Milieudefensie

Persbericht

Lokale Leefbaarheidpartijen weinig groen

Amsterdam, 1 maart 2002 --- De lokale partijen die op 6 maart meedoen aan de
gemeenteraadsverkiezingen onder de noemer 'leefbaar' hebben weinig op met het milieu. Dat blijkt uit een uitvoerige inventarisatie onder 80 lokale leefbaarheidpartijen door de redactie van het tijdschrift Milieudefensie. De resultaten zijn gepubliceerd in het nieuwste nummer van Milieudefensie. Het complete dossier is te vinden op www.milieudefensie.nl.

Veel lokale leefbaarheidpartijen vermijden het maken van keuzen. Ze bepleiten zowel meer ruimte voor de auto als voor groen, zijn voor behoud van het groen én voor ruim wonen (wat vaak ten koste gaat van het groen). Vooral in de Randstad blijken de partijen het begrip 'leefbaar' al snel te associëren met een goede doorstroming, 'bereikbaarheid' en voldoende betaalbare parkeerplekken. Slechts een handvol van de 80 lokale leefbaarheidpartijen doet voorstellen voor milieuvriendelijk beleid of om het autoverkeer terug te dringen.

De meeste lokale partijen met 'leefbaar' in hun naam houden liever afstand van Leefbaar Nederland. Het vertrek van lijsttrekker Pim Fortuyn lijkt daar weinig in veranderd te hebben.

De redactie van Milieudefensie heeft de lokale leefbaarheidpartijen beoordeeld op hun programma, bevraagd op hun standpunten en heeft aan waarnemers ter plekke - zoals de plaatselijke afdeling van Milieudefensie of lokale media - naar hun oordeel gevraagd.

Op www.milieudefensie.nl vindt u:
* het artikel Dossier Leefbaar Lokaal uit het nieuwste nummer van het blad Milieudefensie;
* een overzichtelijk kaartje van het groene gehalte van alle lokale leefbaarheidpartijen die op 6 maart meedoen aan de
gemeenteraadsverkiezingen;

* het complete dossier over het groene gehalte van alle lokale leefbaarheidpartijen.

###



Milieudefensie