Gemeente Rotterdam

'Rotterdam, een open stad'
Essay over het 'Rotterdamgevoel' van migranten

'Waarom is Rotterdam zo'n aansprekende stad voor nieuwkomers' en 'welke kwaliteiten moet een stad hebben om nieuwkomers het gevoel te geven dat ze welkom zijn'. Deze vragen staan centraal in het maandag verschenen essay: 'Rotterdam, een open stad'. Het essay is geschreven door prof. dr. Jan Willem Duyvendak in opdracht van de gemeente Rotterdam. Het is het vijfde en laatste in een reeks over sociale vernieuwing en sociaal investeren, waar het multiculturele karakter van Rotterdam als een rode draad doorheen loopt.

'Rotterdam, een open stad' gaat over de manier waarop migranten hun leven inrichten als ze in Rotterdam arriveren. Ook kijkt de auteur naar wat de stad zelf te bieden heeft aan de nieuwkomers. De auteur gaat in het essay op zoek het 'Rotterdam-gevoel'. Het essay start met een feitelijke beschrijving van de migratie naar Rotterdam. Waarom werd en wordt er voor deze stad gekozen. Vervolgens wordt het karakter van de stad beschreven, waarbij blijkt dat met name het dynamische en moderne karakter de groep nieuwkomers aanspreekt. Tot slot geeft de auteur zijn visie op de toekomst van Rotterdam als migrantenstad.

Wethouder Herman Meijer, opdrachtgever van de essays, is blij met het jongste product: "het levert stof op om op een ándere manier na te denken over de het multiculturele Rotterdam. Door de ogen van nieuwkomers bekeken, blijkt Rotterdam een stad van onbegrensde ambities".

Het essay wordt breed verspreid onder diverse maatschappelijke groeperingen in Rotterdam. Daarnaast wordt een interactieve campagne opgestart. De bedoeling is om op onorthodoxe wijze, de ideeën uit het essay bekend te maken en een brede discussie te starten in de stad. De Rotterdamse bewoners worden actief betrokken in het denken over de gemeenschappelijke elementen die hen binden.

De gemeente betrekt diverse instellingen bij dat proces. Een voorbeeld is het voornemen van de gemeente om met het Historisch museum in Rotterdam te zoeken naar nieuwe manieren om bewoners in de stad te betrekken bij hun geschiedenis en cultuur. De lopende tentoonstelling 'Het Rotterdam Gevoel' in het museum past in deze gedachte. Deze tentoonstelling biedt een goede mogelijkheid om het gemeenschappelijke in de achtergronden van Rotterdammers vorm te geven en zodoende bespreekbaar te maken.