VEV

Volgende stap gezet in fusie Intechnium, SOM en VEV

Intechnium, SOM en VEV hebben op 4 maart jl. in Woerden hun handtekening gezet onder het convenant dat ertoe moet leiden dat op 1 juli 2002 een overeenkomst tot fusie wordt bekrachtigd. Op grond van het uitgevoerde haalbaarheidsonderzoek, een gunstige beoordeling van de financiële risico's, het voorgestelde besturingsmodel en het convenant dat partijen met hun respectievelijke ondernemingsraden hebben gesloten, is besloten de voorgenomen fusie voort te zetten.

Doel en doelstelling
Het doel van de samenwerking tussen Intechnium, SOM en VEV is het vormen van een nieuwe organisatie waarin de drie partijen als gelijkwaardige partners samengaan. De nieuw te vormen organisatie stelt zich ten doel alert te willen zijn en optimaal in te spelen op de behoefte van en de ontwikkelingen in de betrokken branches. Daarbij richt zij zich op het direct en efficiënt bedienen van haar klantgroepen, met een full-service dienstverlening die van hoge kwaliteit is. Slagvaardigheid en resultaatgericht werken staan hoog in het vaandel. Als kenniscentrum in de installatie-, metalektro- en elektrotechnische/ICT bedrijfstakken verlangt de nieuwe organisatie van zichzelf innoverend te zijn.

Hybride organisatie
Het uitgangspunt voor de nieuw te vormen organisatie is dat deze een hybride karakter moet hebben vanuit de optiek dat de synergie tussen het gesubsidieerde en het commerciële deel een hoge toegevoegde waarde heeft. Binnen deze hybride organisatie bestaat een scheiding in juridische, administratieve en financiële zin. Een splitsing tussen de wettelijke taken die in het kader van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs worden uitgevoerd door het Landelijk Orgaan Beroepsonderwijs (LOB) en het commerciële deel. In het kader van deze organisatiestructuur stelt de organisatie zich ten doel kostdekkend te zijn bij het uitvoeren van de wettelijke taken en winstgevend bij het verrichten van commerciële activiteiten.

Het hybride karakter van de organisatie wordt bovendien versterkt en gewaarborgd doordat er een personele unie zal zijn tussen het bestuur van het LOB en het bestuur van het commerciële deel, respectievelijk tussen de directie van het LOB-deel en de directie van de holdingvennootschap van het commerciële deel. Kortom er is sprake van zowel integraal bestuur als integraal management.

Overgangsbestuur en overgangsdirectie
In de tijd tot de juridische fusie is een overgangsbestuur ingesteld waaraan diverse taken in het kader van de fusie zijn opgedragen. Het overgangsbestuur bestaat uit:
J.P.A.M. Boset, werkgeversorganisatie, B.J. van der Weg, werknemersorganisatie, namens Intechnium.
J.F.P. Daams, werkgeversorganisatie J. Dekker, werknemersorganisatie en W.P. Metsemakers, onderwijsinstellingen, namens SOM. P. Carrière, werkgeversorganisatie en H.A. van Andel, onderwijsinstellingen namens VEV.

De overgangsdirectie bestaat uit G. Ros (Intechnium), J. Eijkelenboom (SOM), en H. Malestein (VEV).

Adviseurs
De directie zal straks worden geadviseerd door de Raad van Advies. De Raad van Advies richt zich op het geven van gevraagd en ongevraagd advies met betrekking tot het LOB-deel en het commerciële deel van de nieuwe organisatie.
De adviezen van de Raad zullen een zwaarwegend karakter hebben.

De nieuw te vormen organisatie zal bij de start drie Commissies Onderwijs Bedrijfsleven (COB) kennen. Binnen een termijn van één à twee jaar wordt er naar gestreefd dit aantal terug te brengen tot één commissie.

Vestigingsplaats
De uiteindelijke locatie van de nieuwe organisatie wordt nog bepaald. Die keuze is straks aan het overgangsbestuur en de overgangsdirectie.


---

Noot voor de redactie (