelijkheden van windenergie per gemeente in kaart gebracht.
Verantwoorde en snelle realisatie van windenergie
Windenergie biedt voor Nederland belangrijke mogelijkheden om klimaatveranderingen tegen te gaan. De natuur- en milieuorganisaties dringen daarom aan op een snelle en verantwoorde realisatie van meer windenergie in Nederland. Energiebedrijven, belangenorganisaties en overheden moeten daarom samen geschikte locaties voor windturbines in beeld brengen, zodat energie gestoken kan worden in het daadwerkelijk realiseren van windenergie. Hierdoor kan weer een positieve impuls worden gegeven aan de ontwikkeling van windenergie in Nederland.
---