Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: YBEMA GEEFT ZES PROVINCIES EUR 40,8 MILJOEN VOOR BEDRIJVENTERREINEN
Nummer: 31

Datum: 03-05-2002

De provincies Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland hebben elk EUR 6,8 miljoen subsidie gekregen voor de ontwikkeling en herstructurering van bedrijventerreinen. Gezamenlijk ontvangen zij ruim EUR 40,8 miljoen in het kader van de regeling Tender investeringsprogramma's provincies (TIPP) van het Ministerie van Economische Zaken. Alle provincies die begin december 2001 een programma hadden ingediend, zagen hun aanvraag gehonoreerd. Een onafhankelijke Adviescommissie bracht advies uit over de rangschikking bij de tweede tender.

Doel van de TIPP-regeling is ruimte te creëren voor bedrijventerreinen. Tot 2010 is de vraag naar terreinen 13.000 ha, terwijl de voorraad de laatste jaren snel is teruggelopen. Daarnaast is van de bestaande voorraad in totaal tussen de 10 en 15 duizend ha verouderd. Met de TIPP-gelden is het bijvoorbeeld mogelijk bestaande terreinen opnieuw in te richten, wegen te vernieuwen, bedrijfspanden te slopen en te bouwen, braakliggend terrein te benutten of voorzieningen te verbeteren. Staatssecretaris drs.G. Ybema (EZ) stelt voor de TIPP tot 2003 in elk geval EUR 136,13 miljoen beschikbaar. Hiervan is bij de eerste twee tenders bijna EUR 75 miljoen verdeeld.

Bij de tweede tender dienden de zes provincies gezamenlijk 27 projecten in met een investeringsvolume van ruim EUR 330 miljoen. In totaal omvatten deze programma's ruim 260 ha nieuw te ontwikkelen terreinen en ruim 800 ha te herstructureren terreinen.

Gehonoreerde projecten
Gelderland deed met twee projecten voor het eerst mee. Een van de voorstellen betrof terrein De Mars in Zutphen. Dit is een zowel planologisch als financieel een veelomvattend project met een bijzondere aantrekkingskracht in de regio. Ook op het gebied van kennisontwikkeling en ICT diende de provincie plannen in.

Noord-Brabant zette met vijf herstructureringsprojecten duidelijk in op het aanpakken van de moeilijke problematiek van verouderde terreinen in de (binnen)steden. Hierbij aansluitend overweegt de provincie het oprichten van een provinciale herstructureringsmaatschappij voor bedrijventerreinen.

Utrecht kwam met een gevarieerd programma van in totaal zeven projecten. Net als bij de eerste tender werd nu ook een bedrijfsverzamelgebouw in Utrecht als project ingediend. Meer dan voorheen was er nu aandacht voor moeilijk plaatsbare bedrijven.

Met vier ontwikkelings- en herstructureringsprojecten en een bedrijfsverzamelgebouw heeft Zuid-Holland een evenwichtig programma ingediend. De aandacht voor herstructurering en voor bedrijven in de hogere milieucategorieën is noodzakelijk voor deze provincie die kampt met ruimtegebrek voor bedrijven.

Door een te lage rangschikking in relatie tot het budget viel Overijssel bij de eerste tender niet in de prijzen. Voor de tweede tender heeft de provincie het eerder ingediende programma verder uitgewerkt en aangevuld tot vier projecten. Deze zijn zowel gericht op herstructurering van oude terreinen als op ontwikkeling van nieuwe terreinen. Met name terrein Bergweide (Deventer) heeft een bovenregionale uitstraling en past goed binnen de TIPP. Overijssel heeft ook oog voor kennisontwikkeling, een strategie die goed aansluit op ontwikkelingen in de provincie (en met name in Twente).

Noord-Holland zag net als Overijssel de aanvraag in de eerste tender niet gehonoreerd. Voor de tweede tender heeft Noord-Holland gekozen voor een evenwichtig programma dat op een aantal punten goed aansluit op de visie. Opvallend is dat er geen projecten in (de regio) Amsterdam zijn ingediend. Een bijzonder project is de Zeehaven IJmuiden, waar in PPS-verband wordt gewerkt aan vergroting van de mogelijkheden voor de havengerelateerde bedrijvigheid.

Nieuwe indieningsperiode
Alle provincies hebben dit jaar opnieuw de gelegenheid subsidie aan te vragen in het kader van de TIPP-regeling. De derde tender gaat op 16 mei a.s. open. De sluitingsdatum is naar verwachting 16 september 2002. Het budget is opnieuw EUR 40,84 miljoen, waarbij voor elke provincie maximaal EUR 6,8 miljoen subsidie beschikbaar is.

Meer informatie
Provinciale of gemeentelijke bestuurders en andere geïnteresseerden kunnen voor meer informatie over de ingediende projectvoorstellen terecht bij de provincie. Voor algemene vragen kunt u contact opnemen met Senter, dat de TIPP-regeling uitvoert voor het Ministerie van Economische Zaken. De TIPP-projectadviseurs zijn bereikbaar onder algemeen telefoonnummer (070) 361 04 52. Ook op internet is achtergrondinformatie te vinden:www.senter.nl/tipp .

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken. Senter voert overheidsbeleid uit op het terrein van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land.