Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Vuurwerkbesluit in werking getreden (1-3-2002)




Het Vuurwerkbesluit is vandaag, 1 maart 2002, in
werking getreden zoals minister Pronk reeds in december heeft aangekondigd. Met de inwerkingtreding van dit besluit vervallen het Vuurwerkbesluit Wet milieugevaarlijke stoffen en het Reglement Gevaarlijke Stoffen. Het besluit kent een overgangstermijn tot 1 maart 2004 voor bedrijven die professioneel vuurwerk en consumentenvuurwerk opslaan of bewerken (technische voorschriften). Het Vuurwerkbesluit maakt onderscheid tussen consumentenvuurwerk en professioneel vuurwerk.

Veiligheidsafstanden vuurwerkbedrijven

Nieuw in het besluit is - naast de aangescherpte eisen voor de opslag van vuurwerk - dat voortaan strikte veiligheidsafstanden gelden die door de overheid bij de verlening van een milieuvergunning voor een vuurwerkbedrijf en bij de vaststelling van bestemmingsplannen in acht genomen moeten worden.Voor bedrijven waar meer dan 10.000 kilogram consumentenvuurwerk mag worden  opgeslagen geldt een afstand van ten minste 20 meter ten opzichte tot kwetsbare objecten op voorwaarde dat het vuurwerk in transportverpakking is opgeslagen. Onder deze condities geldt een maximum per bewaarplaats van 50.000 kilogram. Voor inrichtingen met een opslag van minder dan 10.000 kilogram consumentenvuurwerk geldt een afstand van ten minste 8 meter tot kwetsbare objecten.
Voor bedrijven met professioneel vuurwerk, al dan
niet in combinatie met consumentenvuurwerk, geldt een afstand van 800 meter ten opzichte van kwetsbare objecten en een
maximum van 6000 kilogram vuurwerk per inrichting.

Consumentenvuurwerk

Consumentenvuurwerk is vuurwerk dat bestemd is voor particulier gebruik. Dat vuurwerk moet voldoen aan de in het besluit opgenomen productveiligheidseisen. Daarnaast moet consumentenvuurwerk, evenals professioneel vuurwerk, veilig zijn verpakt en deugdelijk zijn geëtiketteerd zodat de gevaarseigenschappen van het product overeenkomen met de aanduiding op de doos. Het is de taak van de importeur daarvoor te zorgen. Het afsteken van consumentenvuurwerk is buiten de daarvoor toegestane tijden rond de jaarwisseling niet toegestaan.

Afsteken van professioneel vuurwerk

Met ingang van 1 maart 2002 gaat de bevoegdheid voor het verlenen van een vergunning voor het afsteken van professioneel vuurwerk over van de Minister van Verkeer en Waterstaat naar Gedeputeerde Staten van de provincie waar de aanvrager is gevestigd. Een geldige 'bezigingsvergunning' die voor 1 maart 2002 is verleend door de minister ven Verkeer en Waterstaat blijft geldig tot en met 31 december 2002. Het maakt hierbij geen verschil of de vergunninghouder in Nederland of in het buitenland is gevestigd. Dat betekent dat ook de aan die vergunning verbonden voorschriften tot en met 31 december 2002 van kracht blijven, waaronder de eis dat voor het afsteken van professioneel vuurwerk een verklaring van geen bezwaar van de burgemeester van de betrokken gemeente nodig is.
Na 31 december 2002 moet degene die zich met professioneel vuurwerk bezighoudt en die nu over een vergunning van de minister van Verkeer en Waterstaat beschikt een nieuwe vergunning hebben van Gedeputeerde Staten van de provincie waar hij of zij is gevestigd. Dan is voor het afsteken afzonderlijke toestemming nodig van Gedeputeerde Staten van de provincie waarin het evenement of de voorstelling plaatsvindt en moet een verklaring van geen bezwaar door de burgemeester van de betrokken gemeente zijn afgegeven. Daarnaast dient hij na 1 maart 2002 te beschikken over een certificaat van vakbekwaamheid dat namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is afgegeven door KIWA als certificatie-instelling. Voor degenen die reeds in het bezit zijn van een vakbekwaamheidsbewijs geldt een overgangsregeling tot 31 december 2002. Ook moet hij met ingang van 31 december 2002 een aansprakelijkheidsverzekering in verband met het afsteken van professioneel vuurwerk hebben gesloten of op een andere manier financiële zekerheid hebben gesteld ter waarde van ten minste ¤ 2,5 mln per gebeurtenis.
Bedrijven die niet beschikken over een geldige
bezigingsvergunning van de minister van Verkeer en Waterstaat moeten al direct per 1 maart 2002 beschikken over een bedrijfsvergunning voor het afsteken van professioneel vuurwerk van Gedeputeerde Staten. Voor het verkrijgen van zo'n vergunning moet de aanvrager een certificaat van vakbekwaamheid kunnen overleggen en een bewijs dat hij een verzekering heeft gesloten of op een andere manier financiële zekerheid heeft gesteld ter waarde van ten minste ¤ 2,5 mln. Voor het afsteken van professioneel vuurwerk op locatie is naast de vergunning toestemming van Gedeputeerde Staten van de betrokken provincie en een verklaring van geen bezwaar van de burgemeester van de betrokken gemeente vereist. Voor alle bedrijven geldt dat vanaf 1 maart 2002 bij het afsteken van professioneel vuurwerk moet worden gewerkt volgens een werkplan. Dat plan moet ter plekke aanwezig zijn. In het Arbeidsomstandighedenbesluit zijn hiervoor regels gesteld.

Verzekeringsplicht opslagbedrijven professioneel vuurwerk

Bedrijven die professioneel vuurwerk opslaan moeten binnen een door Gedeputeerde Staten gestelde termijn aantonen dat zij hebben voldaan aan de - per 1 maart 2002 geldende -verzekeringsplicht (ten minste ¤ 5 mln per gebeurtenis en per inrichting).

Landelijk meld- en informatiepunt vuurwerk

Bij VROM is een landelijk meld- en informatiepunt
ondergebracht waar informatie wordt verzameld over de opslag van vuurwerk bij bedrijven, het afsteken van vuurwerk bij evenementen en voorstellingen en over de in- en uitvoer en aflevering van vuurwerk. Hier kunnen overheden en de branche terecht met vragen over deze onderwerpen. Daarnaast kunnen ook (andere) burgers bij het meldpunt terecht voor informatie.

Ministerie van Volkshuisvesting
Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Rijnstraat 8
Postbus 20951
2500 EZ Den Haag

Persvoorlichting milieu
Babette Gräber
070 339 2405

Buiten kantooruren is de dienstdoende
voorlichter door tussenkomst van de
centrale meldkamer bereikbaar,
070 339 39 39

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1&goto=6802&site=persbericht )


---