Ingezonden persbericht

Jodendom, islam, christendom

Onderwijskrant moet jongeren informeren en aanzetten tot discussie

AMSTERDAM, 20020228 -- Na het christendom is de islam de grootste godsdienst in Nederland. De islam is met 700.000 aanhangers tevens de snelst groeiende godsdienst in ons land. Na de aanslagen op 11 september vorig jaar in New York is er in Nederland veel gesproken, geschreven en geoordeeld over deze godsdienst. Regelmatig is geconstateerd dat niet-moslims weinig weten over de islam. Veel mensen hebben opvattingen over 'de islam' zonder dat ze veel weten over dit geloof. Tegelijkertijd weten moslims weinig over het christendom of het jodendom.

Voor het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) reden om over dit onderwerp een onderwijskrant samen te stellen met veel informatie over de islam, maar ook vergelijkingen met het jodendom en het christendom. Ook wordt de vraag gesteld of geloof en politiek iets met elkaar te hebben. De bedoeling is dat er gesprekken ontstaan. Dat jongeren nieuwsgierig worden naar mensen met een andere levens- of geloofsovertuiging, een andere cultuur en andere normen en waarden. In de krant worden de volgende onderwerpen behandeld: · God en het boek · Hoe moeten gelovigen leven? · Moskee, synagoge, kerk · Rituelen en feestdagen · De komst van de islam naar Nederland · Jongeren en culturele waarden · Hebben geloof en politiek iets met elkaar te maken? · Literatuurlijst · Websites. De krant richt zich op het voortgezet onderwijs, maar is ook goed te gebruiken als informatie- en discussiemateriaal in verenigingen en organisaties.

Verkrijgbaar vanaf 1 maart. De onderwijskrant is geïllustreerd, telt 12 pagina's en wordt als pakket van 35 exemplaren aangeboden. Bij het pakket zit een uitgebreide docentenhandleiding. De prijs bedraagt ¤ 39,-. De losse prijs bedraagt ¤ 1,60.

Naast deze krant worden door het IPP ook gastlessen verzorgd over het onderwerp "religie en democratie". De lessen worden gegeven door jongeren uit politieke, Marokkaanse en Turkse jongerenorganisaties.

Besteladres: Instituut voor Publiek en Politiek, Amsterdam. Tel. 020 5217600.



Ingezonden persbericht