Korps: Friesland, plaats: Friesland 2-03-2002
Persberichten 2/3 (1/3 13.00 uur t/m 2/3 13.00 uur)

Kootstertille: winkeldiefstal
Vrijdag 1 maart omstreeks 13.00 uur werd door een medewerker van een supermarkt aan de Alde Dyk een 54 jarige bewoonster van Kootstertille aangehouden terzake winkeldiefstal. Zij was betrapt op het wegnemen van 2 pakjes Caballero sigaretten. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Kollum: aanrijding en onder invloed
Op vrijdag 1 maart omstreeks 12.45 uur vond een aanrijding plaats. De veroorzaker verliet na de aanrijding de plaats van ongeval, zonder zijn identiteit achter te laten. Deze bestuurder boste met zijn rechtervoorzijde tegen de linkervoorzijde van een geparkeerd staande auto aan de Voorstraat. Via het kenteken kon even later de verdachte, een 49 jarige bewoner van Kollum, in zijn woning worden aangehouden. Verdachte wenste niet te blazen en op bureau lukte het evenmin. Door een GGD arts is een bloedproef afgenomen Tevens is het rijbewijs van de verdachte ingevorderd..

Leeuwarden: inbraak woning
Tussen 25 februari en vrijdag 1 maart werd er ingebroken in een woning aan de De Bird, Via verbreking van de voordeur is men binnengekomen. De hele woning is doorzocht. Weggenomen 2 videorecorders, een fotocamera, een televisie en enige sieraden. Een 49 jarige bewoner van Leeuwraden heeft hiervan aangifte gedaan.

Harlingen: rijden onder invloed
Vrijdag 1 maart omstreeks 14.34 uur werd een 27 jarige bestuurder van een bromfiets uit Harlingen gecontroleerd op de Kimswerderweg. Op het bureau blies hij 260 ug/l, goed voor een rijverbod van 1 uur.

Heerenveen: zakkenrollerij
Op vrijdag 1 maart tussen 14.00 uur en 15.00 uur werden 2 minderjarige verdachten aangehouden terzake zakkenrollerij. Een 52 jarige bewoner van Heerenveen zag de 2 jongens verdwijnen in het toilet met medeneming van enkele jassen. Dit is gebeurd in de Bowling/Party House aan de Heremaweg. Weggenomen uit de jassen wat kleingeld en een doosje sigaren. Ouders van de minderjarige jongens uit Heerenveen en Joure zijn in kennis gesteld. Aangifte terzake de diefstal werd gedaan door een 67 jarige bewoonster van Langezwaag en een 80 jarige bewoner van Joure.

Dokkum: winkeldiefstal
Vrijdag 1 maart omstreeks 16.05 uur werd een 25 jarige bewoner van Dokkum aangehouden terzake winkeldiefstal. Het personeel van de kledingzaak gevestigd aan de Grote Breedstraat hoorde dat de verdachte in de paskamer het kaartje van het spijkerjack werd verwijderd. Bij de buitendeur werd verdachte aangesproken door het personeel. Het prijskaartje van het spijkerjack werd teruggevonden in zijn broekzak. Tegen verdachte is proces-verbaal aangezegd en na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Kollum: winkeldiefstal
Vrijdag 1 maart omstreeks 16.30 uur werd een 26 jarige bewoner van Kollum aangehouden terzake winkeldiefstal van haarverf, Een 35 jarige bedrijfsleidster van de drogisterij gevestigd aan de Voorstraat sprak de verdachte aan op zijn gedrag in de winkel. Opeens haalde hij vanonder zijn jas de haarverf en wilde alsnog betalen. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: winkeldiefstal in vereniging
Op vrijdag tussen 14.55 uur en 15.00 uur werden 2 17 jarige bewoonster van Leeuwarden aangehouden terzake winkeldiefstal van kleding uit een kledingzaak aan de Nieuwestad. Een beveiligingsbeambte heeft de beide verdachten aangehouden. In een paskamer werd nog een prijskaartje gevonden van een van de gestolen kledingstukken. Een 38 jarige personeelslid deed hiervan aangifte. De een kreeg een dagvaarding en de andere verdachte wordt verwezen naar bureau Halt.

Leeuwarden: rijden zonder rijbewijs
Op vrijdag 1 maart omstreeks 16.33 uur werd een 18 jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden gecontroleerd. Hij bleek niet in het bezit te rijden terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd. De personenauto van verdachte is inbeslaggenomen. Tegen verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Dokkum: winkeldiefstal
Op vrijdag 1 maart omstreeks 18.25 uur werden 2 strafrechterlijke minderjarige uit Anjum aangehouden terzake diefstal van een pakje batterijen vanuit een winkel aan de Hoogstraat. Zij hadden de beveiligingsstrip verwijderd en dachten zo door de poortje te kunnen lopen. Helaas zat de beveiligingsstrip nog in de tas en zodoende ging het alarm af. Worden verwezen naar bureau Halt.

Damwoude: winkeldiefstal
Op vrijdag 1 maart omstreeks 20.00 uur vond er een winkeldiefstal plaats in een textielzaak aan de Conradi Veenlandstraat. Een personeelslid van de zaak zag in een paskamer een leeg hangertje hangen. Een man had zojuist een jas gepast en verliet de winkel. Zij is nog achter de man aangelopen, alsmede enkele anderen. Een getuige meldde dat de bewuste man nu in een café zat en werd om 21.46 uur door de politie aangehouden terzake deze winkeldiefstal. Bleek een 31 jarige bewoner van Dokkum te zijn. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Terschelling-West: aanrijding met gewonden
Op vrijdag 1 maart omstreeks 18.40 uur vond een ernstige aanrijding plaats op de Hoofdweg West. Een 50 jarige automobilist uit Winsem en een 74 jarige automobilist uit Midsland reden in deze volgorde achter elkaar over de Burg. Van Heusdenweg en naderde de flauwe bocht bij Dellewal, toen een 47 jarige automobilist uit Groningen uit tegenovergestelde richting naderde. Deze reed op de Hoofdweg en stuurde de bocht niet goed in, waardoor hij met twee wielen op de voor hem linkerweghelft kwam. De auto boste tegen de tegemoetkomen auto, bestuurd door de 50 jarige aan de linkervoorzijde. Door de klap kwam deze nog verder op de voor hem verkeerde weghelft en botste toen frontaal tegen een tweede auto, bestuurd door de 74 jarige. De 47 jarige bestuurder zat alleen in zijn auto en is per heli vervoerd naar het MCL te Leeuwarden. In de auto, bestuurd door de 50 jarige bestuurder zaten 4 inzittenden, waarvan er slechts één licht gewond raakte. In de andere auto, bestuurd door de 74 jarige zaten ook 4 inzittenden, welke alle vier gewond raakten. De bestuurder van deze auto had enige gekneusde ribben. Een inzittende met ernstige borstklachten is ook per heli overgebracht naar het MCL te Leeuwarden. Ter plaatse werd eerste hulp verleend door ambulancepersoneel en 2 artsen. De brandweer was ook ter plaatse en heeft de beknelde 47 jarige bestuurder uit zijn auto bevrijd. Alle drie de autos zijn total-loss. De 47 jarige automobilist bleek ook gedronken te hebben en van hem is een bloedproef afgenomen. Later bleek bij informatie dat de beide gewonden bij kennis waren en stabiel waren.

Stiens en omstreken: grote alcoholcontrole
In de nacht van vrijdag op zaterdag is een grote alcoholcontrole gehouden. De controle werd uitgevoerd door personeel van de districten Midden-Friesland, Heerenveen, Drachten, Noordwest, de stage groep bij de politie en personeel verkeershandhaving Fryske Diken. In toptaal waren 28 politiemensen bij de actie betrokken. Tevens was aanwezig een parketsecretaris van het Openbaar Ministerie. In totaal werden 330 blaasproeven afgenomen. 14 bestuurders moesten mee naar het bureau in Stiens voor een ademanalyse. 13 bestuurders kregen een proces-verbaal voor rijden onder invloed en bij 3 bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd.

Menaldum: rijden onder invloed
Vrijdag 1 maart omstreeks 22.03 uur werd een 52 jarige automobilist uit Dronrijp gecontroleerd op de Rypsterdyk. Op bureau blies hij 250ug/l, goed voor een rijverbod van 1 uur.

Wanswerd: rijden onder invloed
Vrijdag 1 maart omstreeks 22.39 uur werd een 51 jarige automobilist uit Sint Jacobiparochie gecontroleerd op de Iedyk. Op het bureau blies hij 410 ug/l, goed voor een rijverbod van 3 uur. Kort-Om.

Marssum; rijden onder invloed en geen rijbewijs Vrijdag 1 maart omstreeks 23.03 uur werd een 30 jarige automobilist uit Rotterdam gecontroleerd op de N383 nabij de afslag Marssum. Op bureau blies hij 280 ug/l, goed voor een rijverbod van 1 uur. Tevens had de verdachte geen rijbewijs. Proces-verbaal is opgemaakt.

Wolvega: rijden zonder rijbewijs
Op zaterdag omstreeks 01.10 uur werd een 21 jarige automobilist uit Rotterdam gecontroleerd op de Pastoriestraat. Hij bleek bij rijbewijscontrole niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Deinum: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.58 uur werd een 52 jarige automobilist uit Sint Annaparochie gecontroleerd op de Westergoawei. Op bureau blies hij 495 ug/l, goed voor een rijverbod van 5 uur. I.v.m. recidive een dagvaarding uitgereikt.

Damwoude: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 02.15 uur werd een 22 jarige automobilist uit Ternaard gecontroleerd. Op bureau blies hij 300 ug/l, goed voor een rijverbod van 5 uur. Kort-Om.

Minnertsga: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.51 uur werd een 28 jarige automobilist gecontroleerd oip de Ferniawei. Op bureau blies hij 340 ug/l, goed voor een rijverbod

Marssum, rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 02.40 uur werd een 17 jarige bewoner van Drongrijp, bestuurder van een snorfiets gecontroleerd op het fietspad, gelegen naast de rijksweg 851 onder Marssum. Op bureau blies hij 260 ug/l. goed voor een rijverbod van 1 uur. Daar hij nog geen 18 jaar is, zal hem een schikkingvoorstel worden gestuurd van 75.

Bolsward: doorrijden na aanrijding
Op zaterdag omstreeks 02.00 uur kwam er een melding van een aanrijding op de Franekerstraat.De veroorzaker zou zijn doorgereden. Een getuige gaf het kenteken door van de doorrijder en dit bleek een 49 jarige bewoner van Wommels te zijn. Op de Franekerstraat waren 2 geparkeerd personenautos aan de linkerzijde beschadigd. De beide autos stonden in een parkeerhaven. Het betrof hier een VW golf en een Nissan-Patrol. Ter plaatse werden enige scherven gevonden van de auto van de veroorzaker. Bij de woning van de verdachte werd zijn auto zwaar beschadigd aangetroffen en wel aan de linkerzijkant. Op bureau blies de verdachte ook 485ug/l. I.v.m. recidive is ook zijn rijbewijs ingevorderd. De beide benadeelden hebben zich ook gemeld.

Sint Nicolaasga: brandstichting
Zaterdag tussen 04.10 uur en 04.25 uur werd er brand gesticht bij de basisschool De Beuk aan de Tuke. Ter plaatse gekomen had de brandweer de zaak al geblust. In brand was een speeltoestel gestoken. In de buurt van de glijbaan heeft het behoorlijk gebrand.

Finkum: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 03.55 uur werd een 30 jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op de Istdyk. Op bureau blies hij 615 ug/l, goed voor een rijverbod van 7 uur. Kort-Om.

Sneek: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 04.45 uur werd een 23 jarige automobilist uit Hemelen gecontroleerd op de Prins Hendrikkade. Op bureau bleis hij 835 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. In eerste instantie gaf de verdachte een valse naam op, maar later bedacht hij zich. Tevens zal zijn rijbewijs worden ingevorderd. Kort-Om.

Drachten: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 05/07 uur werd een 42 jarige automobilist uit Harkema gecontroleerd op de Noorderdwarsvaart. Op bureau blies hij 674 ug/l. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd Kort-Om.

Sneek: caravanbrand
Zaterdag omstreeks 04.40 uur kreeg de politie een melding van een caravanbrand op de Prins Hendrikkade. Tegen gevel perceel 5 stond een caravan in brand. Van de caravan bleef niets over en een vlakbij de caravan geparkeerde personenauto was aan de gehele linkerzijde geblakerd. Ook waren van perceel 5 enige ruiten gesneuveld. Eigenaar van de caravan is een 54 jarige bewoner van Sneek.

Menaldum: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 02.57 uur werd een 32 jarige automobilist uit Menaldum gecontroleerd op het Nylan. Op bureau blies hij 625 ug/l en tevens in zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak Frieslandbank
In de nacht van vrijdag op zaterdag is er ingebroken in de Frieslandbank aan het Zaailand. Door verbreking is men het pand binnengekomen. Vermist worden een onbekend aantal laptops. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Ureterp: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 02.32 uur werd een 33 jarige automobilist uit Wijnjewoude gecontroleerd op de Opper Haudmade. Blies op bureau 290 ug/l, goed voor een rijverbod van 2 uur. Kort-Om.

Ternaard: Oprollen geheime zender
Op vrijdag 1 maart omstreeks 21.15 uur werd in de woning van een 18 jarige bewoner van Ternaard aan de Stasjonswei een geheime zender inbeslaggenomen. De zender zond uit onder de naam Bonanza . De inbeslagname is gebeurd in samenwerking mnet de radiocontrole dienst. Tegen verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Nij Beets: oprollen geheime zender
Op vrijdag 1 maart omstreeks 17.15 uur werd in de woning van een 30 jarige bewoner van Nij Beets een geheime zender uit de lucht genomen. In samenwerking met de radiocontroledienst is de zender , genaamd :Woudster inbeslaggenomen. De zender was tijdens de inbeslagname in bedrijf. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Wanswerd: auto te water, rijden onder invloed en zware mishandeling Zaterdag omstreeks 01.55 uur was er een melding van een auto te water aan de Wirdsterterp, waarbij betrokkenen via de landerijen er vandoor waren gegaan. De politie werd verzocht na een paniektelefoontje te gaan naar een woning aan de Wirdsterterp. In de hal van de woning werd natte kleding aangetroffen en er werd medegedeeld dat de beide heren onder de douche stonden. Het betrof een 22 jarige bewoner van Burdaard en een 17 jarige bewoner van Wanswerd. Beide zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau. Op het bureau blies de 22 jarige 520 ug/l, goed voor een rijverbod van 5 uur. De 17 jarige werd na verhoor als getuige heengezonden. De 22 jarige had met zijn vriend een jeugdsoos in Hallum bezocht. Tegen 01.00 uur verlieten de 22 jarige en de 17 jarige de soos en gingen richting auto. De 22 jarige was bestuurder. Hij gaf wat gas en werd aangesproken door een sooslid, vanwege dat het gas geven lawaai veroorzaakte. Even daarna begon de 22 jarige hard naar iemand te roepen en dit werd ook niet gewaardeerd. Op een gegeven moment werd een medepassagiers vastgegrepen door een persoon en op dat moment reed de 22 jarige achteruit om te ontkomen. Toen stonden er voor de auto een grote groep jongens. De inzittenden van de auto voelden zich bedreigd en plotseling gaf de 22 jarige automobilist gas en reed vooruit. De groep jongens konden nog net op tijd opzij springen. Eén jongen bleef staan en werd door de auto aangereden. De jongen viel op de motorkap en rolde daarna over het dak van de auto heen en viel daarna op straat. De bestuurder stopte en zag de jongen opstaan en reed weer verder. Een aantal van de groep sprong vervolgens in autos en reden achter hen aan. Op een boerenweggetje tussen Hallum en Wanswerd raakte de 22 jarige automobilist met de auto in de berm. Wist de auto weer op de weg te krijgen en reed vervolgens direct links van de weg de sloot in.

Leeuwarden: inbraak in 6 bergingen
Zaterdag tussen 06.00 uur en 07.00 uur is in een 6-tal bergingen ingebroken aan de Kinkhoornstraat Deze bergingen bevinden zich onder een flat. Door verbreking van de voordeur van de flat kon met toegang verkrijgen tot de bergingen. Alle deuren van de bergingen zijn ingetrapt. 1.Een 83 jarige bewoonster van Leeuwarden deed hiervan aangifte. Uit haar berging is ontvreemd gereedschap en installatiemateriaal Waarde onbekend 2.Een 34 jarige bewoner van Leeuwarden deed hiervan aangifte. Ontvreemd: visspullen 3.Een 69 jarige bewoner van Leeuwarden deed hiervan aangifte. Ontvreemd: niet bekend. 4.Een 45 jarige bewoner van Leeuwarden deed hiervan aangifte. Ontvreemd: niet bekend. 5.Een 70 jarige bewoner van Leeuwarden deed hiervan aangifte. Ontvreemd: elektrisch gereedschap. Waarde onbekend. 6.Een 55 jarige bewoner van Leeuwarden deed hiervan aangifte. Ontvreemd: 2 fietsen, waarde onbekend.

Langezwaag: eenzijdige aanrijding met letsel
Op vrijdag 1 maart omstreeks 19.53 uur vond een éénzijdige aanrijding plaats op de Hegedyk. Een 49 jarige automobilist reed in de richting Gorredijk. Vermoedelijk als gevolg van te hoge snelheid dreigde hij rechts van de weg te geraken en heeft vervolgens een te forse stuurcorrectie gedaan. Hierdoor schoot de auto aan de linkerzijde van de weg door een tuin en vernield een tuinhek. Tevens werd een tweede tuinhek geramd en vloog de auto gedeeltelijk over een sloot. De neus van de auto belandde in de slootrand, is toen vermoedelijk gekanteld en verder in een weiland doorgerold en ongeveer 30 meter verderop op de kop tot stilstand gekomen. De bestuurder heeft zichzelf uit de auto bevrijd en is weer terug gekropen naar de weg. Daar is hem eerste hulp verleend en vervolgens poer ambulance overgebracht naar het ziekenhuis Tjongerschans te Heerenveen. De verkeersongevallendienst van de politie stelt een onderzoek in. Letsel onbekend.

Leeuwarden: Controle zwaar vervoer
Op vrijdag 1 maart tussen 09.00 uur en 15.00 uur is een grote controle gehouden op zwaar vervoer op de Hendrik Algraweg (tussen 09.00 uur en 12.00 uur) en achter het FEC (13.00 uur en 15.00 uur). De controle werd tezamen gehouden met medewerkers van de RVI (rijksverkeersinspectie). Motorrijders van het team verkeer selecteerden de vrachtautos en brachten dezen naar de controleplaats. Er werden in totaal 25 vrachtautos gecontroleerd. 22 keer werd proces-verbaal opgemaakt en wel: 15 keer terzake overbelading, 9 keer gevolg door een maatregel (af of overladen) 1 keer goederenvervoer zonder vergunning 1 keer geen schijven tachograaf bij zich 1 keer geheel geen vervoersdocumenten 1 keer uitstekende lading 1 keer gevaar voor het op de weg vallen van lading 1 keer geen werkgeversverklaring
1 keer milieu terzake vervoer van afval. Hoogste overschrijding aslast: 30% Hoogste overschrijding totaalgewicht 38%.

Ureterp: controle Fryske Diken
Op vrijdag 1 maart werd gecontroleerd op het baanvak tussen Ureterp en Wijnjewoude. Aldaar zijn wegwerkzaamheden bezig. Ter plaatse geldt een maximum snelheid van 50 km per uur. In totaal zijn 1900 voertuigen gecontroleerd,, waarvan een 110 voertuigen te hard reden. Hoogste snelheid 86 km per uur. Deze wegwerkzaamheden duren tot eind mei 2002 en tot die tijd wordt hier ook regelmatig gecontroleerd.

Bureau communicatie tel: 058 880 8272