VVD

27 feb 2002 - VVD maant Brinkhorst tot spoed inzake MKZ

"Zeker nu het weer rommelt in Engeland, is het van het allergrootste belang dat de evaluatie van MKZ-crisis snel gaat plaastvinden. Uitstel is onverantwoord," aldus Oplaat.

De VVD Tweede-Kamerfractie wil dat minister Brinkhorst van LNV haast maakt met de evaluatie van de mond- en klauwzeercrisis van vorig jaar. Volgens VVD-woordvoerder Gert-Jan Oplaat is Brinkhorst veel te laks als het gaat om het mkz-dossier. Oplaat meent dat er veel lessen zijn te leren uit de laatste mkz-crisis. "Dat is van groot belang, zeker nu het weer rommelt in Engeland", aldus de liberaal. Oplaat: "De minister wekt desondanks nog steeds niet de indruk met spoed te willen evalueren, ondanks herhaaldelijkse verzoeken van de VVD in 2001". De liberaal vindt de afwachtende houding van Brinkhorst onverantwoord. "De VVD wil het mkz-dossier daarom met spoed en nog voor de verkiezingen evalueren".

Oplaat meent dat de evaluatie van de afgelopen crisis essentieel is om een eventuele volgende uitbraak van mkz het hoofd te kunnen bieden. "Als we een volgende uitbraak van mkz te lijf moeten met verouderde draaiboeken en zonder lessen te leren uit de bestrijding in 2001, dan kunnen er opnieuw grote problemen ontstaan. De VVD heeft Brinkhorst daarom zelfs al in 2001 herhaaldelijk verzocht haast te maken met de evaluatie".

Oplaat wijst er op dat die gevolgen niet alleen betrekking hebben op de veehouderij in Nederland, maar ook op bijvoorbeeld toerisme, horeca en andere sectoren binnen het midden- en kleinbedrijf. "De evaluatie moet dus goed en snel gebeuren," aldus Oplaat.

27 februari 2002