Provincie Groningen
Groningen, 5 maart 2002 Persbericht nr. 31
Provincie stemt in met nieuwe opzet dienstregeling Arriva
De Provincie Groningen en vervoersmaatschappij Arriva hebben overeenstemming bereikt over de nieuwe dienstregeling. Op 1 januari 2002 heeft de Provincie aan Arriva een concessie verleend voor het verrichten van openbaar vervoer per bus en auto. Arriva gaat per 31 maart 2002 een zogenaamde "gelaagde" dienstregeling invoeren. Dit betekent dat de inzet van materieel en het aantal ritten dat wordt gereden, afhankelijk is van de uit tellingen waargenomen vervoerbehoefte. Arriva verwacht dat hierdoor het voorzieningenniveau verbetert en dat een betere bedrijfsvoering en efficiëntere exploitatie van het openbaar vervoer mogelijk wordt. De nieuwe dienstregeling houdt onder andere in dat niet meer zoals voorheen het gehele jaar door, met uitzondering van de vakantieperioden, een dienstregeling wordt aangeboden met nagenoeg dezelfde frequentie.
In de periode vanaf de herfstvakantie tot de paasvakantie geldt een
winterdienstregeling. In de periode paasvakantie - herfstvakantie
wordt gereden volgens een basisdienstregeling en tijdens de
schoolvakantieperioden geldt een vakantiedienstregeling. Arriva rijdt
tijdens de winterdienstregeling met de hoogste frequentie. Tijdens de
basisdienstregeling en de vakantiedienstregeling worden minder ritten
gereden.
Het aanpassen van de nieuwe dienstregeling aan de vervoerbehoefte
leidt ook tot een andere inzet van vervoersmiddelen. Zo zullen de
grote gele bussen gedurende delen van de dag, met name 's avonds en in
de weekenden, worden vervangen door achtpersoons taxibusjes.
Om meer service richting reiziger te bieden, zullen op trajecten waar sprake is van congestie, de rijtijden worden aangepast. Hierdoor wordt een betere garantie geboden voor aansluiting op andere bus- en treindiensten. De huidige vraagafhankelijke lijntaxiritten zullen nagenoeg geheel worden vervangen door vaste taxiritten.
Verwacht wordt dat de nieuwe maatregelen in de dienstregeling leiden tot kostenreductie, met als uiteindelijk doel ook voor de toekomst een aanvaardbaar voorzieningenniveau te kunnen handhaven.