GroenLinks
GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 4 maart 2002 17:01
Melkert moet duidelijk maken of hij linksom of rechtsom wil
( 4 maart 2002)
Fragment uit de speech van Paul Rosenmöller bij slotbijeenkomst GroenLinks op 4 maart in Amsterdam
Durven of doormodderen?
GroenLinks brengt een open en eerlijke politiek in praktijk. Hier in Amsterdam, maar ook elders in het land geven wij kiezers duidelijkheid.
Of het nu gaat om gevoelige onderwerpen als de veiligheid op straat, de toekomst van de arbeidsongeschiktheid of de kracht van een slimme kilometerheffing.
GroenLinks spreekt zich uit. Met heldere alternatieven.
Van ons geen spierballentaal. Voor een wedstrijdje criminologisch ver plassen koopt de kiezer niets. Voor een nieuwe politieke cultuur én een doelmatige aanpak van problemen veel meer. GroenLinks wil breken met het dichtgetimmerde regeerakkoord en achterkamertjes politiek. Wij willen af van monisme en pluchevaste bestuurders. Dit land snakt naar dualisme.
Duidelijkheid vraagt GroenLinks ook van andere partijen. Of het nu gaat om campagnefinanciering of een onafhankelijke doorlichting van de veiligheidsparagrafen. Groenlinks Amsterdam vraagt ook om duidelijkheid. Bijvoorbeeld van Rob Oudkerk. De vraag van Maarten van Poelgeest luidde: met wie wil je de hoofdstad besturen? De goedgebekte huisarts stond lang met de mond vol tanden. 4 dagen voor de verkiezingen lichtte hij een tipje van de sluier op. Hij voelt zich het meest verwant met links. (Wat een verrassing) Maar het hoge woord is er nog steeds niet uit. In het AT5 lijsttrekkersdebat zal Maarten dit woord er alsnog uit moeten trekken.
Oudkerk doet er verstandig aan eieren voor zijn geld te kiezen. Maak de Amsterdamse kiezer duidelijk welke coalitie je voorkeur heeft. Ga linksom of rechtsom, maar maak een keuze. Dijkstal weet het al, die wil in het hele land rechtsom. Melkert is Melkert. Die houdt zijn kaarten weer op de borst. Het Amsterdamse voorbeeld laat zien dat dit niet valt vol te houden. Melkert moet niet wachten, zeker niet zo lang als Oudkerk. De PvdA staat voor een keuze; Melkert staat voor een keuze:
Durven of doormodderen.
Doormodderen met lastenverlichting en ondoordachte marktwerking.
Doormodderen met wachtlijsten en een permanent kramp rond de hypotheekrente.
Doormodderen met spoorvertragingen en files.
Doormodderen met het grijze midden.
Of durven: durven te kiezen voor solidariteit en gemeenschapszin.
Durven te kiezen voor een inhaalslag in de publieke sector.
Durven te kiezen voor nivellering en de aanpak van onze milieuschuld.
Durven te kiezen voor een slimme kilometerheffing.
Durven te kiezen voor het progressieve en groene alternatief.
Ik zou van de PvdA een keuze willen horen. Niet die oude CDA arrogantie; alles in het midden laten en na de verkiezingen toeslaan. Kok was 4 jaar geleden wel duidelijk voorafgaand aan de gemeenteraads-verkiezingen. Paars was zijn eerste voorkeur. Wat is de 1e voorkeur van Ad Melkert? Laat hij dat eens beantwoorden.