EnergieNed

Privatiseringseisen voor energiebedrijven onacceptabel

De eisen waaraan energiebedrijven moeten voldoen om te kunnen privatiseren zijn voor de energiebedrijven onacceptabel. De eisen leiden tot verdergaande afsplitsing van de netbeheerder, mogelijke waardevermindering en extra kosten die kunnen oplopen tot honderden miljoenen euros per bedrijf. De eisen gelden ook voor energiebedrijven, die niet de intentie hebben om te privatiseren. EnergieNed Federatie van Energiebedrijven in Nederland roept de minister van Economische Zaken en de Tweede Kamer daarom op de privatiseringseisen drastisch te wijzigen of in te trekken. EnergieNed doet de oproep in een brief die vandaag aan minister Jorritsma van Economische Zaken en de Tweede Kamer is verstuurd.

Binnenkort bespreekt de Tweede Kamer het wetsvoorstel Privatisering Energiebedrijven dat onlangs door minister Jorritsma van Economische Zaken aan de Tweede Kamer is aangeboden. Dit wetsvoorstel bevat een aantal privatiseringseisen in de vorm van wetswijzigingen van de Elektriciteitswet en de Gaswet. De eisen zijn ondermeer dat de zeggenschap over het elektriciteits- en gasnet hoe dan ook in overheidshanden moet blijven of overgaan en de waarde ervan wordt overgedragen aan de netbeheerder.

Voor de energiebedrijven hebben de eisen grote financiële consequenties. Op de eerste plaats is de kans op waardevermindering van de totale holding waartoe de netbeheerder behoort reëel aanwezig. Het is namelijk ten zeerste de vraag of de waarde van de netten nog aan de holding toegerekend kan worden volgens de accountingregels. Als dat niet kan, nemen ook de financieringsmogelijkheden van de holdings af. Op de tweede plaats zijn er grote financiële consequenties vanwege de fiscale kosten (bijv. overdrachtsbelasting) die rechtstreeks voortvloeien uit de afsplitsing. Deze kunnen oplopen tot honderden miljoenen euros per bedrijf.

Voor EnergieNed zijn de privatiseringseisen daarom onacceptabel. Verdergaande afsplitsing is niet nodig. De toegang tot het gasnet en het elektriciteitsnet en de onafhankelijkheid van de netbeheerders is al geregeld in de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet. Het netbeheer is ondergebracht in een aparte BV, waarbij strenge onafhankelijkheidseisen gelden voor het bestuur en de raad van commissarissen van de netbeheerders. Daarnaast houdt de Dienst Uitvoering en Toezicht Energie (DTe) toezicht. Deze eisen en het toezicht zijn het meest vergaand van alle EU-lidstaten. Nog verdergaande onafhankelijkheidseisen zet de energiebedrijven dus op achterstand op de Europese markt.

EnergieNed verwacht dat op basis van het wetsvoorstel de Nederlandse energiebedrijven niet zullen overgaan tot privatiseren en potentiële strategische partners geen belang zullen willen nemen in een Nederlands energiebedrijf. De privatisering van de Nederlandse energiebedrijven is dan totaal mislukt. Privatisering is voor de energiebedrijven echter wel noodzakelijk om op de vrije markt te opereren en weerbaar te zijn. EnergieNed vraagt de minister en de Tweede Kamer het wetsvoorstel in te trekken of te repareren zodanig dat er geen verdergaande ontvlechting is, de waarde van de holding behouden blijft en fiscale kosten volledig worden gecompenseerd.

Voor meer informatie over dit persbericht kan contact worden opgenomen met de heer S. Marbus, telefoon 026 - 356 36 57.


---

---