Gemeente Amsterdam


---
|
Koninginnedag 2002: vergunningen aanvragen vóór 1 maart

Vóór vrijdag 1 maart 2002 moeten de aanvragen voor vergunningen of ontheffingen voor het vieren van Koninginnedag 2002 zijn ingediend. Deze vergunningen of ontheffingen zijn nodig voor:
* De straatverkoop op de vergunningenmarkt op het Damrak en het Rokin.

* Het houden van een evenement of het maken van (versterkte) muziek.
* Het plaatsen van een biertap (dit is alleen toegestaan aan de Amsterdamse horeca in het bezit van een geldige drankvergunning).

Net zoals in andere jaren mag geen vrijmarkt worden gehouden op het Stationsplein, de Dam, in de Leidsestraat (inclusief de bruggen), op het Leidseplein en (de toegangen tot) het Max Euweplein, het Rembrandtplein en (nieuw dit jaar) in de Reguliersbreestraat. Naast de al bestaande kindervrijmarkten, zoals het Vondelpark, Waterlooplein (aan de zijde van de ingang van de trouwzalen), Dapperplein, Mosveld, Waterlandplein en Buikslotermeerplein, (het parkgedeelte van) het Frederiksplein, (het kleine plein) in het winkelcentrum De Amsterdamse Poort, wordt dit jaar ook de noordzijde van de Sint Anthoniesluis en de noordzijde van de Leliegracht bij de Leliesluis vrijgehouden voor kinderen.
Verder is de vrijmarkt in principe overal toegestaan; wel moet de rijweg, en met name de trambaan, worden vrijgehouden. Uit veiligheidsoverwegingen is er ook geen vrijmarkt toegestaan bij de nooduitgangen van winkels, bioscopen e.d.
De belangrijkste regel is dat de vrijmarkt, inclusief de op- en afbouw, zich op dinsdag 30 april tussen 06.00 en 20.30 uur (einde markt om 20.00 uur, opruimen klaar vóór 20.30 uur) mag afspelen. Het opbouwen van de vergunningenmarkt mag om 06.00 uur beginnen, maar de daadwerkelijke verkoop start om 09.00 uur. Ook deze markt eindigt om uiterlijk 20.00 uur.

Verkeerssituatie
De parkeerruimte in de binnenstad is beperkt. Handelaren die een vergunning hebben gekregen voor de verkoop op het Damrak of het Rokin mogen maximaal per plek 1 auto waarvoor een rijbewijs B vereist is, meenemen. Op de dag zelf zal de politie streng handhaven op de toestroom en rijrichting van het verkeer naar de vergunningenmarkt.

Verkoop alcohol
De verkoop van alcohol is alleen toegestaan aan Amsterdamse horecaondernemers die al een vergunning hebben om alcohol te verkopen. Particulieren mogen geen alcohol verkopen of gratis schenken. Nieuw dit jaar is dat de horecaondernemers, mits zij een ontheffing hebben aangevraagd en verkregen, direct voor hun zaak aan de openbare weg (naast wijn en frisdrank) alleen het zgn. evenementenbier (bier met een laag alcoholpercentage) mogen schenken en verkopen. De ontheffing voor het schenken op de openbare weg wordt voor maximaal 2 kranen per café verleend. Deze biertaps mogen op 30 april vanaf 06.00 uur worden opgebouwd, tenzij anders in de vergunning staat vermeld. Vanaf 09.00 uur mag er daadwerkelijk worden getapt, op 30 april om uiterlijk 21.00 uur moeten de biertaps weer zijn verwijderd. Voor het plaatsen van grote biertaps in smalle straten wordt geen ontheffing verleend.
De verkoop van gemixte dranken, zoals bijvoorbeeld breezers, aan de openbare weg is niet toegestaan. Daarnaast mogen breezers/bier en soortgelijke drankjes niet in flesjes worden verkocht; deze drankjes moeten worden uitgeschonken in milieuvriendelijke plastic glazen.

Sluitingstijden horeca
Voor de horeca geldt in de nacht van maandag 29 op dinsdag 30 april de zgn. weekendregeling. Deze regeling is alleen van toepassing op die zaken die hier normaal gesproken gebruik van mogen maken; voor bijvoorbeeld coffeeshops geldt deze regeling niet. In de nacht van dinsdag 30 april op woensdag 1 mei geldt de gebruikelijke sluitingstijd; incidentele verlenging wordt niet verleend. De weekendregeling voor de horeca heeft alleen betrekking op het bedrijf zelf en niet op de verkoop aan de openbare weg.

Bederfelijke waar
Het verkopen van zgn. bederfelijke waar is alleen toegestaan aan de in Amsterdam gevestigde horeca of aan beroeps-handelaren die in het bezit zijn van een geldig bewijs van inschrijving als ambulante handelaar van de gemeente Amsterdam of in het bezit zijn van een geldige CRK-kaart (Centraal Registratiekantoor voor de Ambulante Handel). Deze handelaren mogen alleen de waren verkopen die vermeld staan op het bewijs van inschrijving van de Kamer van Koophandel en/of de CRK-kaart.
Daarnaast mogen de in Amsterdam gevestigde niet-horecabedrijven zoals bakkers, slagers etc. bederfelijke waar verkopen, mits het zgn. branche-eigen etenswaar betreft die voor directe consump-tie is (b.v. de slager met broodjes hamburger, of de bakker met puddingbroodjes, maar b.v. geen broodjes shoarma door de groenteman, omdat er in een broodje shoarma ook wat sla zit), en dit vóór de eigen deur en niet in het vergunningengebied plaatsvindt.

Bouwsels
Bouwsels, zoals bijvoorbeeld een podium, tent of bar, mogen alleen worden neergezet, mits dit is aangegeven in de aanvraag voor de evenementenvergunning en hiervoor toestemming is verleend. Er worden geen vergunningen verstrekt voor het houden van evenementen op het Spui en het Koningsplein en er mogen geen bouwsels of obstakels e.d. worden geplaatst in de Warmoesstraat, Reguliersbreestraat, Reguliersdwarsstraat, Kalverstraat, op de Nieuwendijk, Heiligeweg, in de straatjes van de Leidsebuurt, en de doorgaande route Rozengracht, Raadhuisstraat, Nieuwezijds Voorburgwal en Martelaarsgracht. Dit jaar mogen er alleen nog (vergunde) evenementen aan één zijde van bruggen plaatsvinden; in 2003 worden er op bruggen geen evenementen meer toegestaan.

Winkels en markten
Winkels mogen op 30 april geopend zijn, maar gezien het feestelijke karakter van deze dag mag er vóór de winkels vrijmarkt plaatsvinden. Er mogen echter geen reguliere dagmarkten worden gehouden.

Overige evenementen
Buiten de binnenstad (de binnenstad is het gebied omgeven door het water van het IJ, de (kade van de) Dijksgracht, de Singelgracht, het Westerkanaal, de Zoutkeetsgracht en het water van het IJ) mogen in de nacht van 30 april op 1 mei wel evenementen worden georgani-seerd, mits hiervoor een vergunning is verleend door het betref-fende stadsdeel. Grootschalige evenementen met meer dan 10.000 bezoekers worden niet toegestaan.

Vuilnis
Alle deelnemers aan de markten moeten na afloop van de markt om 20.00 uur alle onverkochte spullen, dozen, verpakkingen e.d. opruimen. Om uiterlijk 20.30 uur moet alles zijn opgeruimd, zodat er door de Reiniging kan worden begonnen met schoonmaken. Ook op Koninginnedag geldt dat de vervuiler zelf verantwoordelijk is voor de achtergelaten rommel of vuilnis, dus die zelf moet opruimen of de hieraan verbonden kosten moet vergoeden. Dit geldt ook voor vuilnis en afval veroorzaakt door sampling van bedrijven.

Aanvragen vergunningen binnenstad
Vergunningen voor de straatverkoop op het Damrak kunnen schriftelijk worden aangevraagd onder vermelding -van naam, voornaam, adres, postcode en woonplaats, en het te verkopen artikel en aanvoermateriaal. Voor de verkoop van eet- en drinkwaren moet een kopie van het bewijs van inschrijving als erkend straathandelaar in eet- en drinkwaren worden bijgevoegd.
De aanvraag voor een vergunning voor het houden van een evenement of het maken van (versterkte) muziek in de binnenstad kan met een aanvraagformulier, te verkrijgen bij de balie van de Dienst Binnen-stad in het Dienstencentrum van het stadhuis (aan de binnenstraat), of telefonisch op nummer 5524475, worden aangevraagd. Een ontheffing voor het plaatsen van een biertap in de binnenstad (alleen toegestaan aan de Amsterdamse horeca) kan aan de balie van de Dienst Binnenstad in het Dienstencentrum van het stadhuis (aan de binnenstraat) worden aangevraagd.
Aanvragen voor vergunningen en/of ontheffingen moeten vóór 1 maart 2002 bij de Dienst Binnenstad, afdeling Bestuurszaken, Amstel 1, 1011 PN AMSTERDAM zijn ingediend. Alleen volledige en duidelijk ingevulde aanvragen worden in behandeling genomen. Informatie over vergunningen en ontheffingen is te verkrijgen via de e-mail: ygroen@binnenstad.amsterdam.nl
De openingstijden van de balie van de Dienst Binnenstad in het Dienstencentrum van het stadhuis (aan de binnenstraat) zijn op werkdagen van 09.00 tot 12.30 uur.

Aanvragen vergunningen buiten de binnenstad
Aanvragen en/of ontheffingen die buiten de binnenstad vallen, kunnen vóór 1 maart 2002 bij het betreffende stadsdeel worden ingediend.

Rob Kaercher

© gemeente Amsterdam - 4-02-2002