Gemeente Groningen


1
MRT
18.45

Persbericht

Tien jaar gemeentelijke fotografieopdracht in de Der Aa-kerk
01-03-2002


Vanaf 2 maart tot en met 1 april is in de Der Aa-kerk de fotoserie Hele ideeën te zien. Hele ideeën is het resultaat van de tiende fotografieopdracht die de gemeente Groningen vorig jaar aan Bert Teunissen gaf. De serie maakt deel uit van de expositie Fotografie in opdracht, 10 jaar Groningen in beeld. Tegelijk met Hele ideeën is een overzicht te zien van de vorige negen fotografieopdrachten, waaronder opdrachten aan bekende fotografen zoals Inez van Lamsweerde en Erwin Olaf. De expositie wordt vrijdag 1 maart om 16.00 uur geopend door wethouder Willem Smink.

Tiende opdracht
In het koor van de kerk wordt het resultaat van de tiende opdracht aan Bert Teunissen gepresenteerd. Bert Teunissen ging in de stad op zoek naar sporen en kenmerken van ideologieën. Hij maakte een serie van 36 foto's van Groningers. Hij nam als insteek de relatie tussen de oudere en de jongere generatie, waarbij hij steeds zocht naar overeenkomsten en verschillen in het bestaan van deze twee groepen. Daarbij legde hij de nadruk op de verschillende levensopvattingen.

Bert Teunissen (1959, Ruurlo) leerde in het midden van de jaren tachtig het vak in de studio's van Brian Morris en Aernout Overbeeke. Hij maakte in deze periode zijn eerste autonome serie Ruurlo. Nadat hij een periode voornamelijk voor tijdschriften had gefotografeerd, maakte hij vanaf 1996 weer autonome series, zoals een serie over de Josti Band en over de sfeer uit zijn jeugd (Domestic Landscapes).

Bert Teunissen exposeerde zijn werk o.a. in Nederland, Denemarken, Zweden en de Verenigde Staten (o.a. in New York). Zijn series werden ook gepubliceerd in o.a. Volkskrant Magazine, NRC M en verschillende buitenlandse tijdschriften zoals Graphis en Art on Paper (USA), Paula (Chili), Zoo en Graphics International (UK), Subastas (Spanje), Photo (Italië), Katalog (Denemarken).

Overzicht fotografieopdrachten
Ter ere van het tweede lustrum is ook een overzicht gemaakt van tien jaar fotografieopdracht. Van de negen eerste series is een selectie te zien in de kooromgang. Samen met de tiende opdracht vormt deze selectie een beeld van de verschillende stromingen in de fotografie van het afgelopen decennium en tien verschillende visies op de stad Groningen.

De negen eerste opdrachten zijn verstrekt aan Inez van Lamsweerde (1991), Erwin Olaf (1992), Siebe Swart (1993), Rommert Boonstra (1994), Wim te Brake (1995), Ellen Kooi (1996), Lewis Baltz (1997), Loodwicks Press Images (1998), Edland Man en Andrea Stultiëns (2000).

De fotografieopdracht
In 1991 heeft de gemeente Groningen een jaarlijkse fotografieopdracht ingesteld. Doel van de opdracht was om de fotografie in het Noorden te stimuleren. Om de grote diversiteit in de fotografie tot uitdrukking te laten komen, is de uitvoering van het initiatief afwisselend in handen gegeven van de directie Kunst en Cultuur (in samenwerking met het Centrum Beeldende Kunst) en de dienst Ruimtelijke Ordening/Economische Zaken (in samenwerking met het Centrum voor Architectuur en Stedenbouw). In de opdrachten van de dienst Ruimtelijke Ordening staat de stad Groningen als onderwerp centraal. In de opdrachten van de directie Kunst en Cultuur ligt het accent op de fotografie als artistiek medium en de werkwijze van de fotograaf.