Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 27/03/2002


---

Benoemingen aan de Vrije Universiteit per 1 maart 2002

Per 1 maart 2002 zijn de volgende hoogleraren benoemd:

Dr.ir. J.W.M. Gerrits is benoemd tot bijzonder hoogleraar Technologie en innovatie bij de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde. Han Gerrits (1963) promoveerde in 1995 aan de VU op het proefschrift Towards Information Logistics. De heer Gerrits heeft een dubbele loopbaan: hij is zowel werkzaam aan de VU als in het bedrijfsleven. Hij houdt zich bezig met vraagstukken waarin technologie en organisatie samenkomen en heeft veel kennis van - en ervaring met - het plannen, ontwerpen en implementeren van technologie-toepassingen in grote organisaties. De laatste jaren heeft hij zich vooral gericht op Internettoepassingen. Met zijn leerstoel wil hij bereiken dat studenten de bijdrage die technologie kan leveren aan organisaties begrijpen en waarderen. Gerrits wil een brug slaan tussen managers en "techneuten": alleen als deze twee werelden goed met elkaar communiceren, kan innovatie ontstaan. Verder wil hij zich inzetten voor projecten waarin universiteit en organisaties samenwerken, zowel op het gebied van onderwijs als op het gebied van onderzoek.

Dr. F. van Harmelen is benoemd tot hoogleraar Kennisrepresentatie en redeneren bij de Faculteit der Exacte Wetenschappen, divisie Wiskunde en Informatica. Frank van Harmelen (1960) promoveerde in 1989 aan de University of Edinburgh, department of Artificial Intelligence, op het proefschrift On the efficiency of meta-level interference systems. Na zijn promotie keerde van Harmelen in 1990 terug naar Nederland, waar hij tot 1995 als post-doc bij de UvA werkte. Vervolgens heeft hij, tot aan zijn huidige benoeming, als post-doc, UD en UHD aan de VU gewerkt. Het onderzoek van van Harmelen richt zich op het modelleren, representeren en implementeren van verschillende kennis- en redeneervormen, met een tweeledig doel: enerzijds het doorgronden van fundamentele vragen over de algoritmiek en representatievormen die ten grondslag liggen aan kennis en redeneren, anderzijds het gebruik hiervan in praktische toepassingen zoals kennissystemen en intelligente Internet toepassingen.

Dr. Ir. M. van Steen is bij de Faculteit der Exacte Wetenschappen, divisie Wiskunde en Informatica, benoemd tot hoogleraar Grootschalig gedistribueerde systemen. Maarten van Steen (1959) promoveerde in 1988 aan de Universiteit Leiden op het proefschrift Modeling dynamic systems by parallel decision processes. Na zijn promotie werkte van Steen enkele jaren bij TNO Delft waar hij zich bezighield met programmeeromgevingen voor parallelle computers. In 1994 werd van Steen UD bij de afdeling Computersystemen van de divisie Wiskunde en Informatica van de VU. Hij was vanaf 1999 UHD bij diezelfde afdeling. Zijn onderzoek aan de VU concentreerde zich tot dusver op grootschalige computersystemen voor het Internet. Een belangrijk probleem van het huidige Internet is dat het feitelijk niets anders is dan een computernetwerk. Dit is een probleem als er toepassingen ontwikkeld moeten worden, zoals bijvoorbeeld elektronische diensten, omdat er veel moeite gestoken moet worden in het verspreiden van zo´n toepassing over het Internet. Binnen de leerstoel Grootschalige gedistribueerde systemen richt van Steen zich op het bedenken en ontwikkelen van technieken die het Internet omvormen van een computernetwerk naar een systeem waarvoor het makkelijker is toepassingen te maken. Te denken valt hierbij aan technieken voor het automatisch en efficiënt verspreiden en repliceren van gegevens naar de plekken waar die gegevens nodig zijn, voor het delen en uitwisselen van opslagcapaciteit, en voor het veranderen van de algemene infrastructuur.


---

2002-03-27 / pb 2.025.0 / as/

References


1. http://www.feweb.vu.nl/

2. http://www.few.vu.nl/

3. http://www.few.vu.nl/

Voor meer informatie over promoties, oraties en alle overige activiteiten die vermeld staan in dit e-mailbericht, kunt u terecht bij de dienst Communicatie, e-mail: communicatie@dienst.vu.nl, http://www.vu.nl of tel. (020) 444 5666.