Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Hierbij ontvangt u de elektronische attendering van OnderzoekBerichten, de maandelijkse nieuwsbrief van NWO voor de pers.


###

OnderzoekBerichten maart 2002

Musicus bepaalt zelf grenzen interpretatie
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_57selv
Luisteraars naar klassieke muziek waarderen een uitvoering meer als de interpretatie van de muziek consistent is. In de eerste maten zet de uitvoerder de toon waarmee hij de vrijheid voor de rest van de uitvoering sterk beperkt. Dat blijkt uit NWO-onderzoek van drs. Renee Timmers van de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Stabielere siliciumlaag maakt plat beeldscherm goedkoper http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_57sfqd
In een project van de Technologiestichting STW en energieorganisatie Novem aan de Universiteit Utrecht hebben onderzoekers nieuwe siliciumlagen ontwikkeld die stabieler en goedkoper zijn dan de huidige amorfe siliciumlagen. De elektronische eigenschappen van de huidige lagen in beeldschermen van laptops en in zonnecellen veranderen als het materiaal onder 'stress' staat, bijvoorbeeld door zonneschijn of elektrische spanning.

Descartes' belangrijkste boek verkocht slecht
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_57sfxr
De zeventiende-eeuwse filosoof René Descartes had moeite zijn boek Discour de la Methode te verkopen. Nu is het een van de kostbaarste boeken uit de filosofie. Historicus Matthijs van Otegem van de Universiteit van Utrecht kwam dit op het spoor bij het schrijven van een complete bibliografie van het werk van Descartes.

Lunch op straat voedt arme bewoners Nairobi
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_57sfzh
Vooral inwoners van krottenwijken blijken baat te hebben bij maaltijden van stalletjes op straat. Dat blijkt uit NWO-onderzoek in de Keniaase hoofdstad Nairobi. Voedingsdeskundigen van de Wageningen Universiteit en de Universiteit van Nairobi voerden het onderzoek gezamenlijk uit.

Multi-etnische wijk bestaat uit cultuureilanden
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_57sg65
Tussen de verschillende etnische groepen in de Utrechtse wijk Lombok vindt nauwelijks cultuuruitwisseling plaats. Taal- en cultuuronderzoekers van het Meertens-Instituut en de universiteiten van Tilburg, Utrecht en Nijmegen vergelijken de situatie in hun zojuist verschenen boek met een omgekeerde lat-relatie.

De zonnebrand van de oceaan
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_57sg7k
Zonnestraling is van veel grotere invloed op het leven in de oceaan dan werd gedacht. Uit onderzoek van het Koninklijke NIOZ blijkt dat UV-straling acht keer meer organische koolstof verbrandt tot kooldioxide dan plankton. Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat juist plankton de grootste producent was van CO2.

Verdwenen Europese delta voorspelt toekomst huidige rivieren http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_57sgbx
Delftse aardwetenschappers hebben de afzettingspatronen opgetekend van de grootste rivier die Europa ooit heeft gehad. Voor het eerst is de Europese oerrivier Eridanos in zijn geheel bestudeerd. Het onderzoek aan de miljoenen jaren oude delta helpt bij het voorspellen van de langetermijndynamiek van huidige rivieren.

Warmteminnende planten winnen terrein
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_57sghc
De vegetatie in Nederland is de afgelopen twintig jaar veranderd door het mildere klimaat. Dat blijkt uit onderzoek van de Leidse bioloog Wil Tamis, die de omvangrijke gegevensbestanden van FLORON en het Nationaal Herbarium systematisch heeft onderzocht. In een vervolgonderzoek, gefinancierd door NWO, wil Tamis de toekomstige veranderingen in plantengroei gaan voorspellen.

De genetica van contactpunten in de hersenen
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_57sgmk
De onderzoeksgroep van prof. dr. Matthijs Verhage (VU/VUmc) start een PIONIER-onderzoek naar de genetische programma's die de aanleg verzorgen van de contactpunten tussen hersencellen. De onderzoekers willen verder begrijpen hoe de hersenen hun programma's bijstellen als de contactpunten meer of minder worden gebruikt. NWO, de VU en het VUmc geven in totaal twee miljoen euro aan dit project.

Onderzoekers verhogen kans ontdekking nieuwe medicijnen http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_57sgvn
Een groot potentieel aan nieuwe medicijnen komt binnen bereik met nieuwe opsporingstechnieken. Prof. dr. Rob Leurs van de Vrije Universiteit gaat met negen ton PIONIER-subsidie van de Technologiestichting STW speuren naar synthetische en lichaamseigen stoffen die aangrijpen op belangrijke eiwitten.


--
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Afdeling Voorlichting en Communicatie
Postbus 93138
2509 AC Den Haag
Telefoon (070) 344 07 13
Fax (070) 385 09 71
E-mail news@nwo.nl
Internet algemeen http://www.nwo.nl
Internet nieuws http://www.nwo.nl/nieuws
Internet pers en publiek http://www.nwo.nl/wetenschapsplein