Wageningen Universiteit
Nieuwsbericht Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Fast food cruciaal voor armen in Nairobi
De straatverkoop van voedsel in Nairobi zou gelegaliseerd moeten worden, menen
twee onderzoekers. Dat zou de beschikbaarheid voor de armen van veilig,
voedzaam en goedkoop voedsel verbeteren. Het stadsbestuur ziet de slordige
kraampjes met chapati en mandazi - lokale versies van pannenkoek en donut -
het liefst verdwijnen.
In kleine kraampjes langs de weg wordt in de hoofdstad van Kenia, net als in
de rest van Afrika, kant en klaar eten verkocht. Voedingskundige ir Hilda van
't Riet deed promotieonderzoek naar de bijdrage van deze street foods aan de
voeding van arme mensen in Nairobi.
Juist degenen die het armste zijn en in sloppenwijken wonen, eten vaak voedsel
dat langs de kant van de weg gekocht is. Het is snel, gemakkelijk en goedkoop,
vinden ze, al blijkt dat laatste niet altijd waar. Wie iets rijker is eet ook
vaak buitenshuis, maar dan in eenvoudige restaurantjes. Zij zeggen niet van
kraampjes op straat te eten omdat die niet hygienisch zijn.
Ook Alice Mboganie Mwangi MSc onderzocht de straatverkoop van voedsel in
Nairobi. Zij concludeerde dat het een belangrijke bron van inkomsten vormt
voor de arme inwoners van Nairobi. Vijfenzestig procent van de armsten
verdient hiermee het grootste deel van zijn inkomen. Street foods voorzien de
armsten niet alleen van werkgelegenheid, maar voorzien ook in hun
voedselbehoefte. Het is vet en eiwitrijk voedsel, maar het bevat onvoldoende
ijzer en vitamine A. Toch denkt Mwangi dat de voedingswaarde van de
straatverkoop stijgt als de verkopers er meer mee kunnen verdienen.
Stadsbestuurders van Nairobi erkennen de handel in street foods niet en zien
de slordige kraampjes het liefst verdwijnen uit het straatbeeld. Vooral het
zakendistrict van de stad willen ze een modern aangezicht geven. Van 't Riet
en Mwangi pleiten voor erkenning en legalisering van de straatverkoop.
Verkopers zijn dan zekerder van hun inkomsten, en de beschikbaarheid van
veilig, voedzaam en goedkoop voedsel voor de allerarmsten kan op die manier
verbeterd worden. Concreet stellen ze voor stromend water en toiletten
beschikbaar te stellen op plaatsen waar eten verkocht wordt. Ook zou het
frituurvet dat verkopers gebruiken verrijkt kunnen worden met vitamine A. Voor
dergelijke projecten is, denkt Van 't Riet, samenwerking nodig tussen lokale
overheid, verkopers en maatschappelijke organisaties. | Joris Tielens
Beide onderzoekers promoveren bij prof. Wija van Staveren, hoogleraar voeding
van de oudere mens.