Nederlands Politie Instituut


Nederland moet onveilig worden voor criminelen KORPSBEHEERDERS EN HOOFDCOMMISSARISSEN VAN POLITIE

De landelijke en gemeentelijke overheden moeten de komende jaren in de volle breedte veiligheid tot een absolute prioriteit maken. Nederland moet onveilig worden voor criminelen. Dat moet bereikt worden door het vaststellen van een breed gedragen en in de uitvoering niet vrijblijvend actieplan voor de bestrijding van criminaliteit en onveiligheid. Het Korpsbeheerdersberaad (Kbb) en de Raad van Hoofdcommissarissen (RHC) pleiten dan ook voor een versterking van de positie van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties als coördinerend minister voor integrale veiligheid. De politie moet worden uitgebreid met minimaal 8000 agenten en er moet fors worden geïnvesteerd in automatisering.

In een brief aan de lijsttrekkers van de politieke partijen in de Tweede Kamer dringen Kbb en RHC aan op een aantal concrete maatregelen die de komende jaren worden verwacht:
De brief is onderaan dit persbericht te downloaden als worddocument.

Een minder vrijblijvend integraal veiligheidsprogramma van het kabinet;
Gemeentelijk veiligheidsbeleid in alle gemeenten met resultaatafspraken;
Goede organisatie en verdere opvang van mensen met een psychosociaal probleem;
Toezicht in het openbaar vervoer en op semi-publieke plaatsen;
Invoering van een veiligheidseffectenrapportage; Strengere aanpak van veelplegers;
Uitbreiding van de strafrechtelijke opvang van verslaafden; Versterking van het vreemdelingentoezicht en daaraan gekoppeld uitzettingsbeleid;
Wettelijk verplichte inbouw van technische voorzieningen in diefstalgevoelige objecten;
Aanpassing van de bevoegdheden van de politie aan technologische ontwikkelingen (bijv. in het kader van mobiele telefonie, internet en de toepassing van DNA).

Daarnaast pleiten Kbb en RHC voor meer capaciteit om internationale misdaad aan te pakken, betere randvoorwaarden voor de oprichting van internationale opsporingsteams, uitbreiding van grensoverschrijdende bevoegdheden en verbetering van grensoverschrijdende informatiesystemen.

Algemeen wordt onderschreven dat niet alleen de politie verantwoordelijk kan worden gehouden voor de bestrijding van onveiligheid. Ook andere bestuurlijke en maatschappelijke organisaties dienen daarin hun verantwoordelijkheid te nemen. Daarom pleiten Kbb en RHC voor de versterking van de positie van de minister van BZK als coördineren minister voor integrale veiligheid om dit proces te bevorderen en minder vrijblijvend te maken.

De politie wil de komende jaren de opsporing van criminaliteit versterken en het toezicht en handhaving in het kader van gebiedsgebonden politiezorg verder uitbouwen. Herkenbare en nabije politie is essentieel voor de samenleving. Om deze ambities te kunnen realiseren zijn voldoende personeel en financiën belangrijke randvoorwaarden. Opnieuw pleiten Kbb en RHC voor uitbreiding van de politie met 8000 mensen (exclusief de capaciteitstoename door verlenging van de arbeidstijd van 36 naar 38 uur per week) en extra geld voor de zeer noodzakelijk verbeteringen van de automatisering. In totaal is hiermee zo'n 1 miljard euro gemoeid.

Het Politiek signaal van Korpsbeheerdersberaad en Raad van Hoofdcommissarissen aan de lijsttrekkers van de politieke partijen (wordformat 81,00 kB)

Den Haag, 4 maart 2002.