Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam.
01/03/2002





---

VU, VU medisch centrum en Gemeente Amsterdam sluiten overeenkomst Woningen op de VU-campus

De gemeente Amsterdam en de Vrije Universiteit (VU) en VU medisch centrum (VUmc) ondertekenen op vrijdag 1 maart een intentieverklaring voor het maken van een gezamenlijke ontwikkelingsvisie voor het ´VU-studiegebied´.

Het VU-studiegebied is het gebied dat ligt aan de Zuidas in Amsterdam en wordt begrensd door de Amstelveenseweg, de Ringweg A10 zuid, de Buitenveldertselaan en de A.J. Ernststraat. De terreinen en gebouwen van de VU en het VUmc en de sportvelden ten noorden van de De Boelelaan zijn onderdelen van het gebied. Belangen van de overige partijen in het gebied worden meegenomen in de op te stellen ontwikkelingsvisie.

Met deze intentieovereenkomst geven de gemeente en de instellingen de gezamenlijke ambitie voor dit deel van de Zuidas aan. Ze gaan ervan uit dat voor beiden een meerwaarde in het gebied ontstaat door de samenwerking. Een en ander moet leiden tot een goede mix aan functies, vanuit zowel de VU/VUmc als de gemeente Amsterdam, die past in de plannen die in het kader van de Zuidas worden ontwikkeld. De Vrije Universiteit en het VU medisch centrum grijpen hun ligging binnen de Zuidas aan om zich te ontwikkelen tot een dynamisch onderdeel van de stad.

Een van de centrale thema"s is het creëren van stedelijkheid in het studiegebied. Een en ander kan worden gerealiseerd door verdichting, uitbreiding en functiemenging. Hierbij wordt gedacht aan de extra voorzieningen, woningen en bedrijvigheid. Dit kan mogelijk gemaakt worden door het uitwisselen van programma en locaties. Een belangrijk programma-element hierbij is het behouden van Sportclub Buitenveldert binnen de Zuidas.

De toekomstige ontwikkelingen binnen het studiegebied voorzien in ontwikkelingsmogelijkheden van ca. 400.000 m2 bvo.



Vrije Universiteit Amsterdam