Gemeente Emmen


---

Persbericht: De G5 op weg naar complete steden, 5 maart 2002

De G5 op weg naar complete steden

Alkmaar, Amersfoort, Emmen, Lelystad en Zaanstad zijn klaar voor het grote werk. De uitvoering van het grotestedenbeleid is bij deze vijf steden in goede handen. Die boodschap gaven de burgemeesters van de gemeenten mee aan Roger van Boxtel, minister van Grotesteden- en Integratiebeleid. In Nieuwspoort boden zij hem hun visie aan op de positie die de vijf willen gaan innemen. Ze hebben nu de zogenaamde partiële status in het grotestedenbeleid van het rijk. Die status betekent dat de steden nu in slechts enkele wijken met rijksmiddelen voor het GSB aan de slag kunnen. In die wijken gebeurt dat met succes, maar een tweedeling dreigt met andere wijken die ook een achterstand hebben.

Maatwerkconvenanten in 2002

In politiek Den Haag wordt al langere tijd erkend dat het onderscheid tussen gemeenten met een volwaardige GSB-status en met een partiële status moet vervallen. De vraag is, op welke termijn. De vijf steden vinden dat dat al in 2002 kan gebeuren. Zij zijn bereid en in staat al dit jaar een zogenaamd stedelijk maatwerkconvenant met het rijk af te sluiten. In het pamflet De G5 op weg naar complete steden; laat ons het werk afmaken heeft elke stad aangegeven voor welke stedelijke opgave men staat, welke aanpak men kiest en wat de wijkaanpak tot nu toe heeft opgeleverd.

Alkmaar

Alkmaar wil als centrumstad voor ruim 500.000 regio-inwoners fors investeren in het centrum. Ook is een versterking van de Alkmaarse economie nodig: het scheppen van voorwaarden om groei en vernieuwing van het bestaande bedrijfsleven mogelijk te maken. In het sociale beleid ligt de prioriteit bij Overdie/Schermereiland. Het actief betrekken van de bewoners bij de herstructurering van hun wijk kenmerkt de aanpak. De rol van de bewoners ontwikkelt zich van adviseur naar medeopdrachtgever. De eerste resultaten worden zichtbaar: het opzetten van een brede school, jongerenwerk, realisering van een tienercentrum, een digitaal trapveldje en het project Helpende Hand in de wijk voor gezinnen die intensieve ondersteuning nodig hebben.

Amersfoort

De belangrijkste grootstedelijke opgaven in Amersfoort zijn: betere bereikbaarheid, vergroten veiligheid, verbeteren leefbaarheid in de 4 oudere wijken rond de binnenstad, herstructurering in de bestaande stad (vooral de jaren vijftig-zestigwijken) en investeren in het groen in en rond de stad. Voor de 4 oudere wijken rond de binnenstad zijn in samenspraak met de bewoners en met partners zoals corporaties en welzijnswerk, wijkperspectieven gemaakt. Die zijn vertaald in wijkinvesteringsprogrammas. Met ISV-geld wordt geïnvesteerd in zaken als openbaar groen en nieuwbouw van woningen. Met het GSB-geld voor de wijk Kruiskamp/Koppel is aan de sociale kant gewerkt. Mensen worden uit hun isolement gehaald door ze persoonlijk te benaderen. Voor jongeren zijn er de Buitenkast en het Sportbuurtwerk, waarbij ook veel allochtone ouders betrokken zijn.

Emmen

Emmen is de grootste industriestad van het noorden. Emmen is gegroeid van dorp naar stad en van veen naar industrie. Grootste probleem vormt de eenzijdige economie, en daarmee samenhangend de grote arbeidsreserve en de lage arbeidsparticipatie. Hoofddoel van Emmen is dan ook versterking van de economische structuur. Emmen heeft kansen: er is ruimte voor bedrijven, een groene omgeving voor een mooi woon- en leefklimaat, een sterke stedelijke kern en veel mensen die aan het werk kunnen. Er is een programma gemaakt om die kansen te benutten. Met partners in de stad wordt het programma uitgevoerd. In de 2 GSB-wijken zijn maar liefst 12 digitale trapveldjes gerealiseerd. Andere succesvolle projecten zijn Bartje in beweging (sport voor leerlingen van basisscholen) en brug snuffelen (achterstandsleerlingen maken kennis met het voortgezet onderwijs).

Lelystad

De stedelijke opgave voor Lelystad is het vergroten van de leefbaarheid, door het versterken van de economie en een grotere differentiatie in het woningaanbod. Om nieuwe bewoners en werkgelegenheid te binden, moet Lelystad aantrekkelijker worden. In het kustgebied bijvoorbeeld: experimentele woningbouw, recreatiegebieden en Bataviastad. Maar ook het vernieuwde stadshart met een groene stadswal draagt daaraan bij. De GSB-aanpak van Lelystad is gebaseerd op participatie van bewoners en samenwerking met private partners. Er zijn 3 aandachtsgebieden gekozen: Waterwijk en Boswijk, Zuiderzeewijk en Atolwijk-west. De gemeente stelt met bewoners en partners wijkontwikkelingsplannen op. In Waterwijk en Boswijk worden dankzij de werkgroep veiligheid, het project Brede School, het project Waterwerken (activering/arbeidsmarkttoeleiding) en het speelterrein Schateiland resultaten geboekt.

Zaanstad

Zaanstad heeft een rijk industrieverleden. Uit die geschiedenis komt echter ook de grootstedelijke problematiek voort, zoals een laag opgeleide beroepsbevolking en hoge percentages allochtonen en WAO-ers. Zaanstad ziet zich voor de opgave gesteld de kwetsbare monocultuur te doorbreken; een veelzijdige economische opbouw moet van Zaanstad een complete en weerbare stad maken. In zes gebieden, waaronder het stationsgebied/Zaanstad-centrum en de Zaanoevers, krijgt die omslag als eerste gestalte. Het GSB-budget wordt besteed in Zaandam-Zuid en Rosmolenwijk. In die wijken wordt grootschalig geherstructureerd. Partijen bij elkaar brengen en bewoners betrekken bij het maken van de plannen zijn kenmerkend voor de aanpak. Aan 6 (sociale) projecten wordt volop gewerkt: wijkgerichte dienstverlening; gezondheidsmonitor; wijkgerichte gezondheidsvoorlichting; activiteiten voor kinderen en jongeren; kunst in de wijk; hulpverlenings- en
opvoedingsondersteuning.

De stedelijke opgaven waarvoor de vijf gemeenten zich gesteld zien, pakken zij graag aan. De GSB-aanpak die in de wijken is ontwikkeld, komt daarbij goed van pas. Vandaar het motto van de vijf: Laat ons het werk nú afmaken.

Informatie

De afdelingen communicatie van: gemeente Alkmaar, Rob Dortmundt, telefoon 072 548 8988, e-mail rdortmundt@alkmaar.nl gemeente Amersfoort, Henriette Loogman, telefoon 033 469 4318, e-mail looh@amersfoort.nl.
gemeente Emmen, Erika Hoekstra, telefoon 0591 685556, e-mail e.hoekstra@emmen.nl
gemeente Lelystad, Diane Bergman, telefoon 0320 278903, e-mail dbj.bergman@lelystad.nl
gemeente Zaanstad, Yvonne de Groot, telefoon 075 681 6751, e-mail y.groot@zaanstad.nl


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2002 Gemeente Emmen